Pazar “Aksilik olursa hiç bozuntuya verme, suçu orkestraya at”

“Aksilik olursa hiç bozuntuya verme, suçu orkestraya at”

06.12.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Cem Yılmaz şimdi de orkestra şefliğine soyundu. Özel bir konserde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nı yönetecek. Yılmaz’a şefler ve klasik müzik uzmanları önerilerde bulundu

“Aksilik olursa hiç bozuntuya verme, suçu orkestraya at”

Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç ve Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’dan sonra şimdi de Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nı komedyen Cem Yılmaz konuk şef olarak yönetecek. Borusan Holding’in, gençlerin müzik eğitimlerine katkıda bulunma amacıyla dördüncüsünü düzenleyeceği bu özel konser ise 9 Şubat 2010 tarihinde Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda.
Yılmaz nelere dikkat etmeli, konser sırasında bir
aksilik çıkarsa ne yapmalı? Eski konuk şeflere, orkestra şeflerine ve klasik müzik sanatçılarına sorduk. İşte Cem Yılmaz’a usta isimlerden öneriler...

Orkestra şefleri ne diyor?
“Bu yolla gençlere burs vermek çok hoş ve eğlenceli”
CEM MANSUR

Cem Yılmaz’ın konuk şef olarak orkestra yönetmesi, Borusan’ın gençlere burs vermek için gerçekleştirdiği çok hoş bir etkinliği. Meslekten olmayan bir kişiye bir şeyler önermek çok zor. Meslekten olana bile önermek kolay değil. Herkesin kendine göre stres atma yöntemi vardır. Genç bir orkestra şefine bile ne önereceğimi bilemem. Bunun belli bir standardı yok. Ama Cem Yılmaz’ın Borusan Filarmoni Orkestrası’nı yöneteceği bu etkinlik bence çok güzel. Bu yolla gençlere burs vermenin çok güzel ve eğlenceli olduğunu düşünüyorum.


“Şeflik teklifleri bile alabilir”
RENGİM GÖKMEN

Orkestra ile yakından, sempatik ve yüz yüze temas kurması çok önemli. Aslında bir orkestra şefi bir tiyatro sanatçısıdır. Tiyatro sanatçısının da canlı izleyiciyle ilişki kurması çok önemli. Her şeyden önce bir orkestra şefinin karizma ve etkileyiciliğe ihtiyacı var. Orkestrayı etkilemek açısından herhalde Cem Yılmaz’ın üstüne kimse yoktur. Biz bile onu izleyerek bir şeyler öğrenebiliriz. Ona orkestra şefliği teklifleri bile gelebilir bu konserden sonra. Konser sırasında da bir aksilik olursa hiç bozuntuya vermeden, hata orkestradaymış gibi pişkin bir yaklaşım takınmalı. Şefler genellikle suçu orkestranın üstüne atar. Orkestralar bunu pek yutmaz ama seyirci yutar.

“İzleyicilere arkasını dönmesi tedirgin edebilir”
GÜLSİN ONAY (Piyanist)

Cem beyin sahne tecrübesi var, müziğin büyüsüne kendisini kaptıracağını düşünüyorum. Bu kez izleyicilerine arkası dönük olması onu tedirgin edebilir ancak koskocaman orkestra karşısında olacak, onlara uyumlu hareketleriyle eşlik edecektir.

“Yapacağı işe konsantre olsun, derin nefes alsın”
FİLİZ ALİ (Müzik yazarı)

Cem Yılmaz’ın yönettiği orkestrada olsaydım beni gülme tutardı. Heyecanlandığında derin nefes almayı ve işine konsantre olmayı öneriyorum. Tabii ki hataları olabilir. Bu durumda bunu belli etmemesini öneriyorum. Kollarını sıkmayacak, rahat hareket etmesini sağlayacak bir giysi tercih etmeli. Orkestra şefleri genellikle frak giyer. Bunu taşımak da kolay değil, prova yapsın. Ama fraka da alışır. Her türlü kostümü giymiş, her kılığa girmiş bir insan. Orkestra şefi kılığına da girer. Orkestra da ona yardım edecektir. Bence çok komik bir konser olacak.

“Bir avantajı var, sopası ses çıkarmıyor”
SUNA KAN (Kemancı)

Konsere çıkmadan önce stresini yenmesi için çikolata ve enerji verecek gıdalar yemesini öneriyorum. Konser sırasında bir hata olması da sorun değil; bunu orkestra belli etmez, işi yürütür. İyi şef olmak çok zor ancak bir orkestra şefinin büyük bir avantajı var, sopalarının sesi yok! Oysa bir piyanistin yaptığı en ufak bir hatayı bile herkes anlar. Bir orkestra şefinin ilk başta insan ilişkileri çok iyi olmalı. Orkestrayla çok iyi anlaşabilmeli. Bu kez halka sırtı dönük olacak. Dolayısıyla kimseyi güldüremeyecek. Umarım orkestrayı güldürerek çalmalarına engel olmaz.

Eski konuk şeflerden öneriler:

“Bu süreçte çok eğlensin, o eğlenirse bizi de eğlendirir”

Haberin Devamı

AHMET KOCABIYIK
Cem Yılmaz gibi tüm topluma malolmuş bir sanatçının orkestramızla işbirliği yapması
bizim için gurur vesilesi olmaktadır. Bu işi daha iyi yapması için kendisine bir tavsiyem olamaz. Ayrıca Gürer bey ile çalışmakta.
Gürer Bey üstün bir şef olmakla birlikte çok da iyi bir eğitimci. Tek arzum; Cem Yılmaz’ın bu süreçte çok eğlenmesi. O eğlenirse bizi de eğlendirecek ve bizlere anılardan silinmeyecek bir konser izletecektir.

“Cem Yılmaz bu işi hepimizden iyi yapacaktır”

BÜLENT ECZACIBAŞI
Bir seyirci topluluğu karşısında nasıl davranılacağını Cem Yılmaz hepimizden daha iyi bilir. Cem Yılmaz zaten bu işi hepimizden iyi yapacaktır. Çok farklı, eşsiz bir deneyim yaşayacak. Keyfini çıkarmaktan başka bir şey düşünmemesini öneririm.

“Başkemancının elini sıksın, hanım ise elini öpsün”
RAHMİ KOÇ

Cem Yılmaz’ın müzik kulağı var mı? Var. Nota okumasını biliyor mu? Bilmiyorum. Frak giyer mi derseniz? Bence giymez. Milleti gülmekten kırıp geçirir mi? Geçirir. Kendisine tavsiyem öncelikle birinden ödünç frak alsın, askısı ile getirip oraya assın. Güzel siyah tişörtünü giysin gelsin. Hareketli bir parça seçsin, ayna karşısında bu parçayı CD’si ile çalışsın. Yalnız ne var ki CD’yi dinleyip çalışırken siz müziğe uyuyorsunuz, oysa orkestranın karşısında orkestra size uymak durumunda. Bu ikisi çok farklı şeyler.
Başkemancının eli sıkılacak, hatta hanım ise eli öpülecek. Gürer Aykal’a kendisini teslim etmeli ki, hem o rahat etsin, hem de orkestra. Ne yaparsa yapsın, zaten kıymetli müzikseverler kendisini candan alkışlayacaklardır. Bu vesile ile kendisine muvaffakiyetler dilerim.