Dünya Özgürlükten vazgeçemeyiz!

Özgürlükten vazgeçemeyiz!

25.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bugün Ada’daki sorunu çözmenin, 2004 yılına oranla zorlaştığını belirterek, iki toplumun da, o dönemde Annan Planı çerçevesinde sunulan çözümden daha uzak olduğunu söyledi.

Özgürlükten vazgeçemeyiz

İngiltere’deki KKTC bağlantılı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve Kıbrıslı Türklerle Londra’da bir araya gelen Akıncı, 2004’te Annan Planı konusunda KKTC’de yüzde 65 “Evet” çıktığını, buna karşılık Rum tarafının yüzde 75’inin “Hayır” dediğini hatırlatırken, Türk tarafında hala “Evet” diyecek yüzde 65 çoğunluğun kalıp kalmadığının ciddi bir tartışma olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

KKTC’nin herhangi bir çözümde vazgeçemeyeceği üç şey olduğunu hatırlatan Akıncı, “Birisi özgürlüğümüzdür. Kimsenin tahakkümü altına giremeyiz. İkincisi siyasi eşitliğimizdir. Üçüncüsü güvenliğimizdir” dedi ve bu üç ilkenin Rumlar için de geçerli olacağını vurguladı. Kıbrıs Rum tarafının temel amacının, Türkiye’nin KKTC ile tüm bağını koparmak olduğunu da belirten Akıncı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’nin her şeyiyle Kıbrıs’tan elini eteğini çekebileceğini hayal ettiler. Bu gerçekçi değildi. Ama Türkiye’nin Kıbrısla ilişkilerini makul bir düzeyde tutmak mümkündü. Biz de bunu önerdik. Bunu masanın başında olan herkes de gördü, teslim ediyor, Kıbrıs Türk tarafı da Türkiye de makul ve gerçekçi davrandı. Ancak ‘sıfır asker, sıfır garanti’ söylemi, bize uzlaşma fırsatı vermedi.”

Haberin Devamı

Rumların çözümü istemediğini söyleyen Akıncı, Rum lider Nikos Anastasiadis için “Masayı devirelim ama nedeni Türkiye ve Türk tarafı olsun. Seçimleri kazasız belasız atlatayım düşüncesindeydi. Açık sözlü olsaydı daha gerçekci olurdu” dedi. Anastasiadis’in, çözümsüzlükte KKTC ve Türkiye’yi suçladığını, ancak kendisinden başka buna katılan olmadığını kaydeden Akıncı, BM Genel Sekreteri’nin, çözümsüzlüğü eşit paylaştırmasının Türk tarafına haksızlık olduğunu da belirtti.

Zihniyet değişikliği

Kendilerinin sorunları “nesil için çözmeye çalıştıklarını” anlatan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Bir 50 yıl daha çözüm arayışında bulunulmayacak. Bundan sonra sonuç odaklı, zaman sınırlı ve paket anlayışıyla çözüm arayışı olacaktır. Eğer Rum tarafında da zihniyet değişikliği olursa tekrar görüşmeler denenebilir. Suç, BM parametrelerinde değil... Şimdiye kadar anlaşılan konular bir kenera itelenemez. Her kim ki, Kıbrıs’ta çözüm isterse, tanınmamış bile olsa da, Kıbrıs’taki diğer varlıkla da diyalog kurmalı” dedi.