İzmir (ÖZEL) BAYRAMDA RAMAZAN’DAKİ YEME ALIŞKANLIĞINIZI SÜRDÜRMEYİN

(ÖZEL) BAYRAMDA RAMAZAN’DAKİ YEME ALIŞKANLIĞINIZI SÜRDÜRMEYİN

13.07.2015 - 10:38 | Son Güncellenme:

.

(ÖZEL) BAYRAMDA RAMAZAN’DAKİ YEME ALIŞKANLIĞINIZI SÜRDÜRMEYİN

Dahiliye Uzmanı Gökhan Akgül, yaklaşan Ramazan Bayramı öncesinde uyarılarda bulundu. Bayram günü kahvaltıda sucuk ve salam yemeyi önermeyen Dr. Akgül, misafirliğe gidildiğinde hamur işi ve şerbetli tatlılardan kaçınılmasını istedi.
Ramazan ayındaki yeme alışkanlığının bayramda sürdüğünü belirten Özel Gözde İzmir Hastanesi doktorlarından Dr. Gökhan Akgül, “Oruç tutanlar bayramda ya hiç yemek yemiyor ya da akşam yemeğinden sonraki yoğun beslenmelerini sürdürüyor. Bayramla beraber bir anda genişleyen zaman içerisinde bazı hastalarımız oruçtan kalan alışkanlıklarından vazgeçmeyerek ya hiç yemiyorlar ya da ramazanda ortaya çıkan açığı devam ettirerek, aşırı beslenme alışkanlıkları ediniyorlar. Biz, ikisini de önermiyoruz, bütün besin gruplarından dengeli bir biçimde beslenmemiz gerektiğini savunuyoruz. Bayramda gideceğimiz ziyaretlerde de tarafımıza yapılacak olan ikramlar neticesinde hamur tatlıları, şerbetli tatlılara bir anda yönelmiş olacağız. İkram edilen hamur ve şerbetli tatlılar yerine sütlü, meyveli tatlıların yenilmesini öneriyoruz” dedi.
KAHVALTIDA SUCUK, SALAM TÜKETMEYİN
Bayram kahvaltısında sucuk, salam gibi yiyecekleri önermediklerini anlatan Dr. Akgül, “Özellikle bayram sabahında ilk kahvaltımızı yaptığımız zaman kesinlikle özlem duyduğumuz salam, sosis, sucuk, kavurma gibi gıdalardan uzak durmayı, daha hafif tuzsuz peynir, salatalık, domates gibi besinlere yönelmeliyiz. Beraberinde bol sıvı almalıyız. Bize yapılacak ikramlarda tatlının var olduğunu var sayarak kahvaltıda reçel ve ballardan uzak durmayı öneriyoruz” diye konuştu.
KABIZLIĞA KARŞI ÖNERİLER
Ramazan ayı içerisinde kabızlık, mide problemlerinin önüne geçmek için bayramda erik, kiraz şeftali meyvelerini tüketme önerisinde bulunan Dr. Akgül, sözlerini şöyle tamamladı: “Yine kabızlığa karşı baklagiller ve kepekli ekmek tüketilmeli. Kalp, şeker, tansiyon hastalarına, aşı çay içmek yerine meyve çayları, kuş burnu içmelerini öneriyoruz. Lifli gıdaları tercih edelim. Baklagiller ve kepek içeren besinler beyaz ekmek yerine kepek ekmeği yenmeli. İçecek olarak kalp sağlığı yönünden aşırı çay tüketimini önermiyoruz. Meyve çayları, kuşburnu, ıhlamur, adaçayı gibi çayları tüketebilirler. Neskafe yerine geleneksel Türk kahvesini yaşlılar bile günde 1-2 fincan içebilir.”

Yazarlar