Gündem Öykülerini Sadan Hanım anlatacak

Öykülerini Sadan Hanım anlatacak

21.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Alzheimer’ın günlük yaşama etkisi film oluyor... Belgeselin başrolünde ise kendisini 30 yaşında ve Heybeliada’da sanan ve 2013’ten beri hastalıkla mücadele eden 90 yaşındaki Sadan Ünüvar yer alacak

Öykülerini Sadan Hanım anlatacak

Çağımızın en önemli hastalıklarından biri olan Alzheimer bilim insanlarının en çok ilgilendiği sağlık sorunlarının başında geliyor. WHO (Dünya Sağlık Örgütü) verilerine göre her 3 saniyede bir kişi bu hastalığa yakalanırken, 600 bini ülkemizde olmak üzere 45 milyon kişi bu hastalıkla mücadele ediyor.

Haberin Devamı

Bir İstanbul hanımefendisi
Dünya üzerindeki en yaygın beyin hastalığının günlük yaşama etkilerini ve korunma yollarını anlatacak için ilk belgesel sinema filmi ise Türkiye’de çekiliyor. Ünlü belgesel yönetmeni Göksel Gülensoy’un Kadıköy Moda’da yaşayan kayınvalidesi Sadan Ünüvar’ın alzheimera yakalanmasının ardından çekimlerine başlanan film için 3 yıldır görüntü kaydı yapılıyor. Filmin başrol oyuncusu 90 yaşındaki Sadan Ünüvar, 2013’ten beri Alzheimer’la mücadele ediyor ve kendini 30 yaşında Heybeliada’da sanıyor.
Çocuklarını ve torunlarını tanıyamayan ve sürekli geçmişiyle ilgili sorular soran Sadan hanım tam bir eski İstanbul hanımefendisi. Eşi Ziyaettin Ünüvar’ın sinema ve tarih hobisi nedeniyle hatıralarını ölümsüzleştiren fotoğrafların yanında 1950’li yıllara ait 8 mm’lik film arşivi de bulunan Sadan Ünüvar, Heybeliada’daki iki katlı ahşap evinden her sabah sahile yürüyüşe çıkmak istiyor. Kendisine bakan eşi tarafından başka bir odaya götürüldüğünde sahilde yürüyüş yaptığını düşünen Sadan Ünüvar, sürekli eski İstanbul ve ada günlerini anlatıyor.

Haberin Devamı

40’ların İstanbul’u
Filmin yönetmeni Göksel Gülensoy, belgeselle hastalığa yakalanan kişi ve ailelerine yardımcı olabilecek ipuçları vermeyi hedeflediklerini söylüyor. “Alzheimer’ın belirtileri, teşhisin sonrası hastanın daha uzun ve kaliteli yaşamı için yapılması gerekenler ve hasta yakınlarının ruhsal durumlarını güçlendirmek için yöntemler anlatılacak. Alanında uzman iki bilim insanının katkısıyla etkileyici bir film ortaya çıkıyor. Bu filmle dünyaya çok önemli bir eser bırakacak” diyen Gülensoy, 1940-50 yıllarına ait İstanbul görüntülerinin yanı sıra Sadan hanımın Washington, Roma, Paris, Londra ve Tanca gibi şehirlerdeki gezilerinin görüntülerini de filmde kullanacaklarını söylüyor.

‘O kayıtlar çok önemli’
Filmin bilimsel danışmanları, Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Işın Baral Kulaksızoğlu ile İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Barış Topçular. İki bilim insanı da her çekimde Sadan hanımın yanında yer alıyor. Doç. Dr. Topçular, “Alzheimer geniş kitlelerin korkusu. Kitleleri bilinçlendirmek amacıyla gerçekleştirilen bu belgesel çalışmada, hastanın kimliği, belgeseli ilgi çekici ve akıcı hale getirecek. Hastalığın beyinde yarattığı hasarların vurgulanması için hastanın anlattığı döneme ait kayıtlar önemli. Bu bizim için önemli bir şans. Belki de dünyada ilk kez bu yöntemle çekilen bu filmin hem sağlık hem sinema dünyasında ses getireceğini umuyoruz” diye konuşuyor.

Haberin Devamı

‘Gelişmeler umut veriyor’
Alzheimer’ın sıklıkla 65 yaş sonrasında unutkanlıkla başladığını belirten Doç. Dr. Barış Topçular, hastalıkla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Günümüzde ne yazık ki Alzheimer hastalığını durduran ya da tamamen geçiren bir tedavi yok. Ancak son Dünya Alzheimer Kongresi’nde umut verici gelişmeler bildirildi.”