Pazar Annem estetik yaptırdı!

Annem estetik yaptırdı!

27.04.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Amerikalı estetik cerrah Dr. Michael Salzhauer’in çocuklara estetik operasyonları açıklamak için yazdığı “My Beautiful Mommy / Benim Güzel Annem” adlı kitabı daha piyasaya çıkmadan tartışmalara yol açtı. Salzhauer: “Hastaneye sağlıklı giden, eve döndüğünde ise yüzünde bandajlar olan bir anne görmek çocukları şaşırtıyor”

Annem estetik yaptırdı

Annem estetik yaptırdı

Haberin Devamı

Amerikan Plastik Cerrahi Derneği’ne göre anneler gitgide daha fazla estetik operasyona yöneliyor. Bunun başlıca nedeni, doğum sonrası karında ve göğüste oluşan deformasyonları yok etmek. Ancak bu da çocuklarıyla ilişkilerinde sorun yaratıyor.
Estetik cerrah Dr. Michael Salzhauer, yaşadıkları değişimi çocuklarına nasıl anlatacaklarını bilemeyen ve bu konuda kendilerine yol göstermelerini isteyen hastaları için bir kitap yazdı. “My Beautiful Mommy / Benim Güzel Annem” adlı kitabında çocukların estetik operasyon sonrası “Anneme ne oldu?” sorusuna nasıl cevap verileceği, ameliyat olmaya karar veren bir anne ve kızının öyküsü ile anlatılıyor.
Dr. Salzhauer hastaneye hiçbir hastalığı yokken giden, eve döndüğündeyse burnunda, göğsünde ya da karnında bandajlar olan, bir süre yataktan çıkamayan bir anne görmenin çocukları şaşırtabileceğini dile getiriyor.
Hem annelerin sorularını yanıtlamak hem de estetik operasyonları çocuklara anlatmak için resimli bir masal kitabı yazmasının nedeni de bu sorun.  

Haberin Devamı

Öyküdeki cerrah Süpermen’e benziyor
“Hiçbir çocuk çekici olmayan bir anne yüzünden acı çekmemeli” cümlesiyle tanıtılan; “Annemin burnuna ne oldu?”, “Nasıl bir günde karnı küçüldü?” ya da “Göğüsleri nasıl birden büyüdü?” gibi sorulara cevap veren kitap Anneler Günü’nde piyasaya çıkacak.  
Kitabın kahramanı annesi göğüs büyütme, karın germe ve burun operasyonu geçiren küçük bir kız. Kitaptaki estetik doktoru, kitabın yazarı olan Salzhauer ile aynı ismi (Dr. Michael) paylaşıyor. “Dr. Michael” kitapta kaslı, güçlü bir süper kahraman olarak resmediliyor.
Masaldaki anne karnındaki yağlanmadan, göğüslerinden ve burnundan memnun olmadığı için estetik yaptırmaya karar veriyor. Kızına bunu “Ben yaşlandıkça vücudum sarkıyor ve kıyafetlerimin içine giremiyorum. Dr. Michael benim karnımı düzeltecek ve sonra kendimi daha iyi hissedeceğim” diye açıklıyor.
Anne ameliyat sonrası göğsü ve burnu bandajlarla sarılmış, yaralı bir “Barbie bebek” gibi eve geliyor. Tahmin edilebileceği gibi masal küçük kahramanın annesini güzel görmekten hoşnut olmasıyla bitiyor. Mutlu son!

Haberin Devamı

“Operasyonu ondan gizlemeyin”
“My Beautiful Mommy” piyasaya sürülmeden tartışma yarattı. Kimileri çocukların gerçekte böyle sorunlarının olmadığını belirtirken, Amerikan Plastik Cerrahi Derneği Başkanı Richard D’Amico kitap konusunda temkinli davranıyor: “Kitap raflarda yer alacak, ne kadar yararlı olacağını yaşayıp görelim.” 
Dört çocuk babası Dr. Salzhauer’e göre ebeveynler çoğunlukla hastalıklarını çocuklarından gizliyor, bu da çocuklarda daha fazla tedirginlik yaratıyor. Dr. Salzhauer operasyonları saklamak yerine, çocukla açık açık konuşmanın daha sağlıklı olduğunu dile getiriyor.

Uzmanlar ne diyor?

Türkiye’nin en önemli plastik cerrahlarından biri olan Osman Oymak böyle bir kitabın gerekli olup olmadığı konusunda şüpheli. Oymak kendisine estetik operasyon için pek çok annenin geldiğini ama hiçbirinin çocuklarına ne diyecekleri konusunda ona soru sormadığını dile getiriyor ve ekliyor: “Türkiye’de böyle bir kitaba talep yok ve kitabın çok fazla işe yarayacağını düşünmüyorum.”  

Haberin Devamı

“4-7 yaş arası bir çocuk annesini her zaman güzel bulur” Pedagog Prof. Dr. Haluk Yavuzer ilk olarak kitabın tanıtım cümlesi olan “Hiçbir çocuk çekici olmayan bir anne yüzünden acı çekmemeli” cümlesinin doğru olamayacağını belirtiyor. Bunun nedenini şöyle açıklıyor: “4-7 yaş arası bir çocuk annesini her zaman çekici ve güzel bulur. Bu yüzden çekici olmayan bir anneden dolayı bu yaştaki bir çocuğun acı çekmesi söz konusu değil.” Yavuzer “Çocuk bu yaşta annesini olduğu gibi kabul eder, normal ölçütlerin üzerinde pozitif bir değerlendirmesi vardır ve onu hep savunur” diyor.

“Çocuk açıklamayı güven duyduğu birinden duymalı”Çocuk psikiyatrı Elizabeth Berger böyle bir kitabın çocukları estetiğe, yani beğenmedikleri yanlarını değiştirmeye yönlendirebileceğini söylüyor.
Psikiyatr Prof. Dr. Bengi Semerci  ise “4-7 yaş arası çocuklar anne-babadaki en ufak bir görüntü değişikliğini bile sevmez” diye konuşuyor. “Annem başka biri mi oldu diye düşünür. Mesela bana bir çocuk geldi, annesinin burnu kırılmış. Anne lütfen eski haline dön diye ağlıyordu.”
Semerci’ye göre anne illa estetik yaptıracağım diyorsa bunu çocuğuna estetik doktorunun yazdığı kitapla değil, kendisi anlatmalı. Çünkü çocuğun açıklamayı güven duyduğu birinden duyması gerek.