Pazar 52 yıllık kolej grubu Cemal Reşit Rey’de

52 yıllık kolej grubu Cemal Reşit Rey’de

09.05.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Temelleri TED Ankara Koleji’nde atılan Sweaters grubunun üç üyesi, aralarına bir de konuk alacak ve üyelerden Sungar’ın bestelediği senfoniyi çalacak

52 yıllık kolej grubu Cemal Reşit Rey’de

Emekliliğinden sonra hobisi müziğe daha fazla zaman ayıran büyükelçi Murat Sungar, üzerinde yaklaşık iki yıl çalıştığı “Pop Sinfonietta”yı bitirmiştir. Orkestra şefi Gürer Aykal, Sungar’ın çalışmalarına bakar ve besteyi “enteresan” bulur. Onun yönettiği bir orkestra ile sahneye çıkma fikri olgunlaşınca çalışmalar hızlanır. Kolay değildir; Türkiye’de orkestra şefi denince akla gelen ilk isimlerden birinin yönetiminde, profesyonel bir orkestra ile, İstanbul Sinfonietta ile sahneye çıkacaklardır.
Hikaye böyle başladı. TED Ankara Koleji’nden çıkan Sweaters topluluğunun temelini oluşturan üç kişi; eski AB Genel Sekreteri Murat Sungar, emekli büyükelçi Burak Gürsel ve Türkiye’nin en usta davulcularından, müzisyen Durul Gence’nin arasına “eşlikçi” olarak katılan Hürriyet gazetesi yazarı, Milliyet’in eski genel yayın yönetmeni Sedat Ergin...

New York Filarmoni sırada!
Parlak kariyerlere sahip bu dört isim, bu kez
15 Mayıs’ta Aykal’ın yönetiminde Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda sahneye çıkacak. “Yüreklendirme Konseri” adını verdikleri ve hiçbir şey için geç olunmadığını göstermeyi amaçlayan bu projede, Sungar’ın bestelediği ve yaklaşık 20 dakika süren, klasik ve caz karışımı “Pop Sinfonietta” seslendirilecek. Repertuarda Bach ve Mozart’tan eserler de bulunuyor.
Konserin adındaki “Yüreklendirme” tesadüfen seçilmedi. Gence “İçinde bir sanat özlemi kalmış, çeşitli yaşlarda yetişkinler var. 40 yaşında da 50 yaşında da, istedikleri sanatı icra etmeye başlayabilirler. İçlerinde kalmamalı” diyor.
Yüreklendirenler arasında başka tanınmış isimler de var. TV haberciliğinin duayenlerinden Mehmet Ali Birand gönüllü oldu ve amatör bir ruhla konserin tanıtımını yürütüyor. Ünlü caz müzisyeni Emin Fındıkoğlu da, orkestrasyon ve notasyon konusunda destek; grubun müzik direktörlüğünü yapıyor, Sedat Ergin’in deyimiyle.
Grup bu ilk deneyimden alnını akıyla çıktıktan sonra başka tekliflere açık! Hatta Sungar “New York Filarmoni’den teklif gelebilir” diye espri yapıyor. Daha somut bir hedef ise; iki yıl önce 50’nci yıllarını kutladıkları Sweaters’i yeniden bir araya getirebilecek bir “Sweaters Reunion”.

52 yıllık kolej grubu Cemal Reşit Rey’de
“Alpay’ı biz 1 numara yaptık”
Durul Gence
Alpay’ı Sweaters 1 numara yaptı. “Please Give Me One More Chance”, “The Girl In My Town”, “Now I’m Alone” gibi parçalar Burak’ın besteleriydi, Alpay tarafından seslendirildi. Dolayısıyla Alpay’ın ortaya çıkmasında, özgün bir repertuara sahip olmasında katkımız var. Bunun için üçten fazla da şahidimiz var.

“Müzikten bir türlü kopamadık”
Burak Gürsel

Sweaters’da yaklaşık 50 yıl önce başlayan bu müzik deneyiminin ardından müzikten bir türlü kopamadık. Avrupa popunun egemen olduğu bir dönemde müzik yaptık, uzun süre müzik listelerinde 1 numara olan Alpay ile beraber çaldık.
Konserin adındaki “Yüreklendirme”, yeni kompozitörleri yüreklendirmeyi de kapsıyor.

“Karın doyuracak meslek değildi”
Murat Sungar

Müzik karın doyuracak meslek değildi. Ama müzikle aşkımız sürdü. Hariciyecilikte de çevre edinmede bize yardımcı oldu. Birlikteliğimiz hiç bozulmadı. New York’ta 30’uncu, Cenevre’de 40’ıncı, Ankara’da 50’nci yılımızı kutladık.

“Durul beni havuza itti”
Sedat Ergin

Gitar çalıyordum ama bas çalmıyordum. 1993’te bir gün Durul beni cesaretlendirdi. Her gitarcı kolaylıkla bas da çalabilir. Daha sonra kendime iki bas aldım. Yani her şeyi Durul’un beni havuza itmesine borçluyum.