Pazar 85 milyon kitaba dönüşen bir rüya

85 milyon kitaba dönüşen bir rüya

22.11.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Vizyondaki “Yeni Ay” filmiyle gündeme gelen “Alacakaranlık” fenomeni milyar dolarlık ekonomi yarattı. Yazar Stephenie Meyer hikayeyi rüyasında görmüştü

85 milyon kitaba dönüşen bir rüya

2003 yılında Stephenie Meyer Arizona’da üç çocuğu ve kocasıyla yaşayan kendi halinde bir ev kadınıydı. Ayrıca Mormon olduğundan son derece tutucu bir çevrede yaşıyordu. 2 Temmuz günü uyandı ve çok acayip bir düş gördüğünü fark etti. Unutmamak için yazdı (tam olarak ilk kitabın 13’üncü bölümü). Üç ay sonra bu rüya 600 sayfalık bir kitaba dönüşmüştü. Daha önce hiç hikaye ya da herhangi bir şekilde kitap yazmamış biri olarak Meyer, Arizona’ya taşınan ve bir vampire âşık olan kızın hikayesinden bir roman yazmıştı. Bunun en büyük bestseller’lardan biri olacağını ve kendi çapında milyar dolarlık bir ekonomi yaratacağını bilmeden elbette.

Önce 15 yayınevi reddetti
Meyer kitabı 2003 yılında yazdı ve bitirdi. Roman 15 yayıncı tarafından reddedildikten sonra Little, Brown Yayınevi tarafından 750 bin dolara satın alındı. Basılması 2005’i buldu ve hikaye bazı değişikliklere uğradı.
Roman kanlı bir vampir ve korku hikayesi olarak verilecekti. Sonra romantizm ağır bastı. Fikir olarak bir rüyadan hareket eden, yayınevi editörleri tarafından yeni kuşağın dikkatini çekecek şekilde ustaca tasarlanmış bir Romeo ve Jülyet hikayesi ortaya çıktı. “Twilight / Alacakaranlık”, “New Moon / Yeni Ay”, “Eclipse / Tutulma” ve “Breaking Dawn / Şafak Vakti” isimli dört kitaptan oluşan seri sadece ABD’de 45 milyon, dünyanın geri kalanında 40 milyon sattı. New York Times çok satanlar listesinde 235 hafta kaldı, bunun 136’sında 1 numaraydı.


Kitabın yeni versiyonu ücretsiz indirilebilir
- Yazar, blogu stepheniemeyer.com’u sık sık güncelliyor ve müzik, kitap gibi tercihlerini okurlarına anlatıyor.
-Meyer “Alacakaranlık” serisinde olan biteni Edward’ın gözünden anlatacaktı. Proje internete sızınca Meyer taslağı bloğuna koydu. Şu an bu versiyonu ücretsiz indirebiliyor.
-“New Moon”un soundtrack albümünde son dönem trend olan neredeyse herkes yer alıyor. Bu gruplardan bazıları (Animal Collective, Muse, Grizzly Bear) Meyer’in kişisel gözdeleri.


Film aşkı gerçek hayata taştı
İlk kitabın filmi olan “Twilight” 2008 yılında 380 milyon dolar hasılat yaptı. Bu hafta vizyona giren ikinci film ise daha gösterime girmeden 20 milyon dolarlık bilet satarak ön satış rekorunu kırdı. Filmin toplam maliyeti 50 milyon dolar.
İki filmde de rol alan Kristen Stewart’ın canlandırdığı baş karakterin adı Isabella Marie Swan (Bella). Stewart, “Into the Wild” filmindeki patenci kız rolüyle keşfedildi.
Robert Pattinson’ın canlandırdığı 105 yaşındaki vampir karakterin (artık 108) adı ise Edward Cullen. Pattinson ve Stewart şu anda gerçek hayatta da birlikteler. Hatta ilk filmin yönetmeni Catherine Hardwick bu ilişkinin aslında ilk filmde başlayabileceğini ama kendisinin Pattinson’ı “Stewart henüz reşit değil” diyerek uyardığını geçenlerde Time’a açıkladı. Bu yüzden ikili arasındaki ilişkinin ikinci film çekimlerinde başladığını söyledi.

Twilight endüstrisi
Bugün Amerika’da herkes “Alacakaranlık”ın perakende sektörüne canlılık getirdiği kanısında. Forbes’a göre mesela Abercrombie& Fitch gibi firmaların satışları yüzde 30 oranında düşerken Twilight ürünleri satan
Hot Topic (hottopic.com) gibi firmaların satışlarının yüzde 10’dan fazla artmasının tek nedeni bu. Bugün Amazon’a girip “Twilight” yazdığınızda karşınıza artık önce kitap sonra da bir adet kolye çıkıyor. Twilight’a dair her şey yok satıyor. Türkiye’de de twilight.gen.tr adresinde yer alan hayran sitesine girerek bu tip ürünlere ulaşmak mümkün.