Gündem Patrikhanedeki gündem Ortadoğu

Patrikhanedeki gündem Ortadoğu

21.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Papa Francesco’nun ziyaretinin en önemli ayağından biri de Fener Rum Patrikhanesi’ne yapacağı ziyaret. 30 Kasım sabahı düzenlenecek ayine de katılacak olan Papa, Fener Rum Patriği Bartholomeos’la özel bir görüşme de gerçekleştirecek...

Patrikhanedeki gündem Ortadoğu

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak 28 Kasım’da Türkiye’ye gelmeye hazırlanan Vatikan Ruhani lideri Papa Francesco’nun en önemli duraklarından biri de Fener Rum Patrikhanesi olacak. Hz.İsa’nın havarilerinden Aziz Andreas için 30 Kasım sabahı düzenlenecek ayine katılacak olan Papa Francesco, Fener Rum Patriği Bartholomeos’la özel bir görüşme de gerçekleştirecek. Papa’nın yapacağı ziyaret öncesi Fener Rum Patrikhanesi’nde hummalı çalışmalar devam ederken, iki ruhani liderin yapacağı özel görüşmeden sonra ortak bildiri yayınlanacağı belirtildi.
Fener Rum Patrikhanesi Basın Sözcüsü Peder Dositheos Anağnostopulos, büyük buluşma öncesi Papa ile Patrik Bartholomeos’un yapacağı görüşmenin detaylarını Milliyet’e anlattı. İki ruhani liderin de Suriye, Irak ve Mezopotamya’da devam eden çatışmalar ve bölgedeki Hıristiyanlar’ın yaşadığı sıkıntıları masaya yatıracaklarını dile getiren Anağnostopulos; “Görüşmenin ana gündem maddesi Ortadoğu’daki Hristiyanlar’ın yaşadığı sıkıntılar olacaktır.
Papa ve Patrik hazretleri Ortadoğu’da yaşanan vahşetlerin Hıristiyan halklara olan etkileri konusunda ortak hareket edilmesini masaya yatırıp, görüş alışverişinde bulunacaktır. Ortadoğu’da kalıcı barışın sağlanması, bölgedeki Hıristiyanlar’ın güvenliği için ortak bir deklarasyon açıklanabilir. Ortadoğu Hıristiyanları’nın büyük kısmı Ortodokslar’dan oluşuyor. Bölgede yaşanan savaş ve terör eylemleri nedeniyle Hıristiyanlar adeta mahvolmuş durumdalar. Hem Vatikan, hem de Patrikhane, kalıcı barış için birlikte hareket etme yönünde görüş birliğine varacaktır” dedi.

Önce akşam ayini
Peder Dositheos, Fener Rum Patrikhanesi’nde düzenlenecek ayin konusunda da şu bilgileri verdi; “Papa Francesco ilk olarak 29 Kasım Cumartesi akşamı patrikhanedeki akşam duası yani ‘Vesper’e katılacak. Ayinde Papa da, Latince İncil ve dualar okuyacak. Ertesi sabah ise Andreas’ın isim günü için ayin yapılacak. Havari Andreas’ın M.S 39’da İstanbul’daki ilk Hıristiyan kilisesinin kurucularından olduğuna inanılıyor. Her 30 Kasım’da geleneksel olarak Aziz Andreas isim günü ayini yapılır. Roma ve Bizans Kiliseleri arasında 1054’de çıkan anlaşmazlık sonucu bozulan ilişkiler 1964’te Patrik Athenagoras’ın Papa 6.Paul’e gönderdiği mektubun ardından Kudüs’teki buluşma sayesinde giderildi. Bu tarihten sonra her yeni seçilen Papa, 30 Kasım’daki Havari Andreas gününe iştirak etti.”

Haberin Devamı

Sultanahmet’i ziyaret edecek

İstanbul’daki Katolik Kiliseleri Başpiskopos Yardımcısı Peder Ruben Tierra Blanca da, Papa’nın 29 Kasım sabahı Ayasofya ve Sultanahmet’i ziyaret edeceğini söyledi. Papa Francesco’nun Ayasofya’da dua edip etmeyeceğini ilişkin de Blanca, “Papa dua için değil sadece ziyaret için oraya gidiyor. Ayasofya ilk önce Hıristiyan katedraliydi. Daha sonra cami oldu. Şimdi ise müze. Ülkelerin kararına Papa saygı gösterir. Önemli olan o yerin önemini bilmek” açıklamasını yaptı.