Ekonomi Özverili olun!

Özverili olun!

23.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yıldırım, Türkiye’de işlenen dijital verilerin yabancı ülkelere çıkmaması, internet devlerindeki bilgilerin de yurtiçindeki depolarda muhafaza edilmesi için çağrı yaptı. Veri merkezi için teşvik paketi yolda

Özverili olun

Türkiye’de işlenen verilerin (dijital bilgi) vergi-maliyet avantajları ve global şirketlerin düzenlemeleri yüzünden yurtdışındaki veri merkezlerinde tutulmaması, bir diğer ifadeyle yurtiçinde kurulacak depolarda tutulması için Hükümet kanadı bir dizi çalışmanın altına imza atmaya hazırlanıyor.

Başbakan Binali Yıldırım, dün Bilişim Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, teknoloji şirketlerine çağrı merkezlerinde olduğu gibi veri merkezleri kurma çağrısında bulundu. Yıldırım, “Enerji desteğine varıncaya kadar her türlü desteği veri merkezi kurulması için çok özendirici bir teşvik paketini yürürlüğe koyduk. Hayırlı olsun. Şimdi firmalardan beklediğimiz, bu veri merkezlerinin kurulması. Bunu bir ticari kazanç olarak görmüyoruz. Bilgi güvenliğine, stratejik bilgi hedeflerine de hizmet edecek. Bu tür merkezler, bölgenin bütün verilerinin ülkemiz üzerinden trafiğinin sağlanmasına katkı sağlayacak. Ülkemizde üretilen ve ülkemiz üzerinden taşınan bilgilerin ülkemizde kalmasına vesile olacak” dedi.

Merkezlerin kurulmasıyla Google, Facebook, Twitter, Youtube gibi büyük internet platformlarının verilerinin de bu merkezlerinde muhafaza edilmesi için fırsat oluşacağını söyleyen Yıldırım, “Bu konuda bazı yasal iyileştirmelere ihtiyaç var. Bununla ilgili düzeltmeleri yapıyoruz. Atılan adımlar bilişim sektörüne verdiğimiz önemi, açıkça ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı.

‘Siber’ caydırıcılık...

Geride kalan çağda en büyük gücün para olduğunu, şimdilerde paranın yerini bilginin aldığını belirten Yıldırım, şöyle konuştu: “Bilgiye sahipseniz, güce de sahipsiniz. Bilgiye sahip ülkeler bir adım öne geçiyor. Türkiye’yi geleceğin dünyasında saygın bir yerde görmek istiyorsak, bilgi üretimi yapmak şart.”

İnternet güvenliğini önemsediklerinin altını çizen Yıldırım, “Siber güvenliğin sağlanmasına ilişkin önemli çalışmalar devam ediyor. Eylem planı uygulamaya girmiş durumda. Eğitimler veriliyor. Tatbikatlar düzenleniyor. Siber saldırılarla ilgili dayanıklılık testleri yapılıyor. Siber caydırıcılık konusunda önemli adımları atmış olacağız” dedi. Yıldırım, saldırılardan sadece korunulmayacağını ayrıca caydırıcılık için ek önlemler alınacağını da belirtti. Bu kapsamda Kamunet projesinin tanıtımının yapılacağının da bilgisi verildi.

Haberin Devamı

‘Vergiler’ ayak bağı olmayacak

Bilişim alanında yapılanlara atıf yapan Yıldırım, “İnternetten başlayarak istediğimiz düzeyde olmasa da indirime gidildi. 60. Hükümet döneminde ÖİV’yi (Özel İletişim Vergisi) indirdik. Mevcut vergi sistemimiz iletişim sektörümüzün gelişmesine ayak uyduran bir sistem değil. Çok basit anlaşılabilir sektörün hızını yavaşlatan değil, büyümesini sağlayan, vergi geliri sağlayacak yeni bir modelini hayata geçireceğiz. Vergi sistemini bilişim sektörünün ayak bağı olmasının önüne geçeceğiz” dedi.

“Bakkallarda iki fotoğraf vardır. Birinde sefalet içinde kasası boş, diğeri keyfi yerinde kasası doludur” diyen Yıldırım, şunları anlattı: “Birinin sefalet içinde olanın veresiye veren, diğerinde peşin satan yazar. Gelecekte ise bilgiye sahip olanın kasası dolu, keyfi yerinde olacak. İşte bu sebeple Ar-Ge yatırımlarına ilişkin desteklere ara vermeden devam edeceğiz.”