Ekonomi Para politikasında 'sıkı duruşa' devam!

Para politikasında 'sıkı duruşa' devam!

29.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, enflasyonun 2017 sonunda yüzde 8.5 olarak gerçekleşeceğini, 2018 sonunda ise yüzde 6.4’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngördüklerini bildirdi.

Para politikasında sıkı duruşa devam

Çetinkaya, “Bu çerçevede enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla 2017 sonunda yüzde 7.3 ila yüzde 9.7 aralığında (orta noktası yüzde 8.5), 2018 sonunda ise yüzde 4.6 ila yüzde 8.2 aralığında (orta noktası yüzde 6.4) gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz” dedi.

Murat Çetinkaya, yılın ikinci Enflasyon Raporu toplantısında yaptığı konuşmada, çizmiş oldukları çerçeve dahilinde ürettikleri enflasyon ve çıktı açığı tahminlerini açıkladı.

2017 ve 2018 yıl sonu enflasyon tahminlerini 2017 Ocak Enflasyon Raporu’na göre sırasıyla 0.5 puan ve 0.4 puan yukarı yönlü güncellediklerini belirten Çetinkaya, Türk lirası cinsinden ithalat fiyatlarındaki yukarı yönlü güncellemenin 2017 sonu enflasyon tahminini bir önceki rapor tahminine göre 0.1 puan yukarı çektiğini söyledi.

Yakın takip sürecek

Çetinkaya, yakın dönemde risk iştahında gözlenen artışın, maliyet kaynaklı baskıları bir miktar sınırlasa da enflasyonun bulunduğu yüksek seviyelerin fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturduğunu belirterek, “Bu nedenle enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşumuzu sürdüreceğiz” dedi.

Para politikasını oluştururken orta vadeli enflasyon görünümünü dikkate aldıklarını ve enflasyonda yıl içinde gözlenmesi beklenen baz etkileri kaynaklı dalgalanmalardan ziyade enflasyonun ana eğilimindeki gelişmelere odaklandıklarını vurgulayan Çetinkaya, “Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeleri yakından izleyerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapabiliriz” ifadesini kullandı.

Sıkı para politikası duruşunun katkısıyla önümüzdeki aylarda enflasyondaki düşüşün başlaması beklediğini belirten Çetinkaya

“Bununla birlikte, enflasyonda kısa süre içinde gözlenen hızlı yükseliş fiyatlama davranışlarının yakından takip edilmesini gerektirmektedir” dedi.

Haberin Devamı

2. yarı tek hane

Çetinkaya, enflasyonda dalgalanmalara erken tepki vermeyeceklerini, nisan kararının da bu yaklaşımı ortaya koyduğunu söyledi ve fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda bankanın elindeki bütün araçları kullanacağını belirtti. Bu yıl için enflasyonda dalgalı seyir ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyen Çetinkaya, enflasyonun ikinci yarıda tek haneye gerileyeceğini düşündüklerini belirtti.

Ocak ayı raporunda 57 dolar olarak varsayılan ham petrol fiyatı 2017 yılı ortalaması 55 dolar olarak güncellenirken, gıda enflasyonu varsayımı ise 2017 yıl sonu için yüzde 9 olarak korundu.