20.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
DUYGU ERDOĞAN
Altına imza attığı son raporla İtalyan dev Ferrero’nun ürettiği Nutella’yı hedef alan Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’nin (EFSA) başlattığı ‘palm yağı’ tartışması Türkiye için oldukça önem taşıyor.
Öncelikle Ferrero, ürünlerinde kullandığı fındığın çoğunu Türkiye’den alıyor. Manisa’da da bir fabrikası var.
Bununla birlikte Türkiye palm yağını yaygın olarak kullanan ülkelerin başında geliyor. Bu yüzden AB’de yaşanan son gelişmelerin ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı konuyu acil koduyla inceleme altına aldı.
Bilindiği gibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu konunun sıkı takipçilerinden biri konumunda. Erdoğan, yaptığı konuşmalarda ‘yerli tohum üretimini yerli uçak üretimi kadar önemli gördüklerini’ açıklamıştı. Ayrıca hükümet ‘milli tarım’ projesi için çalışıyor.
Bu noktada Tarım Uzmanı Ali Ekber Yıldırım, palm yağı tehlikesiyle birlikte Türkiye’nin potansiyeline dikkat çekerek, ‘milli
‘Bir sorun yok’
Ferrero Türkiye, Nutella’da kullanılan palm yağının kansere yol açtığı iddialarına karşı çıkarak, 50 yıldır palm yağı kullandıklarını, kullanmaya da devam edeceklerini açıkladı. Palm yağını 80 derecede ısıtarak kullandıklarını belirten şirket, ürünlerinde herhangi bir sorun olmadığını kaydetti.
Bisküvide, kozmetikte, kızartma, pasta ve çikolatada kullanıyoruz!
Palm yağı, Malezya ve Endonezya’da ekimi yaygın palmiye ağacı meyvesinden elde edilen doymuş yağ asidi seviyesi yüksek yarı katı bir yağ. Maliyetinin düşük olması, renge, kokuya, tada sonuç olarak gıdanın lezzetine olumsuz bir etki bırakmaması nedeniyle gıda sektöründe tercih ediliyor. Ağırlıklı olarak margarin üretiminde, pasta, çikolata, dondurma ve kozmetikte kullanılıyor. Kızartmalık yağ olarak restoranlarda tercih ediliyor.
‘Milyar $’lar gidiyor
Türkiye’de palm yağının yıllık tüketimi 1.7 milyon tona denk geliyor. Her yıl ortalama 6 milyon ton yağlı tohum, ham yağ ve bitkisel yağ hammadesi ithal ediyoruz. Dolayısıyla ithalatın 3’te 1’i palm yağından oluşuyor. Türkiye, ithal yağa toplamda yılda 3 milyar dolar harcıyor. Bu da palm yağı için yaklaşık 1 milyar dolarlık para harcandığını ortaya koyuyor.
Küçük adım büyük dönüş
Atılacak çok küçük adımların tarımda çok büyük yanıtlar doğuracağına dikkat çeken Yıldırım, “Kendi değerlerinizi ve varlığınızı kullanıyorsunuz. Hepsi elimizde. Bir yol haritası olması bile, ‘önümüzdeki 5 yılda şunu yapacağız’ dememiz bile bunu hedefe götürür” dedi.
‘Tehlikeli ilerleyiş’
Doğru desteklemenin karşılık bulduğunu anlatan Ali Ekber Yıldırım, “Aspirde çok artış oldu, verilen destekleme primi artırıldı, hasat makinesi yaygınlaştırıldı. Zeytinyağı da Türkiye’de mutlaka daha çok değerlendirilmeli. Asıl tehlikeli ilerleyiş ise, normalde ayçiçek yağını çekirdek olarak ithal ederiz ama ülkeler artık kendi ülkelerinde katma değer yaratmak için içeride kırdırıyorlar ve bize hamyağ veriyorlar. Bir sonraki adım bize ambalajlı yağ satmak olacak” dedi.