Pazar Babasını öldüren kolesterolü düşüren maddeyi buldu

Babasını öldüren kolesterolü düşüren maddeyi buldu

10.08.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Kolesterolü kontrol eden stanol maddesini bulan Finlandiyalı Ingmar Wester Kalbim Benecol’ü anlatmak için İstanbul’a geldi. Wester’in babası da yüksek kolesterol nedeniyle geçirdiği bir kalp krizi nedeniyle 49 yaşında ölmüştü

Babasını öldüren kolesterolü düşüren maddeyi buldu

İnsan sağlığı konusunda bilimsel araştırmalar sadece tıp ve ilaç sektöründe yapılmıyor. Gıda sanayii de bu işe soyunmuş durumda. Mühendisler, doktorlar, biyologlar ve daha pek çok disiplinden bilim adamı bir araya gelip “Öyle bir gıda yapalım ki insanlar hastalanmasın ya da hastalıktan korunsunlar” diye uğraşıyor.
İnsan sağlığına böyle katkı yapan bu tür besinlere “fonksiyonel gıda” deniyor. Örneğin, adını sık duyduğumuz probiyotik, prebiyotik yoğurtlar sindirim sistemini düzenliyor.
Stanollü ürünler ise kolesterole savaş açmış durumda. Bitkisel kaynaklı stanoller, besin yoluyla alınan kolesterolün vücutta emilimini engelliyor. Ve kolesterolün belli bir oranda düşmesine neden oluyor.
Kolesterol günümüz insanının en büyük dertlerinden biri. Belli bir yüksekliğe ulaştığında kalp sağlığını ciddi bir biçimde etkiliyor. Erken yaşta geçirilen kalp krizlerinin en büyük sebeplerinden biri.
Bu düşmanla tıp ve ilaç sektörü de savaş halinde. Onlar ön cephede savaşadursunlar, gıda sanayii de takviye kuvvetlerle peşlerinden gitmekte.

Sessiz ve mütevazı
Gıda sanayiinin en büyük savaşçılarından biri de Ingmar Wester adında genç bir Findlandiyalı bilim adamı. Bilim tarihine “Stanolü bulan adam” olarak geçmiş. Bu keşfinin üstünden 20 yıla yakın bir zaman geçmiş.
Alışıldık bilim adamı profiline çok uygun. Sessiz, mütevazı, kendi alanında imza attığı başarıyı “Oldu işte” diye ağırbaşlı bir tarzda kabullenen biri.
Wester, Finlandiyalı Gıda Grubu Raiso’nun araştırma-geliştirme direktörü. Raiso’nun Türkiye’deki ortağı Ülker, stanollü ürünleri Kalbim Benecol markasıyla market raflarına ulaştırıyor. Süt, yoğurt, yoğurt içeceği ve yağ şeklinde kullanılan Kalbim Benecol’ün gelecek dönemlerde meyve suyu gibi başka gıda maddelerinde de kullanılması düşünülüyor.
Kalbim Benecol ürünlerini üreten Ülker Grubu’nun davetiyle Türkiye’ye gelen Wester’den öğrendiklerimiz arasında en etkileyicisi Wester’in stanolü bulmak için neden bu denli uğraş verdiğini ortaya koyan motivasyondu. Wester babasını
çok genç yaşta kaybetmişti; üstelik kolesterolün yol açtığı bir kalp
krizi nedeniyle. 

Stanolü bulmak hayatınızda nasıl bir değişiklik yarattı?
Çok fazla seyahat etmeye başladım bu keşiften sonra. Çok büyük keyif ve macera dolu bir yolculuk başladı hayatımda. Hayatım gezerek ve panellerle geçiyor artık! 

Babanızın ölümü araştırmalarınızın başlangıcı mı oldu?
Babam çok genç bir yaşta, 49 yaşında kalp krizinden öldü. 10 yıl da kalp rahatsızlığıyla yaşadı. Bu süre zarfında yaşam kalitesinde çok ciddi kayıplar oluştu. Bunlara tanıklık etmek kötüydü. 

Türkiye’de en çok yönetim kadrosundakiler kalp krizi geçiriyor. Avrupa’daki yöneticilerin kalpleri ne durumda?
Eskiden Finlandiya’da 50 yaşından önce kalp krizi geçirenlerin sayısı daha fazlaydı. Ama son 20 yılda beslenme programlarındaki değişikliklerle kolesterollerini düşürdükleri için bu oran ciddi şekilde azaldı. Tabii hâlâ ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor ama hem ülke hem şirketler bu konuda inisiyatif almalı. Mesela bizim şirketimiz her beş yılda bir çalışanlarını çok ciddi bir check-up’tan geçirir.
Yetişmiş bir çalışanın, üst yöneticinin kaybedilmesi şirket için de çok önemli bir kayıp. Hem toplum hem şirketler desteklediği müddetçe önleyici tıp artık devreye girmeye başlayacak. Bunun ekonomik anlamda da daha büyük faydaları var. Maliyetleri düşürmek, zamanında önlem almak, sorunları büyümeden çözüm almak adına önleyici tıp çok önemli. Avrupa’da kalp rahatsızlıklarıyla savaşmanın maliyeti 170 milyar avroyu buluyor. 

Kalbi iyi korumanın maliyeti yüksek yani... Bizdeki ürünler ne zaman ucuzlar?
Sizce bu ürün gerçekten pahalı mı? Mesela Ülker Benecol yoğurdun fiyatı 1,30 YTL. Yani 30 gün yoğurt yediğinizde yaklaşık 40 YTL’lik bir harcamanız oluyor. Üstelik hem yoğurt yiyorsunuz hem de dışarıdan aldığınız kolesterolün emilimini önlüyorsunuz. Finlandiya’da ise bir kase margarininin fiyatı aşağı yukarı bir büyük biraya eşit. Neyi ne ile kıyasladığınıza bağlı.
Beslenmenizin bir parçası olan bir gıdayla, vücudunuzun hiçbir sisteminde yan etkisi olmayan bir ürünle kolesterolünüzü yüzde 15’e varan oranlarda düşürebiliyorsunuz. Yani hem süt içiyorsunuz hem de doğal yollarla kolesterol seviyenizi düşürüyorsunuz. Böyle baktığınız zaman pahalı olmayan bir ürün olduğunu göreceksiniz. Fiyatları daha düşürürsek hammaddeyi alamaz, bitkisel stanolü üretemez hale geliriz. 

“Genç yaşta kalp krizi oranınız çok yüksek”

Bu ürün kalp hastalıklarına son verebilir mi?
Benecol’ün kolesterol düşürücü etkisi, Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve Amerikan Kalp Birliği (AHA) tarafından da kabul edildi. Dünyada 12 yıldır kullanılıyor. Kötü kolesterol (LDL) damar duvarlarına yapışarak damarları tıkar. Damar sertliği kalp rahatsızlıklarına yol açar.
Benecol bitkisel stanol esteri eklenmiş bir gıda. Kalbim Benecol’deki bitkisel stanoller, besin yoluyla alınan kolesterolün vücutta emilimini engellediği için otomatikman kolesterolün düşmesine neden oluyor. Bu düşen kolesterol seviyesi de kalp hastalıkları sorunlarında çok ciddi oranlarda azalmalar sağlıyor. Bu etki yayımlanmış 50’den fazla klinik çalışmayla doğrulandı. Bilimsel deneyler, kolesterolde düşüş sağlanabilmesi için günde 2 gram bitkisel stanol alınmasının yeterli olduğunu kanıtladı.
Kaliteli bir yaşam tarzı için her şey yapılmalı. Kalp sağlığında amaç damarları açık tutmaktır. 40’lı yaşlarda kolesterolünüzü yüzde 10’a varan oranda düşürdüğünüzde kalp krizi geçirme riskinizi yüzde 50 azalıyor. Bu yabana atılacak bir sonuç değil. Ciddi olarak üzerinde durulması gereken bir sonuç. Hele Türkiye gibi kalp hastalıklarının, ölümlerin içinde ciddi payı olduğunu düşünürsek.  

Ülker’le birlikte Türkiye ile de tanıştınız. Bizim kolesterol rakamları Avrupa’dakiler ile karşılaştırılınca durumumuz nasıl?
Batı Avrupa’da nüfusun neredeyse yüzde 70’i yüksek kolesterole sahip. Türkiye’de ise genç nüfus var. Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmasına göre Türkiye’de yüksek kolesterol seviyesi daha düşük. Fakat Türkiye’ye baktığınızda da genç yaşta kalp krizi geçirme oranının Avrupa’nın çok üstünde olduğunu görüyorsunuz.
Buna karşılık Türkiye ve komşu ülkelerinde diğer Avrupa ülkelerinden farklı olarak ciddi anlamda yüksek trigliserid problemi var. Biliyorsunuz, yüksek trigliserid yüksek kolesterol kadar ciddi risk oluşturan bir problem. Yapılan son araştırmalar, Benecol’ün yüksek trigliseridi düşürme konusunda da olumlu etki yaptığını gösteriyor. 

Benecol notları

Klinik deneyler 2-3 gram stanol esterinin kötü kolesterolü (LDL) yüzde 15’e varan miktarda düşürdüğünü gösteriyor. Toplam kolesterolden yüzde 10’a varan oranda indiren bu miktar ayrıca trigliserid miktarını da azaltıyor. İyi kolesterol (HDL) oranında ise bir değişiklik yaratmıyor.
Bu arada tip 1 ve tip
2 diyabete de iyi geliyor.
Benecol yüksek kolesterolün etkin şekilde alçak seviyeye indirilmesini sağlayan bir gıda hammaddesi. Benecol’ün içeriğinde bulunan ve doğal olan bitkisel stanol esterleri kolesterol seviyesini düşürür.
İlk Benecol ürünü (margarin) 1995 yılında Finlandiya’da piyasa sürüldü. Şu anda Benecol ürünleri 30 ülkede satılıyor.
Absorbe edilmez, vücuttan tamamen atılır.