Gündem Özlü: Antarktika partneri arıyoruz

Özlü: Antarktika partneri arıyoruz

23.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye’nin Antarktika’da üs kurma projesiyle ilgili “partner ülke” aradıklarını belirterek, “Bir ülkeyle beraber yaparsak, maliyeti düşürürüz. Görüşmeler yapıyoruz. Şili olabilir, İngiltere olabilir” dedi.

Özlü: Antarktika  partneri arıyoruz

Özlü, Meclis’te bir grup gazeteciyle sohbetinde, Türkiye’nin Antarktika’da üs kurma hazırlıklarına ilişkin yürütülen çalışmaları anlattı. Geçen yasama yılında Antarktika Andlaşması Çevre Koruma Protokolü’ne katılmamızın uygun bulunduğuna dair kanun tasarısını Meclis’ten geçirdiklerini belirten Özlü, Türkiye’nin bu protokolü onaylayarak, orada bilimsel faaliyet dışında başkaca bir faaliyette bulunmamayı ve çevreyi kirletmeyeceğini tahhüt ettiğine işaret etti. Zorunlu şartlar çerçevesinde Antarktika’ya en az üç sefer yapılmasının da bulunduğunu kaydeden Özlü, ilk seferin geçen yıl yapıldığını, ikincisinin bu yıl, son seferin de gelecek yıl gerçekleştirileceğini söyledi.

Bir diğer şartın da, “ulusal bir araştırma programı hazırlama” olduğunu belirten Özlü, bu çalışmanın da İstanbul Teknik Üniversitesi’nin öncülüğünde devam ettiğini bildirdi.

Proje için geçen yıl 470 bin dolar harcama yapıldığını, bu yıl ise 5 milyon TL’Lik bir bütçe ayırdıklarını belirten Özlü, “Geçen sene 1 ay kaldık. Ulaşım da önemli bir kalem. Uçakla Şili’ye kadar gidiliyor, oradan gemiyle geçiliyor. Kullanılan geminin özellikleri de maliyeti etkiliyor” ifadesini kullandı. Özlü, “Bir de partner arıyoruz. Bir ülkeyle beraber yaparsak, maliyeti düşürürüz. Görüşmeler yapıyoruz. Şili olabilir çok yakın, orada üssü var. İngiltere olabilir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı