Pazar 10 En tehlikeli yiyecek

10 En tehlikeli yiyecek

28.02.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Amerikan Pediatri Akademisi şubat ayında “Dünyanın En Tehlikeli Yiyecekleri” listesini yayımladı. Listede sosisli sandviç ve kahve gibi sık sık tükettiğimiz yiyecekler de, ülkemizde az rastlanan ve adını bile duymadığımız sebzeler de var

10 En tehlikeli yiyecek

Sosisli sandviç
Sosisli sandviçlerin servis edildikleri kağıtların üzerine “Boğazınıza takılabilir” ifadesinin yazılması isteniyor. Yemek sırasında nefessiz kalıp ölenlerin yüzde 17’si bunu sosisli sandviç yerken yaşıyor.

Fugu (balon-kirpi) balığı
Lüks restoranlarda incecik dilimler halinde servis edilen fugu balığı oldukça riskli bir gıda. Bu şişman balığın bağırsak, yumurtalık ve ciğeri tetrodoksin isimli, siyanürden 1200 kat daha kuvvetli bir zehir içeriyor. Guinness Rekorlar Kitabı’nda dünyanın en zehirli balığı olarak yer alan fugunun vatanı Japonya. Kirpi ya da balon balığı olarak da bilinen fugudaki zehrin bir toplu iğne başı kadar miktarı bile ölümcül sayılıyor. Bir balıktaysa 30 kişiyi öldürmeye yetecek kadar zehir var. Bu nedenle de şefler fuguyu doğru dilimleyebilmek için iki yıllık özel bir eğitimden geçiyor.


Ackee
Jamaika’da yetişen ackee meyvesi yeterince olgunlaşmadan yenildiğinde kan şekerini hızla düşürerek komaya varan tehlikelere neden olabiliyor. Ackee’nin güvenli olgunluğa ulaşması için kabuklarının kızarıp kendiliğinden çatlamasını beklemek gerekli. Bu egzotik meyvenin tadına bakmak isteyenler için not: Ackee’nin yenilebilen tek kısmı ortadaki sarı minik taneleri.


Fıstık
Bira ve çikolatalı tatlılarla birlikte sık sık tükettiğimiz fıstık düşündüğünüz kadar masum değil. Amerikan Alerji Akademisi’nin açıklamalarına göre yiyecek alerjisi nedeniyle yaşanan ölümlerin birçoğunun nedeni fıstık. Üstelik fıstığın bu kötü ünü katlanarak büyüyor; ABD’de 1997-2002 tarihleri arasında yaşanan fıstık alerjisi ölümleri eskiye oranla iki kat artmış.


Yeşil yapraklı sebzeler
Sağlıklı beslenme uzmanlarının ısrarla tüketilmesi gerektiğini söyledikleri ıspanak, lahana, marul ve roka gibi yeşil yapraklı sebzeler de riskli gıdalar arasında yer alıyor. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA’in araştırmalarına göre geçtiğimiz yıl ABD’de yeşil yapraklı sebzelere bağlı 363 zehirlenme olayı yaşanmış. Bunlardan
240’ı restoranlarda tüketilen sebzelerden. Merkez, zehirlenmelerin iki nedeni olabileceğini belirterek insanları “yeşil”lere karşı uyarıyor. Nedenlerden biri mutfak çalışanlarının ellerini yıkamaması. Öteki ise sebzeye ekim ve büyüme aşamalarında hayvan gübresi ya da mikroplu su ile salmonella virüsü bulaşması.

Rhubarb (uçkun-yayla muzu)
Türkiye’de Van Gölü çevresinde yetişen, uçkun ve yayla muzu isimleriyle bilinen bu sebzenin kırmızı, etli sapları en çok tatlı yapımında kullanılıyor. Hatta bu yüzden ona “tart bitkisi” de deniyor. Ancak yaprakları yenilirse zehirlenme yaşanabiliyor.

Ton balığı
Dünyanın en çok tüketilen balığı unvanını elinde tutan ton da (orkinos) sütten çıkmış ak kaşık değil. 2004’te Amerika’da hazırlanan bir çalışmada hamilelerin ve küçük çocukların fazla ton balığı yemelerinin tehlikeli olduğu açıklandı çünkü balıktaki cıva bebeklerin sinir sisteminin gelişmesine zarar verebiliyor.

Cassava (Manyok)
Koyu renkli iri bir havucu andıran Manyok isimli sebzenin vatanı Brezilya. En sık tapyoka isimli pudingin yapımında kullanılan bu sebze düzgün pişirilmediğinde köklerindeki ölümcül zehir, siyanür ortaya çıkıyor.

Kahve
Kahve, kalp atışlarını hızlandırması ve uyku kaçırması gibi zararların yanı sıra tehlikeler içeren bir gıda. Başınıza gelebileceklerden biri de yanık bacak sendromu! McDonald’s’ın kahve bardaklarında “Dikkat sıcaktır” yazmasının nedeni de bu. Her şey 1992’de New Mexico’lu 79 yaşındaki Stella Liebeck’in McDonald’s’dan kahve alıp üzerine dökmesiyle başladı. Bacaklarında yanıklar oluşan Liebeck, firmaya tazminat davası açtı ve yaklaşık 2,86 milyon dolar kazandı.

Mantar
Bu listede mantarın bulunmasına şaşırmamışsınızdır herhalde. Halüsinasyona sebep olan özelliklerinin yanı sıra mantarlar ölümcül de olabiliyor. Türkiye’de en çok rastlanan zehirli mantar türleri ise köygöçüren ve kızıl göbek. (Time.com’dan derlenmiştir)