Pazar “Anın kıymetini bilerek yaşıyorum”

“Anın kıymetini bilerek yaşıyorum”

04.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Nurgül Yeşilçay set arasında beklerken zamanını nakış işleyerek değerlendirip çanta tasarlıyor. Oyuncu, “Önemi olan neye ihtiyacın olduğunu bilip öyle vakit geçirmek” diyor

“Anın kıymetini bilerek yaşıyorum”

Nurgül Yeşilçay’ı “Muhteşem Yüzyıl” dizisinin Kösem Sultan’ı olarak izliyoruz. Birbirinden şatafatlı kostümlerle, takılarla ekrana çıkıyor. Bu özel tasarımlarla iç içe olmasından mı ilham aldı bilinmez, Yeşilçay sette beklediği boş vakitlerinde nakış işlemeye karar verdi. Set aralarında, sahne sırası beklerken kendine kalan tüm vakti bu şekilde değerlendiriyor ve yaptığı nakışlardan ortaya birbirinden güzel el ve plaj çantaları çıkıyor. “Kendimi bildim bileli resim yaparım, el işlerine yatkınlığım var. Zamana hükmetmek yerine onu en doğru en verimli şekilde kullanıyorum” diyen Yeşilçay’la Bodrum, Yalıkavak’ta satışa sunduğu çantaları hakkında konuştuk. Öğrendik ki yoğun talep gören çantalar, ev kadınlarına ekmek kapısı oluyor.

Haberin Devamı

Instagram’da paylaştığınız bir gönderiyle çanta tasarladığınızı öğrendik. Tasarım süreciniz nasıl başladı, hikayenizi anlatır mısınız?

Oyunculuğun yüzde 80’i beklemektir. Dünyanın hiçbir yerinde oyuncular sadece oyunculuk yapmazlar. Kırmızı halıda ışıldamak, beklemeyi bilmek, sabır ve erdem sahibi olmak da oyunculuğa dair. Her daim gelişmekte olan bir meslektir oyunculuk. Sette diken üstünde beklerken bir şey seyredemezsin ve uzun uzadıya kitap okuyamazsın. Ama bir şey yapmadan da duramıyorum ben. El işine başladım. Baktım iyi geliyor, zevk alıyorum, devam ettim. Çantaları yapmaya başladım. Bitirince takıp kullandım. Sonra etrafım çok beğendi. Onlara da yaptım. Baktım önüne geçemiyorum, satmaya başladım. Talep giderek çoğladı. Şimdi ev hanımlarına iş imkanı sağlıyor. Ev hanımları işliyor benim tasarımlarımı ve çanta haline geliyor. Kadınların çocuğunun okul masrafını, evinin yemek masrafını çıkarıyor yani bu çantalar.

Haberin Devamı

Çantalarınızı nasıl bir teknikle tasarlıyorsunuz?

Tamamen el emeği olduğu, ilmek ilmek işlendiği, yapımı zahmetli olduğu için çok fazla üretilemiyor maalesef. Plaj çantasının üzerindeki desenler tamamen el boyama, kumaş baskı.

“Kafa dağıtmak için atölyeme gidiyorum”

Ailenizde idolünüz olan; nakışlar işleyen, şapkalar ve patikler ören biri var mıydı? Bu yetenek nereden geliyor?

Nereden geliyor bilmiyorum. Mesela iki ablamın birlikte tasarladıkları gelinlikleri satışa sundukları İzmir’de gelinlik mağazası da var.

Çantalarınızın üzerindeki nakışlar oldukça emek ve zaman isteyen türden, bir çantayı tamamlamanız ne kadar vakit alıyor?

Bir çantanın işlenmesi dört günle bir hafta arası. Çanta haline gelmesi de iki haftayı buluyor.

Daha önce, belki öğrencilik dönemlerinizde resimle ya da tasarım işlerle ilgilenmiş miydiniz? Nakışlardaki renk duygunuz çok beğeniliyor.

Ben hayatımın her döneminde resim yaptım. El işlerine yatkınım zaten. Her zaman hobi olarak bir atölyem oldu. Şimdi Ortaköy’de. Kafa dağıtmaya oraya gidiyorum. Deniyorum bir şeyler.

İşleriniz çanta olarak mı devam edecek, başka ürünlerle de birleştirmeyi düşünüyor musunuz?

Haberin Devamı

Sadece çanta yapmayı düşünüyorum şimdilik. Çok keyifli.

Tasarımlarınızda fikrini sorduğunuz, zevkine güvendiğiniz insanlar var mı?

Tabii ki var. Arkadaşım Besey olmadan yola çıkmam. Ayrıca herkesten fikir alırım. Belki uygularım belki uygulamam ama alırım.

Oğlunuz Nejat’ın yorumu ne oldu sizi çanta işlerken gördüğünde?

Nejat’a işlemeden Playstation karakterleri yaptığım için o bu duruma alışık. Mesela Halo’dan Master Chief’i yapmıştım, efsane olmuştu. Plants vs. Zombies’ler falan havada uçuşuyordu.

“Geçmişle yaşamadım, geleceğe saplantılı olmadım”

Sizin için hayatta en önemli şeylerden ikisi zaman ve üretmek diyebilir miyiz?

Zamana hükmetmek yerine en doğru en verimli şekilde kullanıyorum. Bu bazen arkadaşlarımla vakit geçirmek, bazen sadece durmak, bazen anne olmak, bazen üretmek. Ne yapmak istediğini ve neye ihtiyacının olduğunu bilip öyle vakit geçirmek. Yaşadığın anın kıymetini bilmek. Hiçbir zaman geçmişle yaşamadım, geleceğe de saplantılı olmadım.

Haberin Devamı

Nurgül Yeşilçay markasıyla satılan çantaları nereden satın alabiliyoruz? İleride internet satışına başlamayı düşünüyor musunuz?

İleride olabilir ama şimdi sadece Bodrum, Yalıkavak’ta Boutique Shiva’da satılıyor. Yurt dışı anlaşmaları olabilir, görüşmeler yapıyoruz.

“Makineleşmek davranışlarımızı da etkiledi”

Son yılların trendi hem giysilerimizde hem de evlerde tasarım işleri tercih etmek. Kendiniz ya da eviniz için tasarım işler tercih eder misiniz? Sizi ve evinizi ön plana çıkaran renkler hangileri?

Fabrikasyon olan şeyleri de kullanıyorum ama eşi benzeri olmayan, kişiye özel, uğraşılmış objeleri daha çok seviyorum. İnsanın yaptığı işleri makinelerin yapmasıyla birlikte aldığımız ürünlere daha hoyrat davranır olduk. Bu, ilişki ve
davranış biçimlerimizi de etkiledi. Aldığınız bir objenin değerinin farkında olmak, yediğiniz yemeğin tadını almaktır. Tüm hayatınızı değiştirebilir.

Yazarlar