Otomobil İki patron anlaştı, son karar Başbakan’ın

İki patron anlaştı, son karar Başbakan’ın

06.12.2012 - 02:12 | Son Güncellenme:

Formula 1’in, gelecek yıl yeniden Türkiye’ye dönme şansı belirdi. Son kararı, Ecclestone ile görüşecek Başbakan Erdoğan verecek. Yarış takviminde 21 Temmuz 2013 açık bırakıldı

İki patron anlaştı, son karar Başbakan’ın

Geçen yıl son kez düzenlenen Formula 1 Türkiye Grand Prix’i, bir yıl aradan sonra tekrar İstanbul’a geri dönmeye hazırlanıyor. İstanbul Park Pisti’nin işletme hakkını alan İntercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak, Formula 1’in patronu Bernie Ecclestone’u ikna ederken, son kararı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan verecek. Anlaşma olursa yarış, takvimde boş bırakılan 21 Temmuz 2013’te koşulacak.
Dünyanın en popüler ve en fazla izlenen spor organizasyonu olan Formula 1, bir yıllık aradan sonra yeniden İstanbul’a dönecek. İstanbul Park’ın işletmesini 10 yıllığına üstlenen Intercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak ile Formula 1’in patronu Bernie Ecclestone arasında dün İstanbul’da gerçekleşen görüşmede, parasal konu dışındaki tüm detaylarda anlaşmaya varıldığı bildirildi. Bununla birlikte organizasyon için ödenecek 13.5 milyon dolarlık ödemeyle ilgili olarak son kararı, Ecclestone ile görüşmesi beklenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan verecek.

“Gerçekten istiyorsan, tamam!”
Pisti devraldıktan sonra yaptığı açıklamalarda Formula 1’in İstanbul Park pistine yeniden dönmesi konusunda elinden gelen tüm çabayı göstereceğini ve bunun için Ecclestone ile de bir araya geleceğini söyleyen Vural Ak, söz konusu görüşmeyi dün gerçekleştirdi.
Görüşmede pistle ilgili planlarını anlattığını ve bu çerçevede Formula 1’in yeniden İstanbul’da koşulmasını resmen istediğini anlatan Ak, “Kendisine tüm planlarımı anlattım. 60 bin kişiyi getirme sözü de verdim. Tüm bunları çok olumlu karşıladı” dedi. Ecclestone’un da yarışın yeniden İstanbul’a dönmesini arzu ettiğini, bunu da defalarca dile getirdiğini hatırlatan Vural Ak, şöyle devam etti:
“Türkiye’den istediği ücret, diğer 19 ülkeden aldıklarına göre çok düşük. Buna rağmen ‘Rakam önemli değil. Bu yarışın gelmesini gerçekten çok istiyorsan ve bu kadar heyecanlıysan, elimden geleni yapacağıma emin olabilirsin’ dedi. Yani o da bir anlamda fedakarlık etti. Ben de kendisine gerekeni sonuna kadar yapacağımı söyledim. Hükümetin ödeyeceği miktar değişmeyecek. Geri kalanı konusunda ben tüm imkanlarımı kullanacağım. Elimi değil, gerekirse taşın altına kafamı da koymaya hazırım.”

Cuma görüşülecek
Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) resmi sitesinde yayınlanan 2013 yılı takviminde Almanya Grand Prix’i 7 Temmuz tarihine çekilirken, 21 Temmuz ise Avrupa’dan yeni bir yarışa yer açmak amacıyla boş bırakıldığı bildirildi. Şayet anlaşmaya varılırsa, Türkiye GP’si bu tarihte gerçekleştirilecek. New Jersey Grand Prix’si, bazı sıkıntılar nedeniyle bu yılki takvimden çıkarılmış ve yarış sayısı 19’a düşmüştü. Organizasyonun kaderini, ücreti konusunda son kararı verecek olan Başbakan Erdoğan ile Ecclestone’un cuma gecesi FIA’nın ödül töreni sırasında gerçekleştirecekleri görüşme belirleyecek.
Ak, F1’in karar vericileri arasında olimpiyat komitesi üyelerinin de bulunduğuna dikkati çekip, “F1 için olumlu karar verirsek, 2020’deki olimpiyat adaylığı için de büyük adım olacak” dedi.

Haberin Devamı

En düşük ücret Türkiye’den
Yedi yıl boyunca aralıksız olarak Formula 1’in İstanbul ayağına ev sahipliği yapan İstanbul Park pisti, 8 numaralı virajı nedeniyle pilotlar arasında bir hayli popülerdi. Düşük seyirci sayısı ve ücret konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle takvimden çıkarılan Türkiye GP’si sonrası pist boş kalmıştı.
Pistin işletmesini alan Vural Ak, Formula 1’in 19 ülkede düzenlendiğini, Bernie Ecclestone’un Monaco hariç tüm ülkelerden 30 ile 50 milyon dolar arasında ücret talep ettiğini hatırlattı. Bu ülkelerde seyirci sayılarının ise 80 bin-200 bin arasında değiştiğini vurgulayan Ak, daha önce anlaşmazlık konusu olan 26 milyon doların hala en düşük ücret olduğunu hatırlattı. Ak, önceki açıklamasında hükümetin 13.5 milyon doların üzerine çıkmaması durumunda, kendisinin de yaklaşık 5 milyon dolar ekleyebileceğini, bilet satışı ve organizasyonu kendisini yapacağını kaydetmişti.