Ekonomi Pasaportu bırak Ukrayna’ya bak

Pasaportu bırak Ukrayna’ya bak

02.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ukrayna ile Türkiye arasında pasaportsuz, çipli kimlik kartlı seyahat dönemi başladı. Turizmciler gerek Ukrayna’dan gerekse Türkiye’den ciddi oranda ziyaretçinin karşılıklı sefere çıkmasını  bekliyor.

Pasaportu bırak  Ukrayna’ya bak

Ukrayna ile Türkiye arasında çipli kimlik kartlarıyla karşılıklı pasaportsuz seyahat uygulaması resmen başladı. Buna göre, iki ülke arasında hem turistik amaçlı, hem de iş seyahatlerinin kolaşlaştırılması hedefleniyor. Turizm sektörü, vizesiz giriş için çipli kimlik kartlarının yeterli olacağı seyahatlerle, pasaportu olmayan büyük bir kitlenin harekete geçmesini bekliyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, bu sayede Türkiye’den Ukrayna’ya gidenlerin sayılarında yüzde 100, Ukrayna’dan Türkiye’ye gelenlerin sayısında ise yüzde 50 artış olacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Ulusoy, “Çantanı alıp gidiyorsun, o kadar. Toplamda ilk etapta bu yaz yüzde 35’i aşan etkisini görürüz. Son dakika yapılan tatil programlarında Türkiye ilk tercih olur. 2016 yılında Türkiye’den Ukrayna’ya 114 bin kişi gitmiş, bu sayı 225 bine çıkar. Ukrayna’dan bize ise 1 milyon 50 bin kişi gelmiş, bu sayı da 1.5 milyonu aşar” diye konuştu.

Karşılıklı kısa süreli seyahatlerinin kolaylaştırılmasını teşvik etmeyi amaçlayan anlaşmaya göre, Türk ve Ukrayna vatandaşları seyahatlerinde 180 gün içinde toplamda 90 günü aşmamak kaydıyla taraf ülkeye girip çıkabilecek, bu ülkeden transit geçebilecek.

‘İkiye katlanacak’

Prontotur Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, bu tür uygulamaların satışları yüzde 100 artırdığına dikkat çekerek, Türkiye’de pasaportsuz olan önemli bir kitlenin seyahate gideceğini söyledi. Onaran, “Türkiye’de pasaportu olan kesim yüzde 6 civarında. Pasaportsuz seyahat çok fark ediyor. Şu anda yeni kimlik meselesi var, o da arttıkça sayı daha da yükselir. Biz her yıl 3-5 bin arasında kişiyi Ukrayna’ya götürüyoruz. 1 yıl içinde yüzde yüz etkisini görürüz” dedi.

Haberin Devamı

Ciddi potansiyel var

İki ülke arasında vizesiz gidişlerin talepleri artırdığını hatırlatan Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan, pasaportsuz seyahatin de olumlu bir etkisi olacağını dile getirdi. Vizesiz olarak pasaportla gidişlerin de ciddi oranda arttığını anlatan Erkan, “Toplantı grupları, bayi grupları olmak üzere gidişler vardı. Ancak pasaportla seyahatin başlamasıyla birlikte turistik anlamda gidişlere de iyi bir talep geldi. Şimdi çipli kimlik kartıyla, turistik gidişlerden ciddi bir potansiyel faydalanabilir. Fiyatlar da daha uygun. Yüzlerce kişi gidiyorsa binlerce kişi gidebilir” diye konuştu.

İlk kafile Ankara'ya indi

Pasaportu bırak  Ukrayna’ya bak


Türkiye ile Ukrayna arasında iki ülke vatandaşlarının sadece kimlik kartıyla karşılıklı ziyaret yapmasına imkan tanıyan anlaşmanın imzalanmasının ardından, Türkiye’ye kimlik kartıyla giriş yapan Ukraynalı kafileyi taşıyan uçak Ankara Esenboğa Havalimanı’na indi.

Pegasus’un PC1723 sayılı Kiev-Ankara uçağının inişinin ardından düzenlenen törende konuşan Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, 14 Mart’ta imzalanan anlaşmanın yürürlüğe girdiğini ve kimlik kartıyla Türkiye’ye seyahatin başlaması sebebiyle mutlu olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

‘Moralimizi kimse bozamaz’

Bu yıl turizmde, kötü geçen 2016 yılının izlerinin silineceğini belirten Başaran Ulusoy, 2015 yılını yakalamak hedefiyle çalıştıklarını söyledi. Ulusoy, “Ben bu artışları söylediğimde, ‘hayal görüyorsun’ diyorlardı. Hepsi çıktı. Antalya’dan uçak bulamıyoruz. Otel doluluğu arttı. Bu yıl Türkiye’ye en çok İngiltere, Rusya, Hollanda, Bulgaristan, Yunanistan’dan turist gelir. Bu ülkenin turizmde moralini bozmaya hakkı yok” ifadelerini kullandı.

Yazarlar