Otomobil Saros Körfezi

Saros Körfezi

01.07.2006 - 12:43 | Son Güncellenme:

Bugün Saros Körfezi’ni dolaşacağız. Önce Çanakkale üzerinden hiç durmadan Enez’e çıkacağız. Sahildeki birbirinden güzel yerleşim yerlerine dönüş yolunda uğrayacağız.

Saros Körfezi

Saros Körfezi

TATIL KURDU / Nadir Elçi

(2004)
Saros Körfezi, Yunanistan hududundaki Enez ile güneydeki Gelibolu yarımadası arasında yer alıyor. Gerek kendi kendini temizleme özelliği ve gerekse çevresindeki yerleşim yerlerinin azlığı nedeniyle tüm dünyada denizinin temizliğiyle tanınıyor. Çok çeşitli balığa ve deniz canlısına ev sahipliği yapıyor. Pırıl pırıl denizi, buraya doğal bir akvaryum özelliği kazandırıyor. Dalma meraklılarının adres defterlerinde ilk sırada yer alıyor.
Koyları sayısız
Saros sahilleri genelde geniş kumsallar ve irili ufaklı sayısız koylardan oluşuyor. Çoğuna ancak denizden ulaşılabiliyor. Gelibolu Milli Parkı ve İbrice’nin batı kesimleri ormanlarla kaplı bulunuyor. Burada denizin tadı Eylül-Ekim aylarında bir başka çıkıyor. Üstelik bu aylarda gidenler günde üç öğün balık da yiyebiliyor.
Elden gidiyor
Boğazların tanker trafiğini hafifletmek için Karadeniz-Saros arasında bir petrol boru hattı döşenmesi için çalışmalar yapılıyor. Yüklemeye gelecek yüzlerce dev tankerin burayı İzmit Körfezi’nden hallice hale getirmesi kaçınılmaz oluyor. Dolayısıyla sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da en temiz denizleri arasında yer alan Saros’la tanışmak için acele etmek gerekiyor.

Saros Körfezi

ENEZ
ENEZ’e gelince sahiline inmek için, meydandaki çay bahçelerinin önünden devam edip 200 metre kadar sonra sola sapıyoruz. Bir deltayı geçip 7-8 km. sonra sahile ulaşıyoruz. Sahil, boydan boya alabildiğine kumsal. Her yer yazlık ev dolu. Keyif Cafe, yaşlı genç herkesin ortak buluşma noktası.
Saros Körfezi

GÜNEYLİ
GELİBOLU’nun Saros’daki arka bahçesi Güneyli, sahilden 2 kilometre içerde bir köy. Biraz aşağıdaki sahili, yazlık evlerin istilasına uğramış. Sol tarafında bir balıkçı barınağı yer alıyor. Kumsalının ağaçlarla kaplı olması buraya ayrı bir hava veriyor. Güneyli, tüm körfezin en hareketli ve bana göre en sevimli yeri. Ancak çevresi bakımsızlıktan dökülüyor. Acilen ilgi bekliyor. Yoksa bu güzelim yer elden gidiyor.
Saros Körfezi

AYASOFYA
ENEZ’e gelmişken, yarısı yıkılmış ve kalanı da hafif yan yatar gibi olan Aya Sofya Kilisesi’ni de geziyoruz. Sonradan Fatih Camii’ne çevrilen kilisenin görkemi, Enez’in Bizans döneminde ne kadar önemli bir merkez olduğunu gözler önüne seriyor.

ERİKLİ
ERİKLİ’ye asıl giriş Keşan kavşağından
Saros Körfezi
ama, biz Yayla çıkışı sahil yolundan devam ediyoruz. Önce Danişment Orman Kampı’na çıkıyoruz. Buradaki ağaçlar çam değil meşe. Kampın bakımsızlığını görüp üzülüyoruz. Devamla Erikli’ye geliyoruz. Burada da sahil boydan boya kumsal. Deniz tertemiz. Tatil evleri geri planda. Otel Erikli tüm körfezin en iyisi. Hemen arkasındaki gölcük, göçmen kuşların park alanı. (0284 737 3565)
Saros Körfezi

İBRİCE
MECİDİYE sahili İbrice, benim, tüm körfezde en keyif aldığım yerdir. Limanında balıkçı tekneleri ve dalgıç motorları yan yana sıralıdır. Hemen arkadaki İbrice Balıkçısı müthiş bir mekandır. Dekor, servis, yemekler, temizlik hepsi aladır. Buradaki kadar bol, deniz ürünleri orijinli meze çeşidine her yerde rastlamak olası değildir (0284 783 4283). Yeşim ve Bülent Ertosun çiftinin İbrice yolu üzerinde işlettiği "Sığınak" için ise körfezin en özgün konaklama yeri diyebiliriz (0284 783 4310). Güzergahtaki bir diğer konaklama yeri ise İşçimen Otel (0284 737 3148).
Saros Körfezi

SULTANİÇE
SULTANİÇE’ye, Enez-Büyükevren yolu üzerindeki Bensan fabrikasının yanından sapıyoruz. 12. km’de sahildeyiz. Sağımızda henüz tamamlanmış büyükçe bir balıkçı barınağı var. Hemen solunda bir plaj, üst tarafta büyükçe bir kafe yer alıyor. Deniz, barınağın içinde bile resmen içilecek temizlikte. Hani suyun tuzlu olduğunu bilmesem kana kana içeceğim. Sol tarafında uzanan kumsal boydan boya plaj. Yazlık evler daha çok plajın bittiği bölgede yer alıyor.
Saros Körfezi

YAYLA
ANA yoldan 8 km içerdeki Yayla sahilleri, Saros’un en kalabalık yerlerinden. Sahili boydan boya kumsal.. Pırıl pırıl denizinin içi yer yer yassı çakıl. Sağ tarafında henüz tamamlanmamış bir balıkçı barınağı var. Adım başı pansiyon ve kiralık eve rastlanıyor. Burası hayli büyük bir yerleşim yeri. Salaş olmak kaydıyla ne ararsanız var. Girişteki Beach Club tabelalarının fiyakası sizi yanıltmasın, buraların sadece adı club, gerisi harap…
Saros Körfezi

TAYFUR
TAYFUR için Saros Körfezi’nin kara ulaşımı olan en güney noktası da diyebiliriz. Buradan itibaren Gelibolu Milli Parkı başlıyor. Eceabat’tan Gelibolu yönüne giderken Tersane’nin hemen karşısındaki Bayırköy sapağından sola sapıyoruz. 12 km sonra Tayfur köyüne, bir o kadar gidince birbirinden epeyce ayrı iki koydan oluşan sahiline ulaşıyoruz. Burası son derece bakir ve manzarası harika olmakla birlikte aracına güvenmeyenler ve toz toprak içinde kalmayı göze almayanlar denemesin derim. Özellikle yağmur sonrası yol hayli bozuk oluyor.
Geziyolu
Saros körfezi
Eceabat-Keşan
000.0 km. Aracımızın kilometresini Eceabat feribot iskelesinde sıfırlıyoruz.
000.3 km. Sola Kabatepe sapağı.
040.0 km. Gelibolu şehir girişi.
050.7 km. Sola Güneyli sapağı.
067.8 km. Şarköy sapağı sağa.
073.0 km. Evreşe.
085.1 km. Korudağ geçidi. (Rakım 350 m)
103.5 km. Sağa Keşan şehir merkezi, sola Mecidiye, Erikli, İbrice sapağı.
106.1 km. Sağa Keşan, düz gidersek Tekirdağ, İstanbul (200 km) sola Enez. Biz Enez’e sapıyoruz.
Keşan-Enez
000.0 km. Aracımızın kilometresini Keşan kavşağında sıfırlıyoruz.
041.1 km. Büyükevren.
055.6 km. Enez tabelasının önündeyiz.
057.0 km. Enez köprüsünü geçip şehir merkezine geliyoruz.
İstanbul-Çanakkale
000.0 km. Yenikapı-Bandırma arsını feribotla geçiyoruz.
000.0 km. Aracımızın kilometresini deniz otobüsleri iskelesinde sıfırlıyoruz.
035.0 km. Biga.
115.0 km. Lapseki.
150.0 km. Çanakkale’deyiz.