Otomobil ‘Şayet pazar 900 bin olursa Türkiye İspanya’yı da geçer’

‘Şayet pazar 900 bin olursa Türkiye İspanya’yı da geçer’

29.05.2011 - 20:41 | Son Güncellenme:

Peugeot Otomotiv Genel Müdürü Jean Pierre Vieux, bu yıl pazarın matematiksel olarak 900 bin civarını gösterdiğini, bunun gerçekleşmesi halinde Türkiye’nin, İspanya’yı geçerek Avrupa’nın 5. büyük pazarı haline gelebileceğini söyledi

‘Şayet pazar 900 bin olursa Türkiye İspanya’yı da geçer’

Merkez Bankası’nın önlemleri ve yüksek seyreden döviz kuruna rağmen bu yılın ilk dört ayında 270 bin seviyelerinin üzerine çıkan toplam otomotiv satışları, Türkiye’nin Avrupa ülkeleri sıralamasında bir basamak daha yukarı çıkmasını sağlayacak. Geçen yıl 760 bin adetle Avrupa’nın 6. büyük pazarı haline gelen Türkiye, yılı toplamda 900 bin seviyelerinde kapatırsa, İspanya’yı da sollayıp 5. sıraya yükselebilecek.
Peugeot Otomotiv Pazarlama A.Ş Genel Müdürü Jean Pierre Vieux, ekonominin hararetli bir dönem geçirdiğini, yılın ilk aylarına göre düşük olsa da, nisan ayı satışlarında geçen yıla göre yüzde 40’lık bir artış yaşandığını hatırlatarak “Yılın başından bu yana artışlara matematiksel olarak baktığımızda, pazar 900 binli rakamlara ulaşabilir” dedi. Türkiye pazarında satışların yıl sonunda 900 bin ve üzeri adetleri bulması halinde bunun bir rekor olacağını ve Türkiye pazarını bir basamak daha yükselteceğine değinen Vieux, “900 binli adetlere ulaşılırsa, Türkiye Avrupa’nın 5. büyük pazarnı haline gelip, İspanya’nın önüne geçebilir. Geçen yıl 760 bin adetlik pazarla Türkiye, Avrupa’da 6. sıradaydı” diye konuştu.

“Elbette ortası bulunmalı”
Türkiye’de ekonomik hareketlilik ve tüketimin canlı olduğunu, bunu azaltma isteğiyle bazı önlemler alındığını kaydeden Vieux, “Elbette bunu yavaşlatmanın kredi faizlerinin yükseltilmesi, yüksek döviz kuru, vergiler gibi yöntemleri var. Ancak bunu birden yavaşlatmak ya da olduğu gibi bırakmak da tehlikeli olabilir. Çok kızıştırırsanız, bu kez kaynak israfı olur. Ortasının bulunması gerekli” dedi.
Türkiye’de 1000 kişiye düşen araç miktarının 140 adet seviyesinde olduğunun altını çizen Jean Pierre Vieux, “Bu, ekonomik ve siyasi durum ne olursa olsun, talebin her zaman canlı olacağı, satışların artış göstereceği anlamına geliyor” diye konuştu.
Kendilerinin bu yıl yüzde 6’lık hedefe ulaşmaya çalıştıklarını belirten Vieux, yeni 508 ve yenilenen 308’in de yardımıyla bu pazar payına ulaşacaklarına inandıklarını, aksini düşünmek istemediğini de söyledi. Vieux, “Şayet 900 bine ulaşan bir pazarda, 7 bin civarı 508 satamıyorsak, bu bizim başarısızlığımız demektir” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

İlk ayında 700 adetle sınıf ikincisi oldu
Peugeot’nun tamamen yeni modeli olan 508’in Türkiye’de büyük ilgi gördüğünü, taleptan memnun olduklarını dile getiren Peugeot Otomotiv Pazarlama A.Ş Genel Müdürü Jean Pierre Vieux, “Aracı getirdiğimizin ilk ayında, 700 adede yakın satış gerçekleştirdik. Bu da aracımızı, sınıfının en çok satan modelleri sıralamasında ikinciliğe yerleştirdi. Tabii bunların bir bölümü ön siparişlerdi. Yine de ilk üç arasına girmek istiyoruz” dedi. Vieux, 508’in SW versiyonunu, aynı motor ve donanımdaki Sedan kasasıyla fiyat farksız sattıklarına dikkat çekerken, “Stationwagon kasa tipini beğenenler için böyle bir fırsat yarattık. Böylelikle yeni müşteriler de elde edeceğimize inanıyoruz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

308’in teknolojisi arttı
Peugeot, orta sınıftaki kompakt modeli 308’in güncellenen versiyonunu da, haziran ayı ortasından itibaren satışa sunuyor. Ön görünümü bir hayli değişen ve LED teknolojili gündüz farlarına da kavuşan 308’de, asıl yenilikler kaputun altında bulunuyor.
Nitekim yeni 508’de de kullanılan ve e-HDI adı verilen “mikro-hibrit” sistem, bu araçta da mevcut olacak. 1.6 lt (112 HP) dizel motorda kullanılan bu sistem, hem manuel hem de 6 ileri “otomatikleştirilmiş manuel” vites seçeneğinde sunuluyor. Bu “Stop&Start” (Durdur&Başlat) sistemi, araçta yüzde 15’lere varan yakıt tasarrufu sağlıyor.
Güncellenen 308’de 1.6 lt hacimli ve üç değişik güçte (120 HP, 156 HP ve 200 HP) benzinlinin yanında 92 HP ve 112 HP güçlerinde iki de 1.6 lt dizel motor seçeneği var.