Gündem Sendika seçiminde işaretli oy pusulası

Sendika seçiminde işaretli oy pusulası

08.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye Maden-İş Sendikası’nın Ege Şubesi’ndeki seçimler mahkemelik oldu. Mahkeme bazı üyelere adaylıktan çekilmesi için telefonda baskı yapıldığı iddiasının araştırılmasına karar verdi

Sendika seçiminde işaretli oy pusulası


Ankara 14. İş Mahkemesi, 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma’daki madencilerin de üye olduğu Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şubesi delege seçiminin iptali istemiyle açılan davada çarpıcı bir ara karar verdi. Mahkeme, dokuz sendika üyesinin delege adaylığı başvurusu yaptıktan sonra baskı ve tehdit sonucu adaylıktan vazgeçirildikleri, bu durumun sendika yöneticileri ve Ege Bölge Şube yöneticilerinin telefon kayıtlarından araştırılmasına karar verdi. Facianın ardından işçilerin kayıtlı olduğu sendika yönetiminin işverenle yakın ilişki içinde olduğu ve alınacak önlemler konusunda işvereni uyarmadığı iddiaları gündeme gelmiş sendika yönetiminin istifasını istemişti.

Pusulalar işaretlendi iddiası

Yaklaşık 12 bin işçinin üyesi olduğu Türkiye Maden-İş Sendikası’na bağlı Ege Bölge Şubesi’nin 15 Şubat 2014’te yapılan delege seçimindeki usülsüzlük iddialarının mahkemelik olduğu ortaya çıktı. Şube üyesi üç kişinin avukatı Osman Yıldız’ın açtığı dava dilekçesinde “yeraltında çalışan üyeler yerine, işverenin daha iyi kontrol edebileceği idari birimlerde çalışan üyelerin delege adayı yapıldığı, bazı üyelerin telefonla aranıp baskı yapılarak adaylıktan çekilmelerinin sağlandığı, oy pusulalarına işaretleme yapıldığı, sayımda oy verilen adaylar yerine başka adayların adı okunarak hile yapıldığı” iddiaları yer aldı.

Telefon kayıtları istendi

Dilekçede seçim gününden bir veya iki gün sonra adaylıklarını çekenlerle, genel merkez yöneticileri ve Ege Bölgesi Şubesi yöneticilerinin telefon kayıtlarının operatörlerden celbi istendi.
Mahkeme, 3 Haziran’da verdiği ara kararada adaylıktan baskıyla çekildiği iddia edilenlerle genel merkez yöneticileri ve Ege Bölgesi Şubesi yöneticilerinin cep telefonu kayıtlarının araştırılmasına, baskı iddialarınının araştırılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.