Gündem Özgür internet için yürüdüler

Özgür internet için yürüdüler

16.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

22 Ağustos’ta yürürlüğe girecek olan “İnternetin Güvenli Kullanımı” yönetmeliğiyle getirilmek istenen kısıtlamaları protesto için Türkiye’nin çeşitli illerinde eylem yapıldı. Eylemler her hafta tekrarlanacak

Özgür internet için yürüdüler

Bilgi Teknolojileri Kurulu’nun (BTK) hazırladığı ve 22 Ağustos’ta yürürlüğe girecek olan “İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esasları Yönetmeliği” Ankara ve İstanbul başta olmak üzere pek çok ilde protesto edildi. Özgür ve sansürsüz internet için düzenlenen eylemin Ankara ayağı, yağmura rağmen renkli görüntülere sahne oldu. Eyleme Ekşi Sözlük ve İnci Sözlük yazarları, Linux kullanıcıları, bazı siyasi partiler ve üniversiteli gençler ile vatandaşlar destek verdi.

‘Nereye girsin modem’
Sakarya Meydanı’na gelen grup, ÖSYM Başkanı Ali Demir ve BTK Başkanı Tayfun Acarer’in fotoğraflarının bulunduğu “Yalandan bıktık” pankartının altında toplandı. Yağmur altındaki eylemde, “İnternetime dokunma”, “Özgür internet istiyoruz”, “Boyun eğme”, “Çocukları filtre değil aile korur”, “İnternete sehven giriyoruz”, “Zalimin zulmü varsa sehvenin allahı var”, “İçinizdeki sansür canavarını durdurun” dövizleri taşındı.
BTK’nın esprili şekilde protesto edildiği eylemde, “Vur vur inlesin, sansürcüler dinlesin”, “Nereye girsin bu modem” sloganları atılırken, bir genç klavyesine yapıştırdığı siyah bantla sansür uygulamalarını protesto etti. “Zıplamayan sansürcü” sloganları atan gençler BTK’yı “BiTiK internet” döviziyle protesto etti.
Grup adına açıklama yapan Emrah Erdoğan, internete erişimin özgürlük olduğunu, buna yönelik kısıtlamaların özgürlükle bağdaşmayacağını söyledi. Erdoğan, BTK’nın düzenlemesinin keyfi olduğunu belirterek bu tür bir düzenlemenin Türkiye’nin üye olmaya çalıştığı AB’de olmadığını bildirdi. Erdoğan, Avrupa’da çocuklar için engelleme yerine ebeveyn denetiminin tercih edildiğini söyledi.

‘Türkiye, İran’a benzedi’
İstanbul Taksim Meydanı’nda “İnternetime dokunma” yazılı pankartın arkasında toplanan grup da çeşitli dövizler taşıyarak, BTK’nın kararını protesto eden sloganlar attı. Sloganlar atarak Tünel’e kadar yürüyen grup adına Ezgi Köksal bir açıklama yaptı.
İnternet kullanıcılarının ifade özgürlüğü ve bilgiye erişim hakkının engellenemeyeceğini söyleyen Köksal, BTK’nın, düzenlemelerinin hukuki dayanaktan yoksun olduğunu, filtreleme sistemi ile izleme yapılamayacağına dair açıklamaların güven vermediğini söyledi.
Köksal, devletin, insanların evlerini izlemeye hakkı olmadığı gibi internetini de izlemeye hakkı olmaması gerektiğini belirtti.
Yürüyüşe, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, CHP İstanbul İl Başkanı Bahri Şahin ile sanatçı Haluk Levent ve Okan Bayülgen gibi ünlü isimler de destek verdi. Oran, bu yasalarla Türkiye’nin İran’a benzediğini öne sürerek, “Başbakan’ın sokağa kulak verme vakti geldi” diye konuştu.
Antalyalı internet kullanıcıları, filtreleme olarak bilinen BTK kararına karşı, maskeli eylem yaptı. Kentin çeşitli bölgelerinde küçük gruplar halinde toplanan protestocular, Aydın Kanza Parkı önünde bir araya geldi.

‘Haydar’a dokunmayın’
Ellerindeki dövizler ve yüzlerindeki “V for Vendetta” (Diktatör bir rejime bireysel bir başkaldırının nasıl toplumsal hale geldiğinin anlatıldığı filmdeki kahraman) maskeleriyle yürüyen eylemciler, sloganlar atarak Cumhuriyet Meydanı’na yürüyüşe geçti. Ancak izinleri olmadığı gerekçesiyle meydana sokulmadı. Protestocular “Bize her yer Ferre”, “Sansür Var Dediler Geldik”, “CD Lazım mı Panpa?”, “Kotasız, Sınırsız, Sansürsüz”, “Haydar’a Dokunmayın” yazılı dövizler taşıdı, sloganlar attı.

‘Hayaldi gerçek oldu’
Afyonkarahisar’da yeni internet yönetmeliğine karşı eylem yapıldı.”İnternetime Dokunma” sloganıyla örgütlenen grup, saat 14.00’da Demiryalayan Türbesi önünde toplanarak, “Sansüre lanet, özgür internet” şeklinde slogan atarak Anıt Park’a kadar yürüdü.
Eylemde, Ak Parti’nin 12 Haziran seçimleri için hazırlattığı reklamlarda kullanılan “ Hayaldi, gerçek oldu” sloganına atıfta bulunularak hazırlanan, “ Sansürde dünya birinciliği hayaldi, gerçek oldu” yazılı pankart dikkat çekti.

Haberin Devamı

SANSÜRE KARŞI YÜRÜDÜLER

Özgür internet için yürüdüler

Türkiye genelindeki internet eylemlerine katılan protestocular, yaratıcılıklarını konuşturup hazırladıkları birbirinden ilginç pankartlarla yürüdü ve çeşitli sloganlar attı.

Özgür internet için yürüdüler

Özgür internet için yürüdüler

Her hafta eylem
Ankara’daki eylemin sona ermesinin ardından grupların temsilcileri, bir araya gelerek eylemi 22 Ağustos’a kadar sürdürme kararı aldı. Aksi bir gelişme olmaması halinde her pazar saat 14.00’te, aynı yerde eylemin tekrarlanmasına karar verildiği öğrenildi.

Özgür internet için yürüdüler

CHP’den internet eylemine destek
CHP Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı, BTK’nın güvenli internet kullanımı amacıyla getirdiği çeşitli esaslara karşı yapılan eylemlere destek verdiklerini açıkladı. Yazılı bir açıklama yapan Halcı, “CHP olarak internetin idam fermanına karşı düzenlenen bu yürüyüşleri, halkın kendi iletişim ve ifade özgürlüğüne sahip çıkması olarak değerlendiriyor ve destekliyoruz. 15 Mayıs tarihinin ülkemizde internet özgürlüğü açısından bir milat olmasını diliyor, yetkililerin derhal harekete geçip iletişim ve ifade özgürlüğünün önündeki tüm engelleri kaldırmasını umuyoruz” dedi.
ANKARA Milliyet

Haberin Devamı

Özgür internet için yürüdüler