Pazar Akıl oyunları!

Akıl oyunları!

14.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

“Uzaktan kumandalı” evler, akıllı saatler, sanal dünyaya açılan gözlükler, en yeni telefonlar, tabletler... Avrupa’nın en büyük teknoloji fuarı IFA 2014’teydik

Akıl oyunları

iz akıllı telefonlarla elimizdeki mucizeye daha yeni alışmışken yaşam alanımız olan evlerimiz çoktan “akıllandı” bile. “Akıllı evler” Berlin’de düzenlenen ve geçen çarşamba sona eren IFA 2014’ün zeminini oluşturuyordu. Avrupa’nın alanında en büyük fuarı olan uluslararası elektronik tüketici fuarı IFA’ya bu yıl da ilgi yoğundu. Fuardaki stantlarda son model akıllı telefonların yanı sıra tabletler, kulaklıklar, bilgisayar oyunları, 4K çözünürlüklü konkav televizyonlar, “smart home” sistemleri, birçok özelliğe sahip elektrikli süpürgeler, çamaşır makineleri ve akıllı kahve makineleri gibi ürünler tanıtıldı.
IFA 2014 ayrıca amacının sadece teknolojinin en iyilerini göstermek olmadığını düzenlediği yan etkinliklerle de gösterdi. Fuarın Yaz Bahçesi denen bölümünde çeşitli konserler düzenlendi. Fuar kapsamında Miss Platnum sahneye çıktı. İlk akşam sahnede Belçikalı şarkıcı Milow vardı. Bu etkinlikler de fuar kadar doyurucuydu.
Zaman ve enerji tasarrufu
“Smart home” denen sistemler bütün evin ağ bağlantısı içinde olması ve sizin de bu cihazları uzaktan kontrol edebiliyor olmanız anlamına geliyor. Isıtma sistemleri, bulaşık makineleri, müzik çalarlar, buzdolapları gibi her şeyi akıllı telefon veya tabletlerle uzaktan istediğiniz şekilde ayarlayabiliyor, kullanabiliyorsunuz. Böylece evde değilken de evinize hâkim olabiliyor, zamandan kazanabiliyorsunuz. Ayrıca Alman elektrik şirketi RVE, bu akıllı ev sistemleri sayesinde elektrik tasarrufu yapabileceğimizi de söylüyor.
Evdeki bütün cihazların birbiriyle bağlantılı olması ve sizin ağ bağlantısıyla bunlara ulaşabilmeniz
ne yazık ki güvenlik sorununu da ortaya çıkarıyor. Akıllı evler sağladıkları konforun yanı sıra evinizin tehlikelere
açık olmasına neden oluyor.
Evinize hacker saldırabilir
Fuarda akıllı evlerin güvenliğiyle ilgili soruları yanıtlayan Veri Güvenliği Uzmanı Rena Tangens, “Akıllı evlerin internet ortamındaki gibi bir saldırıya uğraması mümkün” diyor. Tangen “Kışın siz gelmeden evinizi önceden ısıtabiliyorsunuz. Fakat rahatlık aynı zamanda özgürlüğün de düşmanı. Konforlu yaşam isterken güvenlik nedeniyle sürekli tetikte olmanız gerekiyor. Başkası sisteminize girerse hayatınız felç olabilir” diye konuşuyor. Tangens özetle akıllı
ev edinin ama “Hacker’lardan da korkun” diye vurguluyor.

Haberin Devamı

Fuarın dikkat çekenleri

SAMSUNG GALAXY TAB ACTIVE

Hem ince hem sağlam
Tabletler evden çıkmadan önce “Yanıma almış mıyım?” diye kontrol edilecekler listesine çoktan girdi. Samsung, IFA 2014 için dünyanın en ince ve sağlamlık odaklı tableti Galaxy Tab Active’i tanıttı. Galaxy Tab Active hem toza hem de suya dayanıklı. Örneğin bu tablet şimdilik 30 dakika boyunca 1 metrelik suda durabiliyor.

PHILIPS SMART

Siz yemekteyken o kahvenizi yapsın

Kahve makineleri “akıllanan” mutfak cihazlarından sadece biri. Philips Smart Kahve Makinesi’ne bluetooth ile iPad’inizle bağlanabiliyorsunuz. Yemeğiniz biterken oturduğunuz yerden sadece tabletinizi kullanarak daha sütlü, daha köpüklü veya daha sert kahve yapmanız mümkün.

Haberin Devamı

VESTEL VENÜS

İlk 10’da bir Türk
Vestel “smart phone” pazarına girdi. IFA süresince Almanya’daki birçok yayın fuardaki yeni ve iddialı ilk 10 telefon listelerinde Venüs’ü de gösterdi. Berlin’deki lansmanda Vestel CEO’su Turan Erdoğan,
“Üç yıl içinde Türkiye perakende pazarında yıllık
2 milyon, ihracatta ise 1 milyon satış rakamlarına ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

LG KIDZ ON

Çocuklara da akıllı saat
Akıllı saatler her markanın yeni ürünleri arasında ilk sıralardayken LG çocuklar için de “teknolojik” kol saati üretmiş. Sayesinde çocuğunuzu gün boyu kontrol edebiliyor, uyku saatlerini, okula gidip gelişlerini izleyebiliyorsunuz. Bu saatle çocuğunuz da zor durumda kaldığında size anında haber verebiliyor.

Samsung Gear VR

Bir “gözlük”le sanal dünyaya giriş
Samsung son “oyuncağı” Galaxy Gear VR’yi Samsung Note 4’e entegre ederek film izleyebilir, oyun oynayabilir, 360 derecelik video görüntüleri elde edebilirsiniz. Bu cihaz kullanıcıya sanal gerçeklik deneyimi sunuyor. Fuarda Amerika’da 800 dolardan
satışa çıkacağı da açıklandı.