Gündem Özel büro kurup dinleme yaptılar

Özel büro kurup dinleme yaptılar

08.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İçişleri Bakanlığı, istihbarat şube müdürlüğünün telefon dinleme yetkisi olmayan büro üzerinden yasadışı dinleme yaptığı gerekçesiyle soruşturma başlattı.

Özel büro kurup dinleme yaptılar

Eski emniyet müdürü Hanefi Avcı’nın “kendisine kumpas kurulduğunu” açıkladığı Eskişehir Emniyet Müdürlüğü’nde “usülsüz telefon dinleme” skandalı patladı. Eskişehir Emniyeti İstihbarat Şube Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren ve telefon dinleme yetkisi olmayan bir büro üzerinden kentteki bazı adliye personeli, polisler, işadamları, belediye personeli ve bürokratların yasadışı biçimde telefonlarının dinlendiği iddiasıyla İçişleri Bakanlığı soruşturma başlattı. Bakanlık, 2010 yılından itibaren alınan dinleme kararlarının incelenmesi için müfettişlere onay verdi. Emniyet görevlilerinin, bir dönem kentte görev yapan üst düzey bir yöneticinin talimatıyla yasadışı telefon dinlemesi gerçekleştirdikleri iddiası gündeme geldi.
Milliyet’in aldığı bilgiye göre, yurt genelinde dinleme olaylarının ortaya çıkmasının ardından Eskişehir Emniyeti bünyesinde faaliyetlerini yürüten İstihbarat Şube Müdürlüğü’nce yapılan dinlemeler incelemeye alındı. Bu kapsamda, eski emniyet müdürü Avcı’nın makam odasında usulsüz arama yapılması yönündeki şikayeti incelemeye gelen İçişleri Bakanlığı müfettişleri, ilk olarak bazı dinlemelerin usulsüz olarak gerçekleştirildiği yönünde bulgulara ulaştı.

Özel birim kuruldu
Yapılan ilk incelemede Avcı’nın görevden ayrılmasından iki hafta sonra yasadışı dinleme amacıyla özel bir birim oluşturulduğu ve İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde “telefon dinleme yetkisi olmayan” bir büro kapsamında faaliyete geçirildiği saptandı.
Bu özel birimin başında ise, Avcı’nın kendisine kumpas kuran kişi olarak açıkladığı Başkomiser Erkan Soydan’ın bulunduğu belirlendi. Soydan’ın amirliğini yaptığı büro içinde kurulan birimin hedefe aldığı kişilerin dinlenmesi amacıyla aynı şube içinde telefon dinleme yetkisi bulunan Organize Suçlarla Mücadele Büro Amirliği kapsamında yürütülen soruşturmaları kullandığı anlaşıldı.

Usulsüz dinleme
Bu çerçevede, özel birimin hedefinde olan kişilerin telefon numaralarını Organize Suçlarla Mücadele Büro Amirliği’nce yapılan dinlemeler için alınan mahkeme kararlarına eklendiği ve böylelikle mahkemeden izin alındığı belirlendi. Organize Suçlarla Mücadele Büro Amirliği’nde görevli memurların aidiyet numaraları kullanılarak yapılan dinlemelerin yine şube içinde farklı bir odada faaliyetlerini yürüten özel birimin kulandığı bilgisayarlara yüklenen özel program sayesinde aktarıldığı ortaya çıkarıldı.

Delil oldu
Usulsüz dinleme yapan birimin, elde ettikleri bilgileri hedef kişilere yönelik “somut delil” olarak kullanıkları da anlaşıldı. Bu kapsamda Eskişehir Emniyeti’nde görevli bir şube müdürünü hedefe alan birimin, söz konusu müdürün bağlantısı bulunan bir kişiyi usulsüz olarak “uyuşturucu, yolsuzluk, silahlı mafya örgütlenmesi” gibi konularda “şüpheli” olarak gösterdiği ve suç örgütlerine yönelik dinleme faaliyetleri içinde mahkeme kararı alarak dinlediği anlaşıldı. Bu dinlemelerden birinde, Ocak 2011’de, bir evde uyuşturucu bulunduğu yönünde emniyete yapılan sahte bir ihbar sonucunda, takibe alınan şube müdürü ile arkadaşının “birlikte bulunmalarının suç oluşturmamasına karşın” aynı evde olmasının delillendirildiği tespit edildi.

Görevliler açığa alındı
Özel birimin kurulduğu büroya özel personel takviyesi yapıldığı da tespit edildi. Birimden Soydan’ın yanı sıra, İstihbarat Şube Müdürü Mustafa Aygün ve yardımcısı Murat Önemli’nin de bilgisi olduğu belirlendi. 17 Aralık sürecinde Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi’nce başlatılan dinlemelere yönelik incelemeler kapsamında Eskişehir Emniyeti İstihbarat Şube Müdürü Aygün ile yardımcısı Önemli açığa alındı. Bu süreçte İstihbarat Şube Müdürlüğü bünyesindeki özel birimin başı olan Soydan ise Güvenlik Şube Müdürlüğü bünyesine atandı. Soydan, daha sonra Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna’nın onayıyla bu görevinden alınarak Alpu İlçe Emniyet Müdürlüğü kadrosuna görevlendirildi. Soydan daha sonra Hanefi Avcı’nın makam odasında yapılan aramalardaki konumu nedeniyle buradaki görevinden de el çektirilerek “açığa” alındı.
Emniyetteki usülsüz telefon dinleme iddialarının ortaya çıkmasıyla birlikte devreye giren Vali Tuna, ön incelemelerde elde edilen bilgileri, bizzat Ankara’ya gelerek İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya anlattı. Ala da Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı’na talimat vererek müfettiş görevlendirmesini yaptı. Mülkiye Teftiş Kurulu’nca müfettişlere verilen görev onayında incelemelerin 2010’a kadar geriye çekilmesi dikkati çekti. Özel birimin kurulduğu değerlendirilen Ekim 2010’dan itibaren bugüne kadar İstihbarat Şube Müdürlüğü’nce mahkemelerden alınan binlerce dinleme kararı müfettişlerce incelemeye alındı. Rapor hazırlayacak olan müfettişler, Aygün, Önemli ile başkomiser Soydan’ın yanı sıra söz konusu birimde görev yapan polislerin ifadelerini alacak.

‘Üst yönetici talimatı’
Bu arada, soruşturmanın başlamasıyla birlikte Ankara’da emniyet kulislerine önemli bilgiler yansıdı. Bu bilgilere göre bu birime görevlendirilen bazı polisler duydukları rahatsızlığı zaman zaman Mustafa Aygün’e iletti, ancak Aygün’ün görevlilere “çalışmaların kentte görevli bir düzey bir yöneticinin talimatıyla yapıldığını” belirten açıklamalarda bulundu.