Gündem Patatesli börek tarifi

Patatesli börek tarifi

19.04.2018 - 15:16 | Son Güncellenme:

Patatesseverler için birebir, günün her saati afiyetle yenebilecek bir alternatif olan patatesli börek tarifini tüm püf noktalarıyla birlikte paylaşıyoruz. Sabah kalvaltısı, öğle yemeği ya da akşamüzeri çay saati... Kısacası günün her anında aileniz ve misafirleriniz için lezzetli bir ikram olan patates böreğinin püf noktaları yazımızda...

Patatesli börek tarifi

Malzemeler

• 4-5 adet patates
• 2 adet soğan
• 2 diş sarımsak
• 4 yemek kaşığı sıvıyağ
• 150 gr tereyağı
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 1 tatlı kaşığı pul biber
• 1 tatlı kaşığı karabiber
• 5 adet yufka

Yufkanın İçine ve Üzerine Sürmek İçin Karışım

• 1 yumurtanın sarısı
• 1 çay bardağı süt
• 4 yemek kaşığı sıvıyağ
• susam

Püf Noktaları;

Patates kolay haşlanması için soyulup, küp küp doğranarak önceden kaynatılmış sıcak suyun içine atılır. Bu şekilde patatesler daha kolay yumuşayacaktır. Sütlü karışım yufkaları yumuşacık yapar. Her yufkada bu iç harcı kolaylıkla kullanabilirsiniz.

Hazırlanışı;

Patatesler soyulup, yıkanarak küp küp kesilir ve önceden ısıtılmış sıcak suyun içine atılarak yumuşaması için beklenir. Yumuşayan patatesler süzülüp bir kaba alınır içine 150 gr tereyağı eklenerek çatal ve kevgir yardımı ile ezilir.
Orta ateşte ocak açılarak teflon tavanın üzerine sıvıyağ eklenir. Yağ çok kızmadan soğanlar eklenir. Soğanları çok kavurmamak gerekir. Bu yüzden hafif yumuşayınca üzerine 2 diş sarımsak rendelenir. Bir dakika kadar kokusu çıkınca sarımsaklar soğan ile birlikte kavrulur.

Daha önceden ezilen patatesler kavrulmuş soğanların içine atılıp, bir veya iki dakika karıştırılır. Tavanın kapağı kapatılarak soğanlar ile patateslerin harmanlaması için beklenir. Daha sonra içine sırasıyla tuz, karabiber ve pul biber eklenerek iyice karıştırılır. Ocağın altı kapatılır.

Yufkalar tek tek açılır, sıvıyağ ile tepsinin her tarafı yağlanır. 1 adet yufka, tepsinin kenarlarından taşacak şekilde yerleştirilir. Ayrı bir kasede 1 çay bardağı süt, 1 adet yumurta ve 4 yemek kaşığı sıvıyağ eklenerek iyice karıştırılır. Bu harç yufkanın üzerine sürülür. Patatesler gelişi güzel yerleştirilir. 1 adet yufka alınarak parçalanır ve üzerine süt, yumurta iç harcı tekrar dökülür. Böyle devam edilerek son kata kadar gelinir. Son kata gelindiğinde tepsinin kenarlarından taşan yufkanın üzeri kapatılarak şekil verilir.

Bir bıçak yardımı ile kare şeklinde kesilir, kalan süt ve yumurta harcı üstünde gezdirilir. Önceden patatesli böreğin kesilmesi iç harcın daha kolay emilmesini sağlayacaktır. Üzerine susamlar gelişigüzel serpilir.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Böylece yumuşacık ve lezzetli patatesli börek sofranızda hazır olur.