Pazar Afrikalı göçmenlerin filmini çekti, başrolde Tanzanyalı kocası var

Afrikalı göçmenlerin filmini çekti, başrolde Tanzanyalı kocası var

28.11.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Nur Akalın’ın yönettiği, Türkiye’de göçmen olmanın Tanzanya müzikleri eşliğinde anlatıldığı “Joenjoy” vizyonda.

Afrikalı göçmenlerin filmini çekti, başrolde Tanzanyalı kocası var

Film otobiyografik bir yan da taşıyor. Yönetmen Nur Akalın, başroldeki Tanzanya Zanzibar doğumlu Nasa Seif Said ile evli. Akalın’ın filmde kısa bir rolü de var. Kocası Said’in canlandırdığı, Zanzibar’dan gelen Jo’nun aşık olduğu kadını oynuyor. “Joenjoy”da oyuncular hem Türkçe hem de Swahili dilinde konuşuyor.

Haberin Devamı

2008’de biten filminiz “Joenjoy”un vizyona girmesi için neden iki yıl beklendi?
Nur Akalın: Film içinde ticari nitelikler barındırmıyor. O yüzden de festivallere katıldık. İkinci uzun metrajlı filmim de araya girince gösterim konusu ertelendi. Sonunda Beyoğlu Sineması bana tarih verdi, böylece tek kopya tek sinema ile vizyona giriyoruz. İstanbul’un ardından İzmir, Ankara, Eskişehir, Mardin, Diyarbakır, Batman, Van’a da gidecek “Joenjoy”. Ayrıca göçmenlerin kaldığı kamplarda da göstermek istiyoruz.

Filmin hikayesini kısaca anlatır mısınız?
Tanzanya’dan İstanbul’a göç eden, Beyoğlu’nda bir barda çalışan DJ Jongo Maruni ve arkadaşlarının öyküsü bu. Tanzanya’ya ait müzik
ve danslar da yer alıyor filmde. Filmin adı da arkadaşlarını DJ Jo’ya taktığı lakaptan geliyor: “Joenjoy”. Jo’nun bir Türkle aşkı da hikayenin içindeki detaylardan biri. Filmle dünyadaki göçmenlik sorununa dikkat çekmek istiyoruz. 21’nci yüzyılda hâlâ nasıl oluyor bir gemi dolusu göçmenin ölmesine göz yumuluyor? Afrika kökenliler Türkiye’de önyargılarla karşılaşıyorlar. Çünkü Amerikan filmlerinde çizilen imaja alışkınız. Ben onların nece konuştuklarını, Türkiye’de neler yaptıklarını göstermek istedim filmle.

O bahsettiğiniz imaj hırsız ve uyuşturucu satıcısı olduklarında yönünde mi?
Evet imaj bu. Bunu kırmak istiyoruz.

Filmin müzikleri Afrika ağırlıklı ama Hakan Taşıyan’dan da parça var.
Filmde kullanıldığı sahnede gereken bir müzikti. Taşıyan’ın müziğini severim. Hem Tanzanya Zanzibar’dakilerin müziği ile Hakan Taşıyan’ın müziğinin altyapıları birbirine
çok yakın.


“Türkçe bilmiyorum sanıp küfür ediyorlar”
Kaç yıldır Türkiye’de yaşıyorsunuz?
Nasa Seif Said: 10 yıl oldu. İstanbul Üniversitesi’nde turizm okumaya geldim. Nur ile çalışmaya başlamadan önce tekstil ve gıda üzerine işler yaptım. Son birkaç yıldır da sinema sektöründeyim.

Afrika kökenli olmanız size bu ülkede zorluk çıkardı mı?
Sokakta yürürken arkamdan küfür edilmesinden rahatsızım. Sanıyorlar ki ben Türkçe bilmiyorum. Halbuki biliyorum. Ama sesimi çıkarmıyorum. Çünkü o zihniyetteki insanlarla kavga etmek faydasız.



“Film nasıl öldükleri belli olmayan Afrika kökenli arkadaşlarımıza adandı”
Filmin oyuncularından Abdallah Mywinyi evinde çıkan yangında eşini ve çocuklarını kurtardı ama kendisi öldü. Hastanadeki doktor “Tiner kokuyordu” demiş hakkında. Sanki tinerciymiş gibi bir intiba yaratılmaya çalışıldı. Halbuki öyle bir şey yok. Arkasından yine Nasa ve Abdallah’ın bir Afrika kökenli arkadaşı arabayla ezilerek öldürüldü. Mahkemede bir otoparkçının müşterisinden izinsiz aldığı Ferrari’yi kullanırken onu ezdiği ve arabayı kullanırken sarhoş olduğu söylendi. Bence bu “yazılan senaryolar” bizim senaryolardan daha başarılı! “Joenjoy”ı nasıl öldükleri belli olmayan Afrika kökenli arkadaşlarımıza adanan bir film.