Gündem Otuz yıllık koleksiyonu donanmaya bağışladı

Otuz yıllık koleksiyonu donanmaya bağışladı

16.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İşadamı Jeff Hakko, 30 yıldır topladığı dalış malzemelerini Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağışladı. Hakko’nun, ‘Dünyadaki ilk 5 koleksiyondan biri’ dediği 200’den fazla dalış malzemesi İstanbul’daki Deniz Müzesi’nde sergilenecek

Otuz yıllık koleksiyonu donanmaya bağışladı

İstanbullu işadamı Jeff Hakko, sahibi olduğu dünyanın en geniş tarihi dalış malzemeleri koleksiyonları arasındaki koleksiyonunu Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağışladı. Nisan 2017’den itibaren İstanbul Deniz Müzesi’nde sergilenmesi beklenen 200’den fazla tarihi dalış malzemeleri koleksiyonu için “30 yıldır büyüttüğüm çocuğumdan ayrılıyorum” diyen Hakko, tüm eserleri 14 ülkeden satın alarak toplamıştı. Jeff Hakko, “Bir koleksiyonerin en büyük korkusu ‘Koleksiyona benden sonra ne olacak’ sorusudur. Şimdi bu korkum yok, değeri bilinecek bir yerde meraklılarını selamlayacaklar” dedi.
70 adet dalgıç başlığı
Deniz ve sualtı tutkusuyla tanınan Vakko Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jeff Hakko, dünyada sadece 5 kişide olan ve 30 yıldır topladığı tarihi dalgıç malzemeleri koleksiyonunu Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağışladı.
Koleksiyonda, 1870-1955 arasında kullanılan 70 dalgıç başlığının yanı sıra hava doldurma tulumbaları, çelik ayakkabılar, sualtı bıçakları, ağırlıklar gibi pek çok malzeme bulunuyor. İngiltere, ABD, Kore, Almanya, Rusya, Kanada, Japonya, Çin, Şili, Hollanda, İtalya, İsveç, Danimarka, Yunanistan gibi 14 ülkeden satın alarak İstanbul’daki evine getirttiği dalış malzemelerinden birkaç ay içinde ayrılacak olan Jeff Hakko duygularını Milliyet’e anlattı.
Jeff Hakko, “Koleksiyonumda 12 ülkenin de askeri ve sivil dalış malzemeleri bulunuyor. Bir koleksiyonerin en büyük kabuslarından biri ‘Benden sonra ne olacak” sorusudur. Aileden kimsenin ilgisi olmayınca ben de kendime bu soruyu sordum. Böyle bir durumda satılabilir ama böyle olursa da koleksiyonun anlamı kalmaz. Burada 30 yıldır büyüttüğüm çocuk var. Nasıl satabilirim? Manevi değeri maddi değerinden çok daha fazla. Dünyada gidebileceği en iyi adres olan Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bu çocuğun değerini bilecek ve gelecek kuşaklara aktaracaktır. İçim çok rahat” dedi.
Jeff Hakko, şöyle devam etti: “Ben tamamen tarihi dalgıç malzemelerine konsantre oldum. Bu nedenle koleksiyonun hepsinin bir bütün halinde kalması gerekli. 1955’teki yeni teknolojiye kadar olan tüm malzemelerden örnekler var. Bu anlamıyla da çok iddialı bir koleksiyon. Sanırım dünyadaki ilk 5 koleksiyondan biri. Yine Türkiye’de olacak ve halka açık sergilenecek. Gelenler zaten denizi ve tarihi sevenler olacak. Hem de müzenin ilk sualtı malzemeleri olarak ziyaretçilere farklı bir pencere açacak” diye konuştu.
En eskisi 1870 yapımı
Büyükada’da geçen çocukluğu boyunca denizden hiç kopmayan Jeff Hakko, ilk dalış brövesini aldığı 1985’ten sonra tutkusunu yaşam tarzına dönüştürdü. 1990’da İngiltere’de katıldığı bir toplantıda gördüğü dalış başlığının peşinden Fransa’ya giden Hakko, yıllardır topladığı malzemeleri evinde sergiliyordu. Hakko’nun “Tarihi Dalış Malzemeleri” adlı koleksiyonunun temelini İngiliz markası Siebe Gorman dalış başlıkları oluşturuyor. Koleksiyonun en eski dalış başlığı 1870 yılında Fransa’da üretilmiş. Koleksiyon 2009 yılında ilk kez İstanbul Deniz Müzesi’nde sergilenmiş ve ziyaretçilerden büyük ilgi görmüştü.