Otomobil Otonuz da baharı karşılasın

Otonuz da baharı karşılasın

30.06.2006 - 18:30 | Son Güncellenme:

Kışın etkilerini üzerinden atmaya başladığımız bahar mevsiminde, bu konuda otomobilinize de yardımcı olmanız gerekiyor. Bakım yaptırarak yani...

Otonuz da baharı karşılasın
Otonuz da baharı karşılasın

Arada bir yağmur ve serin havalar da olsa, artık bahar mevsiminin içindeyiz. Soğuk, yağışlı, buzlu ve çamurlu kış günlerinin artık pek de hatırlamak istemeyiz herhalde. Bu yüzden belki de kışlıklar çoktan dolaba kaldırıldı, yaz giysileri şimdiden hazırlandı. Peki sizin unutmak istediğiniz, o çok zorlu geçen kış döneminin izlerini taşıyan otomobiliniz için ne düşünüyorsunuz? Çünkü o, zorlu günlerin yorgunluğunu ve yıpranmışlığını üzerinden hala atabilmiş değil!.. Bu yüzden, sizlere bahar bakımıyla ilgili birkaç ipucu vermek istedik...
  • Yoğun kış şartlarından çıkmış olan aracın elektronik sistemlerinin, özel test cihazlarıyla kontrol edilmesi gerekir. Nitekim, yağışlı ve nemli havaları atlatmış olan aracınızın elektronik sistemlerinde bir arıza olabilir. Ayrıca aracınızda başka arızalar varsa, bu da test cihazlarıyla ortaya çıkartılabilir. Bu arada triger kayışını da kontrol ettirmenizde yarar var.
  • Kış dönemindeki buzlanmadan dolayı silecek lastiklerinin silici yüzeyleri yeterince yıpranmış tır. Bu yüzden, her an kullanma ihtiyacı duyabileceğiniz sileceklerinizi değiştirmelisiniz. Zira camınızı çizmeleri zor olmayacaktır!
  • Yine zor kış şartlarında motor, ısınabilmek için jikle sürecinde normalden daha fazla çalıştığından, bujiler islenip kurumlanmış olacaktır. Bu sebeple değiştirilmesinde fayda vardır. Daha fazla yakıt tüketmeyi kim ister?
  • Kışın motorun en fazla çalışan elemanlarından biri hava filtresidir. Hava filtresi, bahara kirli girerse, havayı iyi süzemeyecektir. Dolayısıyla motorunuz “tıknefesö olup, daha fazla yakıt tüketecektir. Değişmesinde fayda var...
  • Dış etkenlere kışın daha açık olan fren sistemine su, kar gibi likitlerin değmesi, toz ve çamur zerreciklerinin yapışması nedeniyle balata ve disklerde aynalarında aşıntılar, deformasyonlar oluşabilir. Bu nedenle fren sisteminin kontrolünü ihmal etmemeniz gerekiyor.
  • Kalorifer, farlar, cam rezistansı gibi bütün elektrikli sistemler, kışın devrede olacağından, akü fazla çalışmış, doğal olarak da yorulmuştur. Bu nedenle iyisi mi, akünün şarj durumu da kontrol ettirin.
  • Egzost sisteminde yer alan susturucularda, su nedeniyle kış aylarında çürüme gerçekleşebilir. Bu yüzden bahar dönemine girişte egzoz sistemine de bir göz attırın.
  • Yine kış şartlarında gerek çukurların fazlalaşması, gerekse de zincir takılması nedeniyle aracın rot ve balans ayarlarında bozulmalar meydana gelmiş olabilir. Ne yapmanız gerektiği çok açık...

    Kesintisiz sürüş keyfi
  • Hızla gelişen teknoloji, yeni nesil araçların daha fazla elektrikli unsurlarla donatılmasını gerekli kılıyor. Müzik sistemleri, klima, elektrikli camlar, otomatik açılır tavan, elektrik kumandalı ve ısıtmalı yan aynalar, elektrik kumandalı ve ısıtmalı koltuklar gibi pek çok konfor donanımından bahsediyoruz... Bu yüzden de yeni nesil araçlar, aynı zamanda eskisinden daha fazla güce ihtiyaç duyarlar.
    2004’ün aralık ayında pazara sunulan Bosch aküler, her türlü zorlu çalışma koşullarında araç için yüksek performanslı, kesintisiz ve uzun ömürlü bir güç kaynağı sağlamak üzere geliştirilmiş. Asit kaybı yüzünden bakıma ihtiyaç duyan geleneksel akülere karşılık, Bosch’un bakım gerektirmeyen aküleri, kalsiyum teknolojisi nedeniyle, servis ömrü boyunca zahmetsiz şekilde hizmet edebiliyor. (2005)
    Yazarlar