Gündem Palmiye yağı nedir, hangi ürünlerin içerisinde bulunuyor?

Palmiye yağı nedir, hangi ürünlerin içerisinde bulunuyor?

19.04.2018 - 16:37 | Son Güncellenme:

Palmiye yağı, diğer adlarıyla palm yağı veya hurma yağı, gıda ve yem üretiminde bir katkı maddesi olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Palmiye yağı için küresel talep hızla artmaktadır çünkü en ucuz yağlardan biridir.

Palmiye yağı nedir, hangi ürünlerin içerisinde bulunuyor


Palm Yağı Yüksek Verimli Bir Üründür, Ancak...

Haberin Devamı

Palmiye yağı, dünyadaki en çok işlenen bitkisel yağlardan biridir. Malezya ve Endonezya, toplam küresel palmiye yağı üretiminin yaklaşık yüzde 90'ını oluşturuyor olmasından dolayı bu ülkelerde önemli bir gelir ve ekonomik kalkınma kaynağıdır. Ancak, bir takım çevresel ve sosyal sorunlara neden olmaktadır. Çevreye duyarlı alanlarda ormansızlaşma yoluyla hurma yağı üretimi ile ekosistemin tamamı üzerinde olumsuz bir etkisi vardır. Palmiye yağı üretiminin uzun vadeli olumsuz etkileriyle mücadelenin aciliyetinden ötürü gelecek nesiller için yağmur ormanlarının korunmasına katkıda bulunan sürdürülebilir plan oluşturulmaya çalışılmaktadır.

Toksisiteye Neden Olabilir

İşlenmiş gıda üreticilerinin ürünlerde çeşitli palmiyel yağlar için hurma yağını oksitlediğini, yani tüketilen hurma yağının çoğunun oksitlenmiş bir durumda bulunduğunu kabul ederler. Araştırmacılar, oksitlenmiş palmiye yağının tehlikelerinin, kalbin, böbreğin, karaciğerin ve akciğerlerin organotoksisitesinin yanı sıra üreme toksisitesini de içerdiğini iddia ediyor. Ek olarak, oksitlenmiş hurma yağının serbest yağ asitleri, fosfolipitler ve serebrosidlerde artışa neden olabileceğini de belirtmişlerdir.

Haberin Devamı

Diğer Potansiyel Sağlık Riskleri

Çoğu çalışma palmiye yağının kalp sağlığı üzerinde koruyucu bir etkiye sahip olduğunu bulsa da, diğerleri çelişkili sonuçlar bildirmiştir. Yüksek kolestrollü kadınlar üzerinde yapılan bir araştırma kalp hastalığına bağlı kolesterol tipi olan LDL (sdLDL) düzeylerinin palm yağıyla arttığını, ancak diğer yağlarla azaldığını gösterdi. Bununla birlikte, hurma yağı ve pirinç kepeği yağının kombinasyonu verildiğinde sdLDL seviyelerini düşürmüştür. (Bunların sadece potansiyel risk faktörleri olduğunu ve palmiye yağının aslında kalp hastalığına neden olabileceğine dair kanıt olmadığını belirtmek önemlidir.)
Bununla birlikte, hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışmada, tekrar tekrar ısıtılarak tüketilen yağın antioksidan aktivitesindeki bir düşüşe bağlı olarak arterlerde plak birikimine neden olabileceğini düşündürmektedir.

Haberin Devamı

Hurma Yağıyla İlgili Tartışmalar

Ekmeklere ek olarak hurma yağı; kurabiye ve kek gibi pişmiş ürünler, protein ve diyet barları, çikolatalar, kahve beyazlatıcılar ve margarin gibi pek çok gıdanın içinde bulunmalarının yanı sıra diş macunu, sabun ve kozmetik gibi birçok gıda dışı ürünlerde de bulunur.

Hurma yağı üretiminin çevre, yaban hayatı ve topluluklar üzerindeki etkileri konusunda birçok etik sorun vardır. Geçmiş yıllarda artan talep, Malezya, Endonezya ve Tayland'da hurma yağı üretiminin daha önce görülmemiş bir genişlemesine yol açmıştır. Bu ülkeler nemli, tropikal palmiye ağaçlarının yetiştirilmesi için ideal olan tropik iklimlere sahiptir. Ancak, palm yağı plantasyonlarına uyum sağlamak için tropik ormanlar ve turbalık arazileri yok edilmektedir. Ormansızlaşma, ormanların atmosferdeki karbonu emerek sera gazlarının azaltılmasında çok önemli bir rol oynadığından, küresel ısınma üzerinde yıkıcı etkilerin olması beklenmektedir. Ek olarak, doğal manzaraların tahrip edilmesi, ekosistemde, yaban hayatının sağlık ve çeşitliliğini tehdit eden değişimlere neden olur. Özellikle de, habitat kaybı nedeniyle Borneo orangutanları gibi nesli tükenmekte olan türler üzerindeki etkileri çok ciddi boyutlardadır. Tarım arazileri ve ormanların izinsiz olarak temizlenmesi, düşük ücretler ödenmesi, güvenli çalışma koşullarının sağlanması ve yaşam kalitesinin önemli ölçüde azaltılması gibi palmiye yağı şirketlerinin insan hakları ihlallerine ilişkin raporlar da bulunmaktadır.