Pazar Bahçede kebap keyfi

Bahçede kebap keyfi

21.05.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

İstanbul’un ünlü lokantası Le Select’in yan kuruluşu olan Venge, 4. Levent’te açıldı. Güneydoğu’ya özgü yemekler sunan Venge, dekorasyonu ve fiyat politikasıyla da dikkat çekiyor

Bahçede kebap keyfi

Lüks kebapçılar Levent’teki villaları mesken tuttu
Bahçede kebap keyfi

İstanbul’un ünlü lokantası Le Select’in yan kuruluşu olan Venge, 4. Levent’te açıldı. Güneydoğu’ya özgü yemekler sunan Venge, dekorasyonu ve fiyat politikasıyla da dikkat çekiyor

MEHMET KENAN KAYA

Meraklıları bilir: Levent’teki Le Select, şık dekorasyonu ve dünya mutfağından derlenmiş zengin mönüsüyle klasikleşmiş bir İstanbul lokantası. Ama bugünlerde adı başka bir vesileyle daha anılıyor. Çünkü Le Select grubu geçen ay sonu -yine Levent’te ama bu kez Le Select’ten farklı bir mutfağa sahip- bir lokanta daha açtı. Son yıllarda sayıları giderek artan şık kebap lokantalarından biri olan bu yeni mekanın adı Venge.
Venge, aslında gerek konsept gerekse mönüsü itibariyle Güneydoğu Anadolu yemeklerinin öne çıktığı bir ocakbaşı sofrası. Ama son yıllarda Tike, Köşebaşı, Hamdi gibi diğer ocakbaşı lokantalarında rastladığımız yeni işletmecilik anlayışı Venge’ye de hakim. Bu anlayış da, temelde (bugüne kadar kiç dekore edilmiş mekanlarda ağır yağ kokuları içinde yediğimiz) kebabın, aslında şık ve medeni ortamlarda da yenebileceği fikrinden kaynaklanıyor. Lokanta, Levent’te eski Villa Keyif’in bulunduğu mekanda hizmet veriyor. Erik, kiraz, kayısı gibi meyve ağaçlarının bulunduğu geniş bir bahçe içinde iki katlı bir Levent villası olan yapının dekorasyonu mimar Semih Rividi ve Melike Battal’a ait. Dekorasyonda, çatal-bıçak takımlarından duvar kağıtlarına kadar her şey için geniş bir bütçe ayırıldığı muhakkak ama bütün bunlara rağmen hiçbir aşırılığa kaçılmadığı görülüyor.

Ustadan özel yemekler
Venge’nin mutfağı, mezelerinden salatalarına, kebaplarından tatlılarına kadar tam anlamıyla bir Güneydoğu sofrası. Başka bir deyişle, gavurdağı salatasından humusa, fındık lahmacundan Ali Nazik’e, kaburgadan künefeye kadar Güneydoğu’ya özgü birçok lezzeti bulabileceğiniz bir yer. Ama lokantanın 33 yıldır ahçılık yapan ustası Kemal Gökberk, bu klasik mönünün yanı sıra, Venge Kebap’la döner, kaşar ve domates sosuyla yapılan Venge Lahmacun gibi sırrı kendinde saklı bazı özel yemekleri olduğunu da söylüyor. Uzmanlığı Adana yemekleri olan Kahramanmaraşlı bu ustanın özgeçmişinde 4. Mevsim, Hacıdan, Köşebaşı gibi mekanlar olduğunu da hemen söylemeli. Her gün 11.00-02.00 saatleri arasında hizmet veren Venge, yazlık bahçesinde 240; kapalı mekanlarında da (salonda 100, üst katta 75) 175 kişiyi ağırlıyabiliyor.

Fiyatlar hesaplı
Venge, yemeklere gösterilen özen ve mekan özellikleri dikkate alındığında, hesaplı bir yer. Sözgelimi iki kişilik kaşarlı pide 900 bin, Adana, Urfa, döner gibi ana yemekler 3 milyon 900 bin, künefe ise 2 milyon lira. Mekanın yaklaşık 500 kişiyi ağırlayabilmesi yer konusunda sorun çıkarmıyor ama yine de rezervasyon yaptırmakta fayda var. (0212) 264 07 20 / Akasyalı S. No. 2, 4. Levent.

Çocuklara özel yaz mönüsü
Venge’nin hizmet verdiği mekan (özellikle de bahçesi) çocuklu ailelerin rahat yemek yiyebilmelerine fırsat tanıyor. Zaten şu günlerde bahçeye bir çocuk parkı da kuruluyor. Tabii küçük müdavimler için ayrı bir de mönü var: Balon ekmek içinde kızarmış patates, döner ve dondurma...

Bursa’nın iskenderi İstanbul’da
3. Levent’te açılan Bursalı Kebapçı, Bursa’nın geleneksel tatlarını İstanbul’a taşıdı

İskender kebabı, kestane şekeri ve şıra... Bu üç şey, Bursa’nın damak tadının özeti belki. Ama artık yalnızca Bursa’ya mahsus değil. Çünkü, geçen ay 3. Levent’te açılan Bursalı Kebapçı, "Bursa iskenderini artık İstanbul’da da yiyebilirsiniz" sloganıyla bu tatları İstanbul’a taşıdı.
Bursalı Kebapçı, adından da anlaşılabileceği gibi yöresel bir mutfak. Çünkü lokantanın hem ustaları Bursalı hem de yemeklerde kullanılan bütün malzeme Bursa’dan getiriliyor. Mönü, başta yalnızca iskender kebap ve pideli köfte ile sınırlıyken, müşterilerden gelen istek üzerine İnegöl köfte de eklenmiş. Tabii Bursa’ya özgü, kestane şekeri, Kemalpaşa tatlısı ve şıra da unutulmadan...
Kapalı alanda 110, meyve ağaçları ve bir çocuk parkının yer aldığı yazlık bahçesinde 250 kişiyi ağırlayabilen lokanta her gün 12.00-24.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Kısa bir süre önce açılmasına rağmen, aralarında Reha Muhtar, Murat Vargın, Mehmet Karamehmet, Behzat-Süheyl Uygur kardeşler, Nazan Şoray gibi birçok ünlü simanın bulunduğu müdavimleri de var. Bursalı Kebapçı’ya ilişkin bir küçük not da tütün meraklılarına... Önümüzdeki haftadan itibaren lokantanın yazlık bahçesinde iskender sonrası nargile keyfi de olacak. (0212) 283 71 86

KİM NEREDE NE YEDİ?
‘En iyi Çin lokantası Dragon’
Tuncay Özkan (Gazeteci)
Geçen hafta Dragon’a gittim. Lokantanın Çin usulü bir dekoru var. Gayet güzel bir yer, çok fazla gürültü olmuyor. Deniz mahsülleri çorbası, soya filizi, ördek, lahana sote, kızartılmış yosun ve dondurma yedim. Ben Çin lokantalarını çok severim. Çin yemekleri herhalde en iyi Çin’de ve Londra’da yapılıyordur. Ben Dragon’u Londra’dakilerle başedebilecek bir kalitede ve çapta görüyorum. Hatta, Dragon bana göre Londra’dakilerden daha hoş.

‘Urfa tavuk ve künefe yedim’
Pınar Altuğ (Sunucu)
Arkadaşlarımla Venge’de yemek yedim. Venge daha yeni açılmış olan bir lokanta. Bana göre Türkiye’ye lazım olan bir yerdi. Venge Güneydoğu yemekleri yapan bir kebapçı. Son derece şık dizayn edilmiş. Hatta bir et lokantası için fazla özen gösterilmiş diyebilirim. Orada çok güzel bir tavuk urfa yedim. Ardından da künefe ısmarladım. Onu da çok lezzetli buldum. O gün oldukça kalabalıktı ama hoş bir müşteri kitlesi vardı. Son derece keyifliydi.

‘Lacivert’i tercih ediyorum’
Kenan Işık (Tiyatrocu)
En son değerli dostlarım Orhan Gencebay ve Sevim Emre’yle birlikte Anadoluhisarı’ndaki Lacivert’e gittim. Levrek buğulama, kalamar ve salata yedim. Lacivert, benim öteden beri sevdiğim bir lokanta. Özellikle de bu bahar mevsiminde manzarası çok hoş oluyor. Ayrıca bahçesi de çok güzel. Benim küçük bir çocuğum var. Bu yüzden Lacivert’i onun hava almasına, güneşlenmesine olanak tanıdığı için de tercih ediyorum.




PAZAR






























Yazarlar