Pazar “Baba”daki palto, “Matrix”teki mont Ümraniye’de

“Baba”daki palto, “Matrix”teki mont Ümraniye’de

01.06.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Marlon Brando’nun “Baba”daki paltosunu, “Sil Baştan” filmindeki Kate Winslet’ın botlarını, “Matrix”teki Keanu Reeves’in siyah montunu görmek ister misiniz? Üniversite öğrencisi Özgür Çift Hollywood filmlerine ait 60 parçalık kostüm ve aksesuar koleksiyonunu İstanbul’da sergiliyor

“Baba”daki palto, “Matrix”teki mont Ümraniye’de

Hollywood filmlerindeki kostümlere, kullanılan aksesuarlara sahip olabileceğinizi düşündünüz mü hiç?
Bilkent Üniversitesi’nde grafik tasarım üçüncü sınıf öğrencisi olan 20 yaşındaki Özgür Çift bunu düşünmenin ötesinde 650 parçalık bir koleksiyona sahip olmuş.
Çift “Küçükken video kasetler alır televizyonun başından ayrılmazdım. Sonra da gidip sevdiğim Hollywood yapımlarının oyuncaklarını toplardım” diyor. Oyuncak merakı zamanla onu filmlerde kullanılan aksesuar veya kostümlerin birebir kopyalarını almaya dönüşmüş. Kopyaları ona yetmeyince orijinallerini toplamaya karar vermiş. Aslında onun asıl hedefi Hollywood’da bir gün mutlaka kariyer yapmak. Çift “Koleksiyon sadece önemli prodüktörler ve film sektöründeki kişilerle tanışıp bir bağlantı kurabilmek için seçtiğim keyifli bir yol” diye konuşuyor.
Çift, Meydan Alışveriş Merkezleri ile anlaştı. Şimdi koleksiyonundan 60’a yakın parçayı ilk kez İstanbul Ümraniye Meydan Alışveriş Merkezi’nde sergiliyor. Bugün serginin son günü. Koleksiyondaki eşyalar 5-11 Haziran arasında Gaziantep’te, 13-22 Haziran arasında Adana’da sergilenecek. Sonra Konya ve Ankara’ya uğrayacak. 16-20 Temmuz tarihleri arasında tekrar İstanbul’a dönecek. Kartal M1 Merkez Alışveriş Merkezi’nde ziyarete açık olacak.

Kostümleri açık artırmalardan topluyor
Çift’in Hollywood filmlerinden parçalar toplama macerası 2002’de Los Angeles’a gittiğinde başlamış. Film stüdyo turlarından birinde “Örücek Adam”ın tanıtımı için filmde kullanılan aksesuar ve kostümler açık artırmaya çıkarılmış. Özgür Çift de Örümcek Adam’ın giydiği bir gömleği almış. İlk parçayı eline aldığındaki heyecanı şöyle aktarıyor: “Bunu özel bir pakete koymuşlardı. İçinde kostüm / dekorasyon departmanından verilen bir sertifika bulunuyordu. Ben de hemen filmin CD’sini koydum, gömleğin giyildiği sahneyi izledim. Üç boyutlu sinemada bile alamayacağınız bir tat. Sanki filmin içine giriyorsunuz. Elimde gömleği tutunca sanki filme dokunuyor gibi oldum.”
Zamanla bu ilgisinin bir takıntı haline
dönüştüğünü belirten Çift “Sil Baştan’ filminde Jim Carrey’nin 14 kostümünün 10’u bende. Ama ‘Acaba diğer dördü kimde? Neden bende değil?’ diye rahatsız oluyorum.”
Çift koleksiyonunu internetteki açık artırmaların yanı sıra Amerika’da sık sık girip çıktığı film stüdyolarında tanıştığı arkadaşları sayesinde toplamış: “Fox, Warner Bros gibi büyük prodüksiyon firmalarında çalışan arkadaşlarım var. Sahip olduğum her parçayı sergileyemiyorum çünkü yapımcıların bazıları izin vermiyor.”
Bu koleksiyonun toplanması sırasında yapımcıların yanı sıra birçok oyuncu ile de tanışma fırsatı bulmuş: “Tobey Maguire ve Kirsten Dunst ile yemek yedik. Drew Barrymore ile, Harry Potter’dan birçok oyuncuyla, Christian Bale ve Heath Ledger ile de tanıştım. Şu anda ilk filmimi çekmeye kalksam bana yardım edecek yabancı birçok prodüktör, kostüm veya dekorasyon sorumlusu tanıyorum.”
Koleksiyonunu satmayı hiç düşünmediğini belirten sinema tutkunu sergiden sonra parçaları daha önce olduğu gibi Ankara’daki kendi evinde ve Beverly Hills’te oturan Amerikalı bir arkadaşının evinde saklayacak.

Haberin Devamı

Rocky’nin sweatshirt’ü Britney’nin bikinisi de var
Sergide yer alan parçalar arasında “Dövüş Kulübü / Fight Club”da Brad Pitt’in giydiği yeşil kürk ve IKEA kültürünü simgeleyen FÜRNI dergisi, “John Malkovich Olmak / Being John Malkovich” filminde kullanılan orijinal maskeler, “Matrix”te Keanu Reeves’in siyah montu, “Forrest Gump”ta
Tom Hanks’in çocukken taktığı metal bacaklar, “Sil Baştan / Eternal Sunshine of the Spotless Mind” filminde Kate Winslet tarafından giyilmiş olan kostümler, “The Godfather”dan Marlon Brando’nun pardösüsü ve fötr şapkası, “Avanak Ajan / Austin Powers” filminde Britney Spears’ın giydiği bikiniler, Rocky Balboa’nın sweatshirt’ü ve “Testere / Saw” filminde kullanılan testere yer alıyor.

“Baba”daki palto, “Matrix”teki mont Ümraniye’de

Özgür Çift “Testere”nin “kötü adamı” Tobin Bell’den filmde kullanılan tişörtü devralırken. 
“Baba”daki palto, “Matrix”teki mont Ümraniye’de

Sergide Kate Winslet’ın “Sil Baştan”da giydiği kostümler de var.