Otomobil KazanMASSA olmazdı!

KazanMASSA olmazdı!

12.05.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

İstanbul Park’ta üst üste üçüncü zaferine ulaşan Ferrari pilotu Felipe Massa, bir kez daha damalı bayrağı ilk geçen isim oldu...

KazanMASSA olmazdı

 

Murat Ağca - TAHSİN AKSU İstanbul
Türkiye Grand Prix’sinde 'şampiyonluk gediklisi’ Ferrari pilotu Felipe Massa, pole pozisyonda başladığı yarışta damalı bayrağı yine ilk sırada geçerek, İstanbul’da üst üste üçüncü zaferine ulaştı.
Brezilyalı Massa, ilk GP birinciliğini elde ettiği 'uğurlu pisti’ İstanbul Park’ta bu kez McLaren pilotu Lewis Hamilton ile çekişti.
İlk pit stoptan Massa’ya oranla iki saniye avantajlı çıkan Hamilton, Massa’nın adeta tamponuna yapıştı. Müthiş bir kovalamaca yaşanırken, 24. turun 12. virajında Hamilton, Massa’yı geçmeyi başardı.
Ancak 33. turda Hamilton ikinci pite girince Massa yeniden liderliğe yükseldi. 41. turda bu kez Massa ikinci pit stopunu yaptı ve pite girmeyen Raikkonen ile Hamilton’ın ardında 3. sırada yarışa döndü. 44. turda Raikkonen’in pite girmesiyle liderliği alan Hamilton, bir tur sonra üçüncü kez pite yönelince, şampiyonluğu elleriyle Massa’ya teslim etti. Yarış sonunda Hamilton ikinci, Ferrari’nin diğer pilotu Raikkonen ise üçüncü oldu.

En hızlısı Ferrari

Böylece İstanbul’da “Pole pozisyonu alan, yarışı kazanır” istatistiği 4. yılında da değişmezken, son üç yılda bu istatistiğe “Ve kazanan Massa olur!” dipnotu düşülmüş oldu. Massa bu zaferle pilotlar klasmanında ikinciliğe yükseldi.
Bu arada Ferrari pilotları Massa ile Raikkonen, tamamen aynı sürati kaydederek (323.9 km) yarışın en hızlıları oldular.

 Massa: Artık Türk pasaportu alabilirim!
İstanbul Park’ta üçüncü kez kazanan Felipe Massa, “Artık Türk pasaportu alabilirim” dedi. Yarış sonrası konuşan Massa, “Bugün çok zor bir yarış oldu. Lewis (Hamilton) beni çok sıkıştırdı ama üç pit stop yapması işimi kolaylaştırdı. Türkiye’de üçüncü kez kazanmak harika. Sanırım artık Türk pasaportu alabilirim!” diye konuştu. 

Barrichello rekor kırdı
Toyota’nın tecrübeli pilotu Rubens Barrichello, İstanbul’da 257. Grand Prix startını alarak tarihe geçti. Brezilyalı pilot,  Riccardo Patrese’nin 15 yıldır kırılamayan 256 yarışlık rekorunu ele geçirdi ve tarihte en fazla yarış startı alan F1 pilotu unvanına ulaştı.

Gül şans diledi ama... 
Yarışın tek ciddi kazası, starttan hemen sonra henüz ilk virajda meydana geldi. Force India pilotu Giancarlo Fisichella, hızını kontrol edemeyince önündeki Williams sürücüsü Kazuki Nakajima’nın adeta üzerinden geçti ve böylece her iki pilot da starttan birkaç saniye sonra yarış dışı kaldı (üstte). Yarıştan önce Formula 1 patronu Bernie Ecclestone ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Giancarlo Fisichella’ya şans dilemişti.

Dikkat! Pistte köpek var
Formula, futbola kurban!: Birkaç haftadır futbol gündemine kilitlenen Türkiye, bu yıl Formula 1’in havasına giremedi. Şampiyonun son haftaya kadar belli olmadığı ligde, ne Galatasaraylı, ne de Fenerbahçeli taraftarların Formula 1’i düşünecek vakti vardı. Bu sezon ağustostan mayısa alınan yarışın tarih değişikliği yeterince duyurulamaması, 100 ile 700 YTL arasında değişen 'ülke standartlarının üzerindeki’ bilet fiyatları gibi olumsuzluklar da eklenince tribünler boş kaldı.
 Kupa Cumhurbaşkanı’nın elinden: Ünlü simalar yönünden de zayıf kalan bu yılki Türkiye Grand Prix’sinin en heyecan verici ismi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül oldu. Eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte İstanbul Park’a gelen Gül, 'Trafikte dikkat 10 bin hayat’ sloganı yazılı poster önünde poz verdi. Yarıştan  önce pilotlarla yakından ilgilenen Cumhurbaşkanı, yarış sonunda da birinci olan Massa’ya şampiyonluk kupasını sundu.
Aslında Massa ödülünü Cumhurbaşkanı elinden almaya alışık! Daha önce de KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Massa’ya kupasını vermiş, ancak yaşanan diplomatik kriz Türkiye’ye 2.5 milyon dolarlık cezaya mal olmuştu. 
Kaza ucuz atlatıldı: İstanbul Park’ta günün en ilginç anı Formula 1 öncesi yapılan GP2 yarışlarında yaşandı. GP2 mücadelesinin 12. turunda piste giren iki köpek ortalığı karıştırdı.
Isport takımından Bruno Senna, büyük bir süratle köpeklerden birine çarptı. Kaza sonucu sağ ön süspansiyonu kırılan ve lastiği hasar gören Senna yarışı bırakmak zorunda kaldı. Yarış pistinde geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybeden ünlü pilot Ayrton Senna’nın kuzeni Senna, çok ciddi sonuçlanabilecek bir kazayı ucuz atlattı.

KazanMASSA olmazdı
Yüksek gerilimli Formula!
Formula 1’e dördüncü kez ev sahipliği yapan İstanbul Park’ta yarışı ücretsiz olarak izlemek isteyen vatandaşlar türlü cambazlıklar sergiledi.
Pistin yanındaki “doğal tribünü” dolduran Türk yarışseverler çekirdek yiyerek yarışın keyfini sürerken, bazı vatandaşlar yüksek gerilim hattına tırmandı, kimileri de kamyon ve otomobillerin üstüne çıkarak Formula 1 araçlarını görmeye çalıştı. Pek çok yabancı turist yanlarında getirdikleri portatif sandalyeler, buzluklar ve çadırlarıyla yarışı piknik havasında izledi. 

7-8 helikopter havalandı

Tuzla Akfırat’taki İstanbul Park pistine giden yollardaki hareketlilik sabahın erken saatlerinden itibaren başladı. Yerli ve yabancı çok sayıda yarışsever trafikte uzun kuyruklar oluştururken, İETT’nin Formula 1 için koyduğu seferlere ise pek rağbet olmadı.
Çok sayıda yabancı plakalı aracın trafikte yer aldığı görülürken, havadaki hareketlilik de karadan farksızdı. VIP yarışseverleri taşıyan helikopterlerin sürekli inip kalktığı İstanbul Park semalarında aynı anda 7 - 8 helikopter görmek mümkündü.

Yabancı çok, yerli yok

2005’teki ilk yarışta 'meraklılar’ ve 'davetliler’in hücum ettiği İstanbul Park’a 120 bin kişi gelmişti. İki yıl önce bu rakam 80 bine, geçen yıl da yaklaşık 55 bine düşmüştü. Rakam bu yıl 25-30 bin civarındaydı ve seyircilerin önemli bir kısmını yabancılar oluşturuyordu. Yollarda Bulgar otobüsleri, Yunan arabaları göze çarparken, İtalyan ve İngilizlerin sayısı neredeyse Türklere yakındı. 

Turistlerin Cimbom aşkı

Futbol heyecanı yüksek hafta sonu en fazla turistleri memnun etti. Formula 1 için geldikleri İstanbul’da şampiyonluk şenliklerine katıldıklarını söyleyen turistlerin pek çoğunun üzerinde Galatasaray formaları vardı.