Otomobil Porsche’nin tahtını sallamaya geldi!

Porsche’nin tahtını sallamaya geldi!

23.12.2016 - 14:37 | Son Güncellenme:

600 beygirlik yeni Aston Martin’i Türkiye’de ilk kez ben test ettim. Porsche 911 mi Aston Martin DB11 mi? Test tecrübesinin cevabı tek: Aston Martin!

Porsche’nin tahtını sallamaya geldi

Yeni Aston Martin DB11’i ilişkilerimi kullanarak ilk kez ben test ettim. DB11. Model isminin sonundaki ‘11’ numarası sizce kimi işaret ediyor? Bu bir paranoya değil onu kullanınca anlıyorsunuz: elbette rakibi Porsche 911’i işaret ediyor! ‘911 benden kork!’ diyor.

Haberin Devamı

Gerçekten Korkmalı

Şimdiye kadar bu sınıfın bir başkanı vardı. Liderliği doğaldı. Sadece sürüş tecrübesine odaklanan dünyanın en iyi mühendisleri tarafından üretilen, pistlerde olduğu kadar günlük kullanım için de mükemmelin tanımıydı Porsche 911.
Ta ki 2016 yılının Ekim ayına kadar! Yani,Aston Martin’in yeni DB11’i firmanın ‘ikinci yüz yılının’ ilk harikası olarak lanse edişine kadar…

Aston Martin 1913 yılında Londra’da küçük bir atölyede Lionel Martin ve Robert Bamford tarafından kuruldu. Firmanın adına Bamford Martin dememeleri iyi olmuş! Aston Martin otomobilleri tamamen el yapımı olup, üzerlerine, en son parçayı monte eden işçinin adı yazılıyor. Araçta plastik madde kullanılmadığından küllük, düğmeler ve havalandırma ızgaraları alüminyumdan imal ediliyor.

Haberin Devamı


Porsche’nin tahtını sallamaya geldi


İçinde Plastik Yok!

İçinde plastik olmayan bir otomobilden bahsediyoruz. 1913 yılında başlayan bu macera 2016 yılında yeni DB11 ile,ikinci yüz yılın en iyi lüks spor otomobilini yaratmayla sürüyor… Şimdiye kadar kullandığım en iyi spor otomobil olan bu canavar, daha önce bildiğiniz tüm AstonMartin’lerin en iyisi ve en farklısı.

Peki, nedir bu ‘ikinci yüzyıl’hikayesi? 2013 yılında yani Aston Martin’in kuruşundan tam 100 yıl sonra marka Mercedes-AMG (Daimler AG) ile bir anlaşma imzalıyor. Amaç gelecek nesil Aston Martin otomobillerinin Mercedes-AMG motorları ve elektronik teknolojileriyle üretilmesi. Daimer AG şu anda markanın %5’ini de satın almış durumda. Yani şimdi 5.2litre ikiz turbo motordan neden 600 beygir güç çıktığını ve aracın içinin Aston Martin klasiğinden hiç uzaklaşmadan nasıl bir AMG teknoloji üstüne döndüğünü anlıyoruz.

Bana ‘Wow’ Dedirten İlk ve Son Araç!

Ona araç demek bir haksızlık. DB11 bir otomobilden çok fazlası…

‘Daha ötesi var mı?’ Dediğimiz şeyler vardır hayatta. Yeni Aston Martin DB11 işte tam bunlardan biri. Günlük sürüşü temsil eden ‘GT’ modu diğer spor diye geçinen otomobillerin ‘Sport Plus’ moduyla aynı olan bir canavar o.

Sonra, direksiyon simidi üzerindeki ‘S’ tuşuna dokunuyorum ve Sportmoduna geçiyoruz. Evet, bu benim için yeterince heyecanlı daha fazlasına gerek yok diyorum ama bir kez daha bastığımda ‘S +’ (Sport Plus) işareti beliriyor, hız göstergesi iyice kızarıyor ve aman Allah’ım bu araç aklımı alıyor!

İçinden hiç çıkmak istemiyorum. 24 saat durmadan sürebileceğim bir makinadan bahsediyorum. Arkada oturan fotoğrafçımız yeni arkadaşımla birlikte fotoğraflarımızı çekerken, lütfen bu otomobil benim olsun diye içimden dua ediyorum.

Benim Olsun Bir Dilekten İbaret

Yeni DB11’in fiyatı 520bin Euro’dan başlıyor. İçinize gerçekten sinen bir Aston Martin DB11 için 550,000 Euro’yu gözden çıkarmanız gerekiyor. Bu da bizim paramızla 2,000,000 TL demek…

Bu fiyat sizi şaşırtmasın. Şu anda Türkiye’den 7 kişi vermiş oldukları DB11 siparişlerinin İngiltere’de üretilip kendilerine teslimi için bekliyorlar. 7 otomobil satarak yaklaşık 15 milyon lira ciro elde etmek için sıradan bir markanın ortalama 250 araç satması gerekiyor. 250 adet ülkemizdeki bazı markalar için yıllık bir satış hedefi…

Aston Martin’in Türkiye yetkili distribütörü D&D Motorlu Araçlar 8 tane DB11’i daha satış için showroom’dahazırda bulunduruyor. 1 tane test sürüşü aracını da bana verdiler. Bende daha uzun kalsın istedim ama doğal olarak sırada pek çok futbolcumuz varmış test için bekleyen.

Yeni Aston Martin DB11’i ilişkilerimi kullanarak ilk kez ben test ettim.

Porsche’nin tahtını sallamaya geldi


V12 Motor 600HP ve 700Nm Tork!

DB11 ilk turbo-motorlu üretilen Aston Martin. Şimdiye kadar üretilmiş tüm Aston’lar hep atmosferik motorluydu. Maksimum 322km/saate çıkabilen bu makinanın 0-100 km hızlanması 3.9sn. olarak belirtiliyor.

İstinye bayırından yukarı 0-100km hızlanmasını test ettim, Sport Plus modunda büyüleyen bir arkadan kayma eşliğinde gerçekten 4 saniyede bayırın tepesinden İstanbul’u seyrediyorduk…DB11’i bugüne kadar üretilen en güçlü DB modeli olurken, ülkemiz için çok gerekli akıllı tümsek aktivasyonu ve dur-başla teknolojisi sayesinde bu güç, büyük ölçüde geliştirilen verimlilikle desteklenmiş.

Üretim sırasında 4 litrelik bir V8 çift turbo şarjlı motor daha var. Bu fiyatını biraz daha uygun hale getirebilir eğer bekleyebilirseniz.

Yeni Çizgileri ve Tasarımı da Müthiş

Aston Martin için yeni bir tasarım çağının müjdecisi olan DB11; DB2/4, DB5 ve yakın geçmişte James Bond için özel olarak tasarlanan DB10 gibi diğer modellerinde de ön plana çıkan estetiğiyle marka için bir dönüm noktası niteliği taşımakta. DB11, yepyeni tasarım serisiyle şekil ve işlev arasındaki ilişkiye yeni bir boyut kazandırırken modelin bu ayrıcalıklı özellikleri şimdiye kadar yapılan tüm yorumlarda en dikkat çekici noktaları oluşturuyor.

Ön kısımda yer alan çift çeneli döner kaporta, karakteristik LED ön farlar ve ünlü Aston Martin ızgarasının vurgulu hatları bunların en önemlileri arasında yer almış. A sütunundan C sütununa kesintisiz ilerleyen tavan kaplamaları sayesinde profili de aynı şekilde göz alıyor. Sade hatları arkaya doğru devam ediyor ve cesurca tasarlanmış arka farlarla yumuşak bir biçimde biraraya gelen eğimli bagaj kapağı yeni ve belirgin bir grafik oluşturuyor.

Yenilikçi aerodinamik yapısı, kasa üzerinde hava akışını zekice ileterek estetik devrimde üzerine düşeni yaparak, DB11’in düzenli yüzeylerini korurken aracın sarsılmazlığına katkı sağlıyor. Tekerlek kemerinin içindeki yüksek basınçlı havayı, yeniden tasarlanan gizli bir hava deliğiyle dışarı atan solungaç görünümlü “Curlicue” kıvrım sayesinde öndeki yük azalıyor. Aynı zamanda, C sütununun bağlantı noktasında yer alan gizli hava girişleriyle beslenen güçlü hava freni Aston Martin AeroBladeTM de arkadaki yükü azaltıyor.

Porsche’nin tahtını sallamaya geldi


Teknolojik Donanım

Renkli 12” TFT LCD ekranın kullanıldığı yeni gösterge paneli, araçla ilgili birincil bilgileri tam açıklıkla ifade ederken, ortaya konumlandırılmış 8” TFT ekran ise bilgi ve eğlenceye hizmet ediyor. Karakter tanıma, çoklu dokunma ve hareket desteği sunan isteğe bağlı dokunmatik yüzeyin yanı sıra döner kontrolle kumanda edilen yeni uydu navigasyon ve ses sistemi daha öncekilerden çok daha etkili. Yeni otomatik park yardımı özelliği ve 360 derecelik kuş bakışı kamera, düşük hızlarda güvenli manevra yapma imkânı tanıyor ve aynı şekilde aracın bilgi-eğlence sistemi tarafından kontrol ediliyor.

Daha geniş kapı açıklığı, özellikle baş ve arka kısımda daha geniş yolcu alanı, arka kısımda iki çocuk koltuğunun yerleştirilebileceği tam entegre ISOFIX takma noktaları ve el çantasıyla iki büyük bavulu alabilecek kadar geniş bagaj kısmıyla DB11 gerçek bir “Grand Tourer” niteliğinde.