Pazar Aleko’nun lezzetli mirası

Aleko’nun lezzetli mirası

25.03.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Aleko’nun lezzetli mirası

Aleko’nun lezzetli mirası



Yeniköy İskelesi’nden Tarabya istikametine doğru ilerleyin...
İlk aradan, denize doğru girin... Orada deniz kıyısında kocccaaamannn eski, ahşap bir bina göreceksiniz...
Deniz Park Gazinosu’nun bulunduğu ahşap bina eskiden çok önemli bir bina imiş... Adı "Splendid Hotel-Tea Room" imiş... Hristaki Efendi isminde bir Rum’a ait "Hotel-Restaurant-Tea Room" imiş... Bu otele sadece Avrupalı zenginler aileleri ile gelir, uzun süre kalırlarmış... İçi, çok lüks mobilyalarla döşeli imiş. Hristaki Efendi binayı Kilise Vakfı’na hediye edip Türkiye’den göç etmiş. O gidince içindeki eşyalar da yok olmuş... Yıkık durumdaki bu binayı Bay Aleko’nun ailesi koruyor. Binaya bekçilik ediyor. Bir süre önce bir Rus gemisi binaya bindirdi. Bay Aleko onarttı.
Ben Bay Aleko’yu, Yeniköy’ün ilk Türk sakinlerinden Doktor Gürbüz Barlas Amcam ve Ferhan Ablam vasıtasıyla tanıdım. Onlar Bay Aleko’yu, Bay Aleko onları pek severdi.
Bay Aleko sevilmeyecek tip değildi. Efendi, sakin, kibar bir kişi idi. Yeniköy’ün yeni sakinleri ona "komşu" diye saygı gösterirdi.
Esas adı Aleksandros Nikolaidis imiş. Bay Aleko’ya eski Yeniköy’ü sormuştum... Eskiden Yeniköy’de Türkiyeli Türkler yaşamazmış. Buranın nüfusu Rum asıllı Türkler’miş. Rum asıllı Türkler 6-7 Eylül’de Yeniköy’ü terk etmeye başlamış. Kıbrıs olaylarından sonra da kalanlar gitmiş. Bay Aleko’nun ailesi hatırlayabildikleri kadarı ile 250 yıldır Yeniköylü imiş.
Bay Aleko’nun babası Yeniköy’de balıkçılık yaparmış. Bay Aleko ise, 1967 yılında Yeniköy’deki tek Rum lokantasını, Deniz Park Gazinosu’nu işletmeye başlamış.
Bay Aleko üç yıl önce öldü. Deniz Park Gazinosu’nu kardeşi Vangel ile oğlu Marko işletmeye başladı.
Bay Aleko’nun hayatta iken bana anlattığına göre, Yeniköy’de 6-7 Eylül’den önce 3 Rum lokantası ve 1 Rum meyhanesi varmış. Meyhane, iskelenin hemen ağzındaki dörtyol ağzında Yorgo Matezo’nun meyhanesi imiş. Sonra burayı Haralombos Hırvatitis işletmiş. İskeledeki en büyük Rum lokantası "Alaska" ismini taşırmış. Panayot Elatos işletirmiş. İskele lokantası Hristosomos’a aitmiş. Bir de Andrea Petrodis’in lokantası varmış.
Ölümünden sonra lokantayı işleten Aleko’nun oğlu Marko bir süre sonra amcası Vangel’den ayrıldı. Tarabya’da Hıristo Balık Lokantası’nın sahiplerinden Mahmut Kaya ile ortaklığa girdi. Aleko’yu şimdilerde Sivaslı Mahmut Kaya ile Yeniköylü
Marko işletiyor.
Eskiler Deniz Park Gazinosu’nu gene de Aleko olarak biliyor.
Aleko’nun özelliği ve güzelliği denizin tam üzerinde olmasıdır. Şimdilerde "modern" olduğundan deniz eskisi kadar müşteriye yakın değil. Eskiden kazıkların üzerine oturmuş olan lokantanın zemin tahtaları arasından denizi görürdünüz. Pencereden denize uzanabilirdiniz. Ama gene de İstanbul’da deniz üzerindeki ender lokantalardandır. Gün boyu, pırıl pırıl denizi seyrederek yemek yemenin zevkine doyulmaz.
Aleko’nun mutfağında Sivaslı Musa Özçelik var. Şefi Rıza Yıldırım. Müşterileri ile kaynaşmayı bilen, güler yüzle servis yapan Hasan Kaya, Mahmut Öktem, Emrah Güneş, Osman Soylu, Kenan Özçelik, Mesut Deveci, Kaya ve Cemil Eyver’den oluşan servis kadrosu var. Bülent Çağla ile Hakan Yılmaz da yeni çömezler...
İstanbul’da "gerçek bir Boğaz lokantası"na gitmek, örneği az kalmış, eski bir Rum meyhanesinin havasını tatmak istiyorsanız, Aleko’ya gidiniz. Aleko "errrkekkk" meyhanesi değil... Aile balık lokantası... Çoluğunuzla çocuğunuzla da gidebilirsiniz, erkek erkeğe gidip rakı da içebilirsiniz. Kimse kimseyi rahatsız etmez. Kapıdan girerken havuzda günün balıklarını gözünüzle görür, elinizle yoklar, seçimini yapabilirsiniz.
Cumartesi, pazar gün boyu Aleko’nun "havasına doyulmaz"...
(Aleko / Deniz Park Lokantası, Daire Sokak, No: 9 Yeniköy, 0212 262 04 15)