Otomobil Ve ‘ağır hibrit’ler geliyor

Ve ‘ağır hibrit’ler geliyor

28.07.2008 - 01:16 | Son Güncellenme:

Alman ticari araç üreticisi MAN, ağır ticari araçlarda hibrit teknolojisini seri üretime taşıyacak. Yüzde 30 daha az havayı kirleten ilk hibrit otobüs, tam iki yıl sonra seri üretime geçecek...

Ve ‘ağır hibrit’ler geliyor

Dünyanın en önemli ticari araç üreticilerinden MAN, küresel ısınma ve giderek artan petrol fiyatları karşısında otomobil üreticilerinin sunduğu çözümleri toplu taşımacılık ve yük taşımacılığa aktarmak için çalışmalarını hızlandırdı. MAN, bu amaçla 2010 yılında hibrit teknolojili otobüslerin seri üretimine başlayacağını açıkladı.
MAN Ticari Araçlar Yönetim Kurulu Başkanı Anton Weinmann, çevreye verilen önemin giderek arttığına dikkat çekerek, ticari araç üreticisi olarak kendilerinin de bazı çözümler getirmek zorunda olduklarını söyledi.
Türkiye’de de üretim yapan MAN’ın 250. kuruluş yıldönümü nedeniyle dünya basınına düzenlediği toplantıda konuşan Weinmann, çevreyi daha az kirleten temiz dizel motorların 20-30 yıl daha ticari araçlarda popülerliğini kaybetmeyeceğini belirterek, bu nedenle ürettikleri tüm araçlarda Euro 5 normuna uygun motorlara geçiş yapacaklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Arkası gelecek
Özellikle kamyon, çekici ve otobüslerde kullanmaya başladıkları yeni motorların, hiçbir katkı kullanmaksızın düşük kirlilik seviyesine ulaştığını kaydeden Weinmann, bununla da yetinmeyip hibrit teknolojisini daha yaygınlaştıracaklarına dikkat çekti.
Weinmann, MAN mühendislerinin yüksek performanslı hibrit motorlar üzerinde çalıştıklarını belirterek, bu motorların yakın gelecekte tüm MAN ve NEOPLAN marka araçlara uyarlanabileceğini ifade etti.
Hibrit teknolojisinin kısa bir süre içinde belediye otobüsleri ve dağıtım kamyonlarında yaygınlaşacağına da değinen Anton Weinmann, iki yıl içinde hibrit motorlu otobüs üretimine başlayacaklarını açıkladı. Weinmann 2010 yılında üretimine başlayacakları hibrit otobüslerin hem az yakıt tüketeceğini hem de havaya yüzde 30’dan fazla daha az karbondioksit yayacağını anlattı.

Yerliler de sergilenecek

Haberin Devamı

MAN, bu yıl 25 Eylül - 2 Ekim tarihleri arasında 62’incisi düzenlenecek Hannover Ticari Araçlar Fuarı’nda 7.5 tondan ağır çekicilerden, çevreci dizel motorların kullanıldığı otobüs ve kargo grubunda bulunan tüm modellerini sergileyecek.
Sergilenecek araçlar arasında Türkiye’de üretilen MAN Lion’s serisi ve NEOPLAN Tourliner gibi otobüs modellerini de yer alacak.
Fuarda bunların yanı sıra standart ESP (Elektronik Denge Programı) kullanılan kamyon ve çekicilerini de sergileyecek.

Yazarlar