Pazar Akyaka’da hayat var!

Akyaka’da hayat var!

30.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Muğla’ya bağlı Akyaka son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin gözdesi. Uçurtma sörfü dışında bozulmamışlığı, harika plajları, misafirperverliği ve kendi halinde yaşayan mutlu insanlarıyla büyüleyici bir yer

Akyaka’da hayat var

Dalaman Havaalanı’ndan Akyaka’ya gitmek üzere bindiğim taksinin şoförü “Biz kendi halimizde sessiz sakin yaşıyorduk” diyor.
“Ne zaman ki yol ayrımına tabela koydular, işte o zaman yerli-yabancı turist gelmeye başladı. Belki işletmeler için iyi oldu ama...” diye serzenişte bulundu.

Haberin Devamı

Beş günlük tatilimin sonunda kendisine hak vermedim desem yalan olur. Ama Muğla’ya bağlı Akyaka turistle dolsa da yine de sakinliği, bozulmamışlığı, harika plajları, misafirperverliği ve kendi halinde mutlu insanlarıyla beni büyüledi.

Bahçesi nehre açılan otel

Yaklaşık 45 dakika süren yolculuk sonrası merkeze 10 dakika yürüme mesafesindeki Ottoman Konak isimli otelime varıyorum. 18 odası olan bu butik otelin bahçesi Azmak Nehri’ne açılıyor. Önünde hem büyükler hem de minikler için küçük bir de havuzu var. Sıcaktan bunalanlar içinse otel içinde serin serin oturabilecekleri büyük bir lobi alanıyla nehir manzaralı asma bir kat bulunuyor.

Uçurtma sörfü (kite surf) yapanların konaklamak için tercih ettikleri, akşamları Akyaka’nın en eğlenceli barına dönüşen bahçesiyle No 22 Riders Inn de konaklamak için başka bir alternatif. Bahçesindeki hamaklara kurulup keyif yapmak şart.

Haberin Devamı

Pizza da var, ev yemeği de

Sabah kahvaltısı için Çetibeli’ndeki 15 yıllık Sakız favorim. Tatlı bir çiftin kendi evlerinin bahçesinde açtıkları mekanda ev yapımı reçeller, peynir tabağı, yumurtalı ekmek, küçük börekler, poğaçalar geliyor masanıza.

Merkezdeki en güzel restoranlar Karanfil Sokak’ta toplanmış. Pizzaları ve kokteylleri ile ünlü, her yaştan uçurtma sörfçülerini görebileceğiniz İtalyanca “rüzgar altı” demek olan Sottovento ile tam karşısında ev yemekleri yiyebileceğiniz Mum’s Cook bulunuyor. Çeşit çeşit waffle’ları tatmak için Kosmic, ev yapımı lezzetli dondurmaları denemek ya da bir kahve molası vermek için ise Pop Shop’a uğrayabilirsiniz. Ananaslı, böğürtlenli dondurmaları çok lezzetli. Üstelik şeker ya da koruyucu madde içermiyor.

Gözlemenin kralını Konyalı’da yiyorsunuz; ister patatesli, ister otlu peynirli. Balık ve meze yemek isterseniz, yemek yerken ayaklarınızı da Azmak Nehri’ne sokabileceğiniz Olta en beğendiğim adreslerin başında geliyor.

Gün içinde ister sabah ister akşam, ne zaman acıkırsanız 7/24 açık Akçapınar Tostçusu’na gidebilirsiniz. Kaşarlı, sucuklu tostun yanında bir büyük bardak tuzlu ayran da sipariş etmeyi unutmayın. Tostçuya giderken düğün fotoğraflarının çekildiği, romantik yol olarak bilinen okaliptüs ağaçlarıyla çevrili Aşıklar Yolu’ndan geçiyorsunuz.

Haberin Devamı

Olive Farm, Akyaka’nın en güzel kahvaltı mekanlarından. Sucuklu yumurta, sigara böreği, peynir tabağı... Azmak’ın kenarındaki tesisin zeytinyağından kişisel bakım ürünlerine kadar pek çok şeyin satıldığı ufak bir de dükkanı da var.

Yan yana 15-20 uçurtma sörfü okulu

Gökova Akçapınar Sahili’ne giderek, sayısız uçurtma sörfü okullarından birinden ders alabilir, eğer bu spora aşinaysanız malzeme kiralayıp kendinizi rüzgarın kucağına bırakabilirsiniz. Sahilde 15-20 tane uçurtma sörfü okulu yan yana dizilmiş durumda. Kite Academy, Kite Etik, Orange Kiteboarding, Kitextreme bu sporu yapan arkadaşlarımın bana önerdikleri kurslar arasında. Önce hocadan karada ders alıyorsunuz, sonra birlikte suya giriyorsunuz.

Ben cesaret edemedim ama yapanları izlemek bile eğlenceli. Giriş 25 lira. Uçurtma sörfü için gereken tüm malzemeyi günlük 150-200 lira arası kiralayabiliyorsunuz. Yeni başlayanlar için hocayla sekiz saatlik iki-üç gün süren özel ders ücretleri ise (ekipmanlar dahil) 1.000-1.300 lira civarında. Dünyanın dört bir yanından bu sporu yapmak için sporcular geliyor.

Haberin Devamı

Deniz ılık, Azmak buz gibi

“Uçurtma sörfü dışında ne yapılır?” diye soracak olursanız Azmak Nehri üzerinde 45 dakikalık tekne turlarına da katılabilirsiniz.

Akyaka Plajı halk plajı tecrübelerimle hiç örtüşmedi. Şezlong, şemsiye vs. bulabildiğin bu plaj hem temiz hem bakımlı. Orman Kampı plajları akşamüstü daha tenha oluyor, Albay Koyu’nda kayalıklardan denize girmek gün biterken harika bir duygu. Çınar Plajı ise özel plaj olarak geçiyor, şezlong ve şemsiye 10 liraya kiralanıyor. İçinde bir restoranı da var. Mayo değiştirmek için kabin, duşlar vs. tesis tamam. Akbük’ün denizi ise çok güzel ancak biraz uzak, arabayla yarım saat kadar sürüyor. Elbette Azmak’ta da yüzün ama 7 derece buz gibi suda ne kadar yüzebilirsiniz bilemem, ben beş dakikadan fazla kalamadım zira.

Haberin Devamı

Mimarisi harika

Nail Çakırhan mimarlık eğitimi görmediği halde Muğla’da yaptığı, geleneksel mimarinin günümüze uyarlandığı evler sayesinde Akyaka’da bir örnek geleneksel evlerin mimarisine damga vurmuş. Ayrıca dünyanın en saygın mimarlık ödüllerinden biri kabul edilen Ağa Han Uluslararası Mimarlık Ödülü’nün de sahibi olmuş.

Otelden merkeze doğru giderken bahçelerini begonvillerin ve rengarenk çiçeklerin süslediği bu iki katlı, beyaz boyalı, ahşap mimariye sahip evlere bakmaya doyamıyor insan. Herkes kafasına göre inşaat yapamadığı için göze hitap eden, baktıkça insanı mutlu eden bir görüntü çıkıyor ortaya.