Otomobil Jetta Hybrid bir dokunuşla elektrikle çalışmaya başlıyor

Jetta Hybrid bir dokunuşla elektrikle çalışmaya başlıyor

02.11.2012 - 14:27 | Son Güncellenme:

Volkswagen İstanbul Autoshow’da dünyanın en verimli otomobillerinden birinin Avrupa Lansmanı’nı gerçekleştiriyor: Jetta Hybrid.

Jetta Hybrid bir dokunuşla elektrikle çalışmaya başlıyor

İleri teknoloji bir benzinli motor (150 PS gücündeki TSI motor) ve sıfır emisyonlu bir elektrikli motordan (20 kW=27PS) güç alan Jetta Hybrid, son derece etkileyici bir sürüş performansı sunuyor. Öte yandan yeni Jetta Hybrid, 100 kilometrede ortalama 4,1 litrelik yakıt tüketimi değeriyle aynı ölçüde etkileyici verimli ve tasarruflu. Geleneksel çekiş sistemine sahip ve benzer performans sunan bir otomobile kıyasla yaklaşık yüzde 20 daha az yakıt tüketimi değerine sahip olan Jetta Hybrid, şehir içi trafiğinde yakıt tüketim tasarrufunu yüzde 30’a kadar çıkarabiliyor. Sadece elektrik enerjisiyle de çalışabilen Yeni Jetta Hybrid, sıfır emisyon ile 70 km/s hıza çıkabiliyor ve arazi ve sürüş koşullarına bağlı olarak 2,0 km’ye kadar benzinli motorunu çalıştırmadan yol alabiliyor.

Son derece sessiz.

Jetta Hybrid, Touareg Hybrid’den sonra satışa sunulan ve motor kapağının altında bir benzinli motor ile bir elektrikli motordan oluşan hybrid tahrik sistemine sahip ikinci Volkswagen modeli. Bu iki motor mümkün olan en düşük yakıt tüketim değerlerini elde etmek ve her alanda mükemmel bir performans sunmak için bir araya getirildi. Jetta Hybrid, aynı zamanda yeniden tasarlanan egzoz sistemi, akustik ön camı, kalınlaştırılmış ön yan camları ve çeşitli diğer önlemleri sayesinde Volkswagen’in şimdiye kadar bu sınıfta sunduğu en sessiz otomobil.

Mutlak verimlilik.

Bugüne kadar birçok ödül kazanan ve son olarak dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olan 2011 “Yılın Motoru Ödülü”nün sahibi olan Volkswagen’in TSI motorlarının kullanıldığı Jetta Hybrid, dakikada 1.500 devrin hemen üzerinde 200 Nm tork üretiyor. TSI motorun önemli bir özelliği ise, 4.000 d/d’ye kadar bu yüksek maksimum torku koruyabilmesi. Elektrikli motorla bir araya geldiğinde, yeni Jetta Hybrid’in çekiş sistemi bir spor otomobilin performans ve özelliklerine sahip oluyor.

İleri teknolojilerin işbirliği

TSI motor, elektrikli motor ve bir ayırma kavramasıyla bir araya gelerek hybrid modülünü meydana getiriyor. İki sürüş sisteminin arasına entegre edilmiş olan ayırma kavraması, araç tamamen elektrikle çalışırken veya ‘serbest sürüş’ modundayken (araç boştayken/fren yaparken) benzinli motoru aktarma organlarından tamamen ayırıyor.

En yeni batarya teknolojisi

Elektrikli motorun çalışması için gerekli olan enerji bir lityum-iyon batarya tarafından sağlanıyor. Kompakt batarya sistemi arka koltuğun arka kısmına entegre edildi. Sonuç olarak: Batarya iç kısımda en ufak bir yer kaybına dahi sebep olmuyor. Batarya, yapı olarak 60 ayrı hücreden oluşuyor. Bu hücrelerden her biri 5 amper saatlik bir enerji kapasitesine sahip; Hücreler bir araya geldiğinde, 220 Volt nominal gerilim üretiyor ve 1,1 kWs’lik bir enerji kapasitesine sahip oluyor. Hybrid çalışma sisteminde deşarj ve şarj döngülerinin sıklıkla birbirinin yerini alması, bataryanın yüksek performansla soğutulmasını gerektiriyor. Bu ise, doğrudan enerji depolama cihazına monte edilmiş bir fan sayesinde gerçekleştiriliyor. Batarya aynı zamanda kendi yönetim sistemine de sahip. Bu sistem, güvenlik, kontrol ve izleme fonksiyonlarını yerine getirmenin yanı sıra sıcaklığı da kontrol altında tutuyor. Fanın ihtiyaca dayalı kontrolü sayesinde (dış sıcaklık ve anlık güç ihtiyacı gibi faktörlerin bir fonksiyonu olarak), batarya sürekli olarak optimum bir sıcaklık aralığında çalışıyor. Ayrıca kullanılmadığında veya herhangi bir çarpışma durumunda, özel koruma sistemleri akünün elektrik bağlantısını kesiyor.

Hızlı çift kavramalı şanzıman

Yönlendirmeli ön aksa güç transferi otomatik ve verimli bir şekilde çalışan yedi ileri çift kavramalı şanzıman (DSG) sayesinde gerçekleşiyor. Burada hybrid aktarım ile DSG şanzıman benzersiz bir bileşim meydana getiriyor. Yeni bir ek yağlama devresi sayesinde, 74 kg ile son derece hafif olan ve çok kompakt bir konstrüksiyona sahip olan bu şanzıman, 250 newton metreye kadar çıkan tork dayanımıyla yeni bir standart getiriyor. Hafif çekiş sistemi bileşenleri sayesinde Jetta Hybrid’in ağırlığı, batarya sisteminin varlığına rağmen yalnızca 100 kg arttı. Araç yapısında güvenlik için gerçekleştirilen ek değişikliklere rağmen, Jetta Hybrid’in brüt ağırlığı hâlâ 1.500 kg’dan daha az.

Elektrikli motor sayesinde sıfır emisyonla sürüş

Jetta Hybrid’in bataryası yeterince şarj edildiğinde, tamamen elektrik enerjisiyle ve dolayısıyla sıfır emisyonla yol kat edebiliyor. Jetta Hybrid otomatik olarak (60 km/s’e kadar) veya bir düğmeye basıldığında (70 km/s’e kadar) elektrikli sürüş moduna geçebiliyor. Elektrikli sürüş moduna geçmek için sürücünün vites kolunun sağında yer alan E-mode düğmesine basması gerekiyor. Her iki durumda da, bir ayırma kavraması sayesinde TSI motorun aktarma organlarıyla bağlantısı kesiliyor. Bu sayede enerji tüketimi azaltılıyor ve elektrik enerjisiyle sürüş mesafesi artırılıyor. Jetta Hybrid’in yakıt tasarruf potansiyelinin yaklaşık üçte birini elektrik enerjisiyle sürüş oluşturuyor.

Batarya rejenerasyonla şarj oluyor

Frenleme esnasında, Jetta Hybrid’in bataryası rejenerasyon moduna geçiyor. Bu sayede kinetik enerji ‘depolanıyor’ ve elektrik enerjisine dönüştürülerek bataryaya aktarılıyor. Sürücü fren yapmak amacıyla ayağını gaz pedalından çektiği anda, ayırma kavraması açılarak motoru devreden çıkarıyor ve bu aşamadaki sürtünme momenti kayıplarını azaltıyor. Bu anda sürücü fren pedalına basarsa, elektrikli motorun enerji üretimi pedalın hareketine bağlı olarak artıyor. Bu şekilde üretilen elektrik enerjisi ise bataryada depolanıyor. Depolanan enerji ise daha sonra elektrikli sürüş veya boosting (aracın anlık performansının artırılması) için kullanılabiliyor. Bataryanın rejenere edilmesi, Jetta Hybrid’de elde edilen yakıt tasarruf potansiyelinin üçte birini oluşturuyor.

Şehir içi trafiğinde TSI motor mümkün olan her an sessiz bir sürüş sağlıyor

Araç şehir içinde park ettiğinde veya trafikte dur-kalk yaparak ilerlerken, Volkswagen’in benzinli motoru araç durur durmaz çalışmayı durduruyor. Bunun için sürücünün frene basması ve bataryanın yeterince dolu olması yeterli oluyor. Öte yandan ısıtma ve klima sistemi ile ses sistemi gibi elektrikli sistemler çalışmaya devam ediyor. Özellikle ilginç olan nokta ise, geleneksel sistemlerdekinin aksine, Jetta’nın benzinli motoru yalnızca çalışmayı durdurmakla kalmıyor; aynı zamanda ayırma debriyajı motorla aktarma organlarının bağlantısını kesiyor. Böylelikle benzinli motor sürüşüne alternatif olan tamamen elektrikli sürüş modu mümkün hale geliyor. Bunun için yine bataryanın yeterince dolu olması yeterli oluyor. Jetta Hybrid’in yakıt tasarruf potansiyelinin üçte biri, TSI motorun sık sık devre dışı kalması sayesinde ortaya çıkıyor.

‘Serbest sürüşte’ TSI motor çalışmıyor

Araç yüksek hızlarda seyrederken (135 km/s’e kadar), sürücü gaz pedalından ayağını çektiği anda hem TSI motor çalışmayı durduruyor, hem de ayırma debriyajı sayesinde motorun aktarma organlarıyla bağlantısı kesiliyor. Böylelikle bu sürüş koşullarında meydana gelen sürtünme momenti kayıpları azaltılmış oluyor. Sonuç olarak Jetta Hybrid serbest sürüşte yakıt harcamaksızın alışılagelenden daha fazla mesafe kat edebiliyor.

Boosting ile aracın gücü iki katına çıkıyor

DSG vites kolu ‘S’ konumundaysa ya da manuel vites pozisyonundaysa, çekiş sistemi gaz pedalının ani hareketlerine maksimum itici güçle tepki veriyor. Aynı durum, klasik ani hızlanma (Gaza aniden ve sonuna kadar basılması) için de geçerlidir. Bu durumda E-motor ile TSI motorun gücü bir araya gelerek anlık olarak 170 PS’lik bir azami güç üretiyor. Bu güç DSG şanzıman aracılığıyla ön tekerleklere aktarılıyor. ‘Boosting’ adı verilen bu etkileşimin sağladığı ekstra güç, sollama manevralarının en kısa sürede tamamlayarak aktif güvenliği destekliyor.

Benzinli motorla sürüş

Daha yüksek sürüş hızlarında ve/veya bataryanın şarj oranı düşükken, Jetta Hybrid yalnızca TSI motorun sağladığı enerjiyle çalışıyor. Bu gibi durumlarda, TSI motorun çalışma şekli verimliliği optimize etmek amacıyla değişiyor; Motor Jetta’ya tam bir itici güç sağlamak amacıyla gerekenden daha fazla güç üretiyor. Bu ekstra güç çok özel bir şekilde kullanılıyor: Bataryanın anlık şarj durumuna bağlı olarak, bu ekstra güç, bu anda jeneratör görevi gören elektrikli motor aracılığıyla yüksek voltajlı bataryayı şarj etmek için kullanılabiliyor. Aktif şarj evreleri olarak adlandırılan ve elektrikli sürüş esnasında meydana gelen bu ara evreler mümkün olan en yüksek yakıt tasarrufunu sağlamayı amaçlıyor.

Yeni gösterge cihazları

Aracın çalışmasıyla ilgili tüm faaliyetler Jetta Hybrid’in gösterge cihazları tarafından görüntüleniyor. Sürücü bu yeni gösterge cihazlarında yer alan menüler sayesinde istediği bilgiyi edinebiliyor. ‘Hybrid’ menüsünün altında, o anda aktif olan sürüş modu bir enerji akış diyagramı sayesinde takip edilerek görüntüleniyor. Enerji akış yönü ise, oklarla gösteriliyor. Aynı ekranda bataryanın şarj durumu görülebiliyor. Enerji akış diyagramının tam altında e-güç ölçer (ePower meter) olarak bilinen gösterge cihazı yer alıyor. Bu cihaz, elektrikli motorun bağıl gücünü gösteriyor. E-güç ölçer yalnızca ‘elektrikli sürüş (electric driving)’, ‘E-mod (E-mode)’ ve ‘Güç artış (Boost)’ modlarında aktif oluyor.

Güç ölçer (Power meter) hybrid sürüş esnasında güç kaynağını gösteriyor

Güç ölçer olarak adlandırılan gösterge cihazı, merkezi bir öneme sahiptir (e-güç ölçerden farklı olarak). Güç ölçer, normalde devir göstergesinin bulunduğu yerde, gösterge panelinin sol tarafında yer alan çok fonksiyonlu bir ekrandır. Güç ölçer sürücüyü Jetta Hybrid’in anlık çalışma durumu hakkında bilgilendirir: Sürüşe genel olarak hazır (‘Ready’), akü rejenerasyonu (‘Charge’), çevre dostu sürüş modu (‘Eco’), güç artış modu (‘Boost’) ya da tamamen içten yanmalı TSI motorla sürüş modu (‘Off’). Ek olarak, otomatik veya sürücü tarafından manuel olarak tercih edilen elektrikli sürüş modu da gösterge cihazlarında gösterilmektedir (‘E-mode’).

Sürüş verimliliği eğlenceli bir şekilde görselleştiriliyor

Bu bilgilendirme stratejisinde ses sisteminin ekranı da önemli bir rol oynuyor. Burada özellikle ekonomik bir sürüş hedefleniyor. Bu amaçla, ‘Sıfır emisyon (Zero emissions)’ menüsüne, otomobilin sıfır emisyonla sürüş süresini gösteren bir grafik yerleştirilmiş. Sıfır emisyon değerleri bir çubuk grafikte yüzde olarak gösteriliyor. Burada bir çubuğun ölçüm aralığı bir dakikalık sürüşü temsil ediyor. Yüzde 100’lük bir değer Jetta Hybrid’in o dakika boyunca sıfır emisyonla sürüldüğü, bir başka deyişle o dakika boyunca TSI motorun devre dışı olduğu anlamına geliyor. Grafikte toplamda 30 dakikalık bir periyod analiz ediliyor.

Elektronik güvenlik sistemleri

Jetta Hybrid ile birlikte standart olarak sunulan ekipmanlar arasında elektronik stabilizasyon programı (ESP), anti-blokaj fren sistemi (ABS) ve altı adet hava yastığı (sürücü ve ön koltuktaki yolcu hava yastıkları, aracın ön kısmındaki yan hava yastıkları ve ön ve arka perde hava yastıkları) yer alıyor. Bu paketle birlikte isteğe bağlı olarak aracın arka kısmında da yan hava yastıkları alınabiliyor.

SE – özel dış kısım

Görsel olarak, Jetta Hybrid’in baz versiyonu (SE) dahi aracın genel tasarımına uyumlu bir şekilde entegre edilmiş yeni bir ön spoyleri, arka difüzörü ve arka spoyleri içeren aerodinamik değişiklikleri ile ayırt edilebiliyor. Sonuç olarak: otomobil yüzde 10 oranında daha iyi bir hava sürtünme katsayısına sahip oluyor. Ayrıca, Jetta Hybrid SE, yeni tasarım LED arka farların yanı sıra özel 15 inçlik alaşımlı jantlarla ve optimize edilerek düşük yuvarlanma direnci kazandırılmış dört mevsim kullanılabilen lastiklerle donatıldı. Karoserin ön, arka ve yan panolarının hibrit araçlara özgü tasarımı yeni sürüş tarzını öne çıkarıyor. Aracın öne çıkan diğer özellikleri: Özel radyatör ızgarasının üzerinde ilk defa mavi zemin üzerine Volkswagen logosu yerleştirilmiş. Yeni gövde rengi ‘Oryx beyazı’ ise, Jetta Hybrid için özel olarak geliştirildi.

SE – özellikli iç kısım

Aracın iç kısmında, son derece kaliteli koltuk kaplamaları ‘Titan siyahı’ veya ‘EcoTech’ rengi tasarımlarıyla öne çıkıyor ve Jetta Hybrid SE’nin tipik bir özelliği olan yeni dekoratif şeritler ‘Hibrit’ krom tarzıyla dikkat çekiyor. Çift bölgeli tam otomatik klima sistemi (Klimatronik) ve yeni yüksek voltajlı klima kompresörü sayesinde benzinli motor çalışmıyorken dahi aracın iç soğutulabiliyor. Bu sistem ayrıca şimdiye kadar kullanılan Klimatronik klimalarda bulunmayan yeni ‘maxAC’ fonksiyonuna sahip. Bu fonksiyon sayesinde iç kısım bir düğmeye basılarak ve son derece hızlı bir şekilde soğutulabiliyor. Jetta Hybrid SE’nin sahip olduğu ileri teknoloji, Premium 8 sisteminde yer alan bir enerji akış diyagramını, bir yol bilgisayarını, bir hands-free telefon sistemini (Bluetooth), iPod ve diğer multimedya kaynakları için bir kullanıcı ara yüzünü ve çok fonksiyonlu deri kaplı bir direksiyonu da içeren özel ekipmanlarla mükemmelleştirildi.

SEL1 ve SEL2 versiyonları daha sofistike bir tasarıma sahip

Aracın orta seviye ekipman versiyonu olan SEL1’de yeni Volkswagen’in standart özelliklerine eklemeler yapıldı. Bu versiyonda araca 16 inç alaşımlı jantlar, elektrili açılır cam tavan, RNS 315 navigasyon sistemi, elektrikli sürücü koltuğu, ön koltuk ısıtması, anahtarsız giriş ve çalıştırma (Keyless Access) sistemi gibi detaylar eklendi. Ayrıca aracın en üst sürümünü satın almak isteyen müşteriler, 17 inç alaşımlı jantlar, dinamik viraj farlarına ve otomatik otoyol farlarına sahip yeni geliştirilen Bi-Xenon farlar, sis farları, arka görüş kamerası ve 400 Watt çıkış gücü veren yeni Fender ses sistemi gibi detayların tadını çıkarabilecek.

Yazarlar