Ebeveyn Oyuncaklardaki büyük tehlike

Oyuncaklardaki büyük tehlike

01.06.2016 - 12:53 | Son Güncellenme:

Gerçekleştirilen sempozyumda yetkililer çocukları cezbedici nitelikte üretilen ve oyuncak şeklinde görünen çakmakların tamamının yasaklandığını belirtti.

Oyuncaklardaki büyük tehlike

Ekonomi Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkililerinin katılımıyla EKOTEKS tarafından gerçekleşen 9. Uluslararası Tekstil Sempozyumu’nda son 5 yılda 14 milyon dolarlık ürünün kanser testinden geçirildiği, 141 bin ürüne el konulduğu ve ithalatçı firmalara toplam 4 milyon 757 bin TL para cezası kesildiği açıklandı.

Haberin Devamı

Oyuncaklar ciddi fiziki zarar verebiliyor

Sempozyumda konuşan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Daire Başkanı Meral Karaaslan, kontrolsüz üretilen oyuncaklardaki ciddi zararlardan da bahsetti.

Kontrolsüz şekilde piyasaya sürülmüş oyuncakların çocuklara çok ciddi fiziki zaralar verebileceğini vurgulayan Karaaslan sözlerine şöyle devam etti: “Oyuncak, çok basit gibi gözüken ama bizim önemli bir grubumuz ve çok fazla riski var. Kimyasal risklerinin yanı sıra çok fazla fiziki risklerde var. Örneğin boğulma riski içeriyor. Boğulma riski ayrılabilir küçük parçalardan kaynaklanabiliyor. Küçük toplardan uzun iplerden yada ambalajlardan kaynaklanabiliyor.

Uzuv kayıpları sivri uç ve keskin kenarlardan kaynaklı olabiliyor. Boncuk atan tabancalar nedeniyle, fırlatmalı oyuncak nedeniyle uzuv kayıpları olabiliyor. Yüksek ses nedeniyle işitme kaybı olabiliyor. Biz bunların tamamını iç piyasadan topladığımız numuneleri gönderiyoruz ve bütün testleri yaptırıyoruz. Mıknatıslı oyuncaklar nedeniyle bağırsak tıkanmaları meydana gelebiliyor. Yanıklar ve kimyasal riskler meydana gelebiliyor.”

Haberin Devamı

Sempozyumda ayrıca son 5 yılda gerçekleştirilen denetimlerde bebek ürünü ve oyuncaklar başta olmak üzere, ayakkabı, kırtasiye, hazır giyim ürünlerinin önemli bir kısmı imha edilirken, 141 bin ürüne çeşitli gerekçelerle el konulduğu ve ithalatçı firmalara toplam 4 milyon 757 bin TL para cezası kesildiği bildirildi.

"Kirli" olarak nitelendirilen malların en çok ithal edildiği ülkelerin ise Çin, Hindistan ve Bangladeş olduğu belirtildi.