Pazar Anılar hâlâ John’lı

Anılar hâlâ John’lı

10.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ölümü birçok insanı derinden etkiledi, adını taşıyan her şey milyonlarca sattı ve onu bir külte dönüştürdü

Anılar hâlâ John’lı

Anılar hâlâ John’lı

Ölümü birçok insanı derinden etkiledi, adını taşıyan her şey milyonlarca sattı ve onu bir külte dönüştürdü

Bir hayranı tarafından tabancayla vurularak öldürülmesinin üzerinden 20 yıl geçti. Ölümü birçok insanı derinden etkiledi, adını taşıyan her şey milyonlarca sattı ve onu bir külte dönüştürdü.
Ölümünün 20. yılında John Lennon, başta İngiltere olmak üzere dünyanın her yerinde bir kez daha anıldı. Biz de, gençliklerini "Yesterday", "Strawberry Fields Forever" dinleyerek geçirenlere şu anki duygularını sorduk.

Tuğrul Eryılmaz (Radikal Ek Yayınlar Yönetmeni)
"Beatles benim için çok özeldi ama Lennon daha özeldi. Çünkü Beatles’ın en radikaliydi. Devrimci ve solda bir adamdı. ABD’ye girmesi yasaklanmıştı mesela. John Lennon dünyanın gelmiş geçmiş en iyi müzisyeniydi. Beatles’tan da çok farklıydı onun müziği.
"Aşkla beraber barışı, devrimi anlatıyordu. Bizim düşüncelerimize, dünyaya bakışımıza tam olarak uyuyordu. Ve sadece slogandan ibaret değildi. Çok iyi bir müzisyendi, dünyanın en iyi şarkı sözü yazarlarındandı.
"Daha fazla özgürlük arayışında, bir sürü şeyin yanında onun şarkılarının da etkisi oldu.Ben gençliğimi anlatırken, bir sürü şeyin yanında Beatles’ı da sayacağım mesela."

Ömer Madra (Açık Radyo Yayın Yönetmeni)
O sırada TRT’yi izliyordum. Bir Beatles klibi girdiler. Uzun uzun Beatles’ın dünyanın en büyük grubu olduğunu anlattılar, metnin en sonunda da haberi verdiler. Habercilik açısından dünyanın en büyük hatasını yapmış oldular yani. Ben hem üzüntüden duman oldum hem de TRT’nin habercilik anlayışına küfrettim.
John Lennon’un benim için iki tane büyük özelliği var: Birincisi, yaşamış en komik insanlardan biri olduğunu düşünüyorum. Hakitaten müthiş esprileri vardı. Ayrıca çok samimi ve dürüst yaşayan birisi olduğuna inanıyorum. Zekasına ve espri gücüne örnek verebileceğim bir anekdot; borsada hisse senedi hikayeleri ile ilgili. Çok para kazanıyorlar bu işten. Bir gün John Lennon’a soruyorlar, "Şirketleşme nedir, nasıl bir şeydir?" diye. "Monopoly oyunu. Tek farkı, sahici paralarla oynanması," diye yanıtlıyor.

Sevin Okyay (Sinema eleştirmeni)
"Ben Beatles’ı sevenlerdendim, yani Rolling Stones’culardan değildim. Benim için çok önemli bir gruptu. John Lenon’un öldüğünü duyduğum zaman inanamadığımı hatırlıyorum. John Lennon’suz bir Beatles çok şey ifade etmiyor benim için. Lennon’un bir şair olduğunu düşünüyorum.
"Ben çok okuyan bir çocuk olarak, hayatta her şeyin gerçek olabileceğine dair bir umut besliyordum. Lenon’un ve Beatles da bu umudumu güçlendirdi. Yani onların varlıkları, müzikleri ve yükseliş şekilleri bana bir peri masalı gibi geliyordu."

Nejat Yavaşoğulları (Müzisyen)
"John Lennon öldüğünde evdeydim, annem haberleri izlemişti ve bana gelip "Seninki ölmüş" demişti. İnanamamıştım. Günümüzde bile hala dinlenen bir müzik. Benim de çocukluk yıllarımda, gitara yeni başladığım dönemde keşfettiğim bir müzikti. Biz Beatles konusunun içine girdikçe Lennon’un çok büyük bir müzisyen ve kişi olduğunu keşfettim. Beatles serüvenimin devamında hayranlığım John Lennon’a doğru döndü. Dünya görüşlerini falan da beğenir oldum. Beatles hayranları arasında John Lenon’cular ve Paul McCartney’ciler vardı. Ben Lennon’culardan biriydim. Müziğini sevdiğiniz bir insanın dünyaya bakışının da size uyuyor olması hoşunuza gidiyor elbette. Bulutsuzluk Özlemi grubumda onun etkisinde kaldığım ortada. Hayatımı pek çok şekilde etkiledi. Benim şekillenmeme yol açtı. Dolayısıyla yaptığım işler açısından, bugün geldiğim konum açısından kesinlikle etkilemiştir."

Yavuz Baydar (Milliyet Gazetesi Okur Temsilcisi)
"Öldüğünü duyduğumda İsveç’teydim. Radyoda sunucu olarak çalışıyordum. Haber akşam saatlerinde geldiğinde şoke olduğumu hatırlıyorum. Bülteni değiştirmek için bir süre tartıştık, çünkü bir arkadaşımız olayı pek önemsememişti. Kısa bir açıklamadan sonra fikri değişti. Haber o akşamki tüm bültenlerin en üst sırasına yerleşti.
"Bence, günümüzde iyice sisteme entegre olan, tüm "sivriliklerini" yitiren rock’ın onurunu kurtaran kişidir. Kendisiyle pek çok iç kavgalar vermesinin sebebi de budur, FBI ile başının belaya girmesinin de. Rock söylemindeki en vazgeçilmez unsurun meydan okuyuş olduğunu çok iyi biliyordu. Kendisini hiç değiştirmeyen bireyin dünyayı değiştirmesinin olanaksız olduğunu da. 1968’in ruhunu en iyi özetleyip, o ruhla da alay eden "Revolution" en önemli besteleri arasındadır. Bir yazımda "Instant Karmaönın rock tarihine en büyük damgayı vuran beste olduğunu öne sürmüştüm. Hala aynı fikirdeyim. Ölümünden kısa bir süre önce çıkardığı "Double Fantasy" albümünün bir başyapıt olduğuna gittikçe daha fazla inanmaya başladım. O, Beatles’ın ideologuydu. Başkaldırının en koyu günlerinde Beatles zekayı, Rolling Stones enerjiyi temsil ediyordu. Tercihimiz bu ikisi arasındaydı."

Efsane sürüyor
The Beatles, dağılmalarının üzerinden otuz yıl geçmesine rağmen listelerde göz ardı edilemeyecek bir güç olduklarını kanıtladı.
Grubun liste başı olmuş "Love Me Do", "I Want To Hold Your Hand", "Yesterday", "Get Back" gibi şarkılarının bulunduğu "The Beatles 1" adlı albüm Billboard 200 listesinde bir numara oldu. Hem de bir haftada 600 bin kopya satarak. Zirveden ettiği isimler de, şu anda müzik piyasasının kaymağını yiyenlerdi: NSync, Backstreet Boys, Britney Spears...



PAZAR