Otomobil Temsa, Adapazarı’na üretim ortağı arıyor

Temsa, Adapazarı’na üretim ortağı arıyor

21.09.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Yeni şehir içi otobüsü Avenue’nun hibrit versiyonunu geliştiren Temsa Global, Adapazarı’ndaki kamyon fabrikası için üretim amaçlı ortaklıklara sıcak baktığını açıkladı

Temsa, Adapazarı’na  üretim ortağı arıyor

İç pazarda ticari araç satışlarında yaşanan büyük durgunluk nedeniyle, sektörün zorluklar yaşadığını anlatan Temsa Global CEO’su Mehmet Buldurgan, “Adapazarı’ndaki kamyon fabrikamızın üçte iki kapasitesi şu an boş. Burası için üretime dönük fırsatlara açığız” dedi.
Adapazarı’nda kurdukları fabrikanın, müşteriye yakınlığı ve lojistik avantajlarıyla şimdiden yatırım maliyetlerini karşıladığına değinen Buldurgan, “İç ve dış pazarlarda ticari araçta yaşanan daralma, elbette bizi de etkiledi. Fabrikamız, başka girişimlere de temel oluşturabilecek bir altyapıya sahip. Ağır ticari araç üretimi de gerçekleştirilebilecek durumda. Dolayısıyla her türlü girişime açık olabiliriz” diye konuştu.
Krizde üretimlerin daha az maliyetli bölgelere kaydırılmaya çalışıldığına dikkat çeken Buldurgan, bunun da söz konusu girişimlere fırsat oluşturabileceğini söyledi.

Ticaride yangın var
Sadece ihracatla üç fabrikayı döndürmekte zorluklar yaşamaya başladıklarını belirten Buldurgan, “Bunun için çözümler oluşturulması gerekiyor. Otobüs ihracatında sadece yüzde 10’a yakın bir düşüş yaşadık. Ancak sadece otobüs yeterli değil. İç piyasada ticari araç satışlarının canlandırılması gerekiyor” dedi.
Temsa Global Otomotiv ve Kamyon İş Birimi Genel Müdürü Yusuf Soner de benzer görüşleri diye getirerek “Ticari araçta yangın var. ÖTV indirimi çıkınca binek otolar arasında ticariler unutuldu. Oysa ticari araç üretiminde çok ciddi düşüşler var. Buna bir şekilde çözüm yaratılması ve yangının söndürülmesi lazım” ifadesini kullandı.
Özellikle Türkiye’de üretilen ticari araçlara daha yakından ilgi gösterilmesi gerektiğini kaydeden Soner, kamunun yerli üretime sahip çıkması, Euro 4’e geçişte 30 yıllık ticari araçların yollardan kademeli olarak çekilmesi gibi çözümler olabileceğine dikkat çekti.

‘Hibrit Avenue’nun tapusu bizde’
Temsa Global, geçtiğimiz aylarda tanıttığı 12 metrelik yeni şehir içi otobüsü Avenue’ya çevreci bir kardeş yarattı. Temsa, kendi Ar-Ge merkezinde geliştirdiği hibrit Avenue ile başta İngiltere olmak üzere çevreci toplu taşıma filosu kurmak isteyen Avrupa ülkelerini ve yerli belediyeleri hedef alıyor.
Temsa Global CEO’su Mehmet Buldurgan’ın “Tapusu bizde” dediği hibrit Avenue, Avrupa’da rağbet gören “seri hibrit” teknolojisine sahip.
Bu sistemde elektrik ve dizel motorları birbirine seri bağlı, gerektiğinde de birlikte hareket ederek normal otobüslerden yüzde 25 daha az yakıt harcanmasını sağlıyor. Aracın benzerlerine göre hafif olduğunu da belirten Temsa Ar-Ge Genel Müdürü Timuçin Bayraktar, farklı ülkelerin istekleri doğrultusunda farklı hibrit sistemlerin otobüse entegre edilmesinde zorluk yaşamayacaklarını, bunun da büyük avantaj getirdiğini söyledi.
Avenue Hibrit, elektrik enerjisi depolama sistemine de sahip. Böylece sadece jeneratör ve dizel motordan elektrik almakla kalmayıp, frenleme sırasında da elektrik enerjisi depolayabiliyor.
Otobüs, İstanbul Belediyesi tarafından da test edilecek.