Pazar Balık çiftlikleri gitti, Güllük yine rotamızda

Balık çiftlikleri gitti, Güllük yine rotamızda

16.05.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Bodrum Yarımadası’nın kuzeyindeki Güllük Körfezi, balık çiftlikleri nedeniyle mavi tur rotasından çıkmıştı. Balık çiftliklerinin taşınmasından sonra yıldızı tekrar parladı

Balık çiftlikleri gitti, Güllük  yine rotamızda

Gökova Körfezi, Göcek koyları diye anılan Marmaris-Fethiye rotası ve Hisarönü Körfezi sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en gözde mavi yol rotalarının başında gelir. Ülkemizde yıllar öncesinde yine dünya çapında önemli bir rota olan Güllük (Mandalya) Körfezi, son 15-20 yılın hatalı balık çiftlikleri politikası sonucunda kirlenmiş ve mavi tur rotasından çıkmıştı. Son iki yıldır balık çiftliklerinin büyük bir bölümünün taşınması sonucunda deniz kendini temizlemeye başladı. Güllük Körfezi tekrar eski güzelliğini yakalıyor.
Körfezin en dip noktasındaki demirleme yeri olan Kıyıkışlacık Köyü ise sadece yatçılar için değil, karayoluyla gelen turistler için de cazip bir uğrak yeri. İster tekne ile ister karadan olsun, bu yaz tatil ve gezi planlarını yaparken, İasos’u dikkate almanızı öneririm. Hem taze ve ucuz deniz ürünleri yer hem de antik kenti gezebilirsiniz. Karadan gidecekler için çeşitli pansiyon alternatifleri de var.
Kıyıkışlacık Köyü’nün antik dönemdeki adı İasos’tu. İasos dönemin en önemli balıkçılık merkezi idi. Bugün hemen herkesin bildiği, yunus ile bir çocuğun dostluğunu anlatan yunus üzerindeki çocuk efsanesi İasos’a aittir.
Kıyıkışlacık Köyü, Güllük Körfezi’nin kuzeydoğu yakasına nal gibi girmiş bir koy üzerine kuruludur. Liman dip balçıktır
ve çok iyi demir tutar. Baştan demir atılıp rıhtıma koltuk halatı ile bağlanır. Karadan gitmek isteyenler ise Milas-Bodrum karayolunda tabelaları izlerse, Petrol Ofisi sapağından
18 kilometre sonra köye ulaşırlar.

Ceyar’ın Yeri
Koyun dibindeki Ceyar’ın Yeri 30 yılı aşkın bir süredir önce yat turizmi yoluyla gelenlere, şimdilerde ise denizden ve karadan gelenlere, taze deniz ürünlerini ve Ege mezelerini uygun fiyatlarla servis eder. Lokantanın sahibinin adı İbrahim Yılmaz’dır ama çoğu kişi bunu bilmez, herkes ona Ceyar der. Ceyar adını, bir dönemin ünlü dizisi “Dallas”ın kötü adamı J.R.’dan almıştır. Ama dizideki adamın aksine güler yüzlü, neşeli ve yardımsever bir kişidir.


Buradaki çipuranın tadı özel
İasos eski dönemde olduğu gibi bugün de balıkçılık için önemli bir merkez. Çiftlik balığının yanı sıra olta ile avlanan balıklar, kalamar ve özellikle karidesi ünlü ve bol. Buradaki çipuranın tadı, denizin suyunun tuzu ve ısısı nedeniyle, diğer denizlerdekilerden daha makbul. Zeytin ağaçları denize bakan rüzgarlı yamaçlarda olduğu için zeytinyağının lezzeti de özel bir övgüyü hak eder ve haklı bir şöhreti var.

KAPTANIN MUTFAĞINDAN

Kalamar dolma
Kalamar temizlenir ancak dışındaki ince zar soyulmaz. Bütün olarak süt ve şekerin ya da maden suyunun içine yatırılır. Bir gün buzdolabında bekletilir. Yumuşak hareketlerle tıpkı masaj yapar gibi zeytinyağı ile ovulur. Lor peyniri
ya da rendelenmiş tulum peyniri, dövülmüş sarmısak, ince kıyılmış maydanoz, oldukça ince kıyılmış yeşil biberden hazırlanan malzeme,
kalamarın içine doldurulur. Ağzı kürdanla
kapatılır. Mangalda, mangal yoksa yağsız
tavada pişirilir. Üzerine zeytinyağı, karabiber
ve kekik dökülerek servis edilir.
Bir başka dolma içi de sarmısak, domates, yeşil biber, çim çim karidesin sote edilmesiyle hazırlanır.
Bu iç malzemeye peynir rendelenir ve kalamarın içine konur, ağzı kürdanla kapatılır.

Her tekne için bir ağaç
Marmaris Martı Marina, tekne sahiplerine yönelik olarak ağaç dikme kampanyası düzenledi. Özellikle bölgedeki orman yangınlarından sonra çıplak kalan alanlar için hazırlanan kampanyaya TEMA’nın yanı sıra birçok sivil toplum kuruluşu da destek veriyor. Ağaç dikim kampanyası
19 -25 Temmuz tarihleri arasında ilk olarak Martı Marina’nın karşısındaki adada gerçekleştirilecek. Ancak daha sonraki aylarda ağaçlandırma etkinlikleri yaygınlaştırılacak.

“Vira Demir: İstanbul’dan İskenderun’a Denizciler İçin Rehber”
Ünlü denizcimiz Sadun Boro’nun yazdığı Türkiye kıyıları pilot kitabı Vira Demir’in yenilenmiş altıncı baskısı tamamlandı ve bu satırlar yazıldığı sırada piyasaya çıkmak üzereydi. İstanbul’dan İskenderun’a kadar olan bölgede kıyılarımızdaki tüm koyları, limanları, demirleme yerlerini, fenerleri, tehlikeli seyir bölgelerini, meteorolojik şartları, renkli fotoğraflar ve deniz haritaları ile anlatan kitap, kıyılarımızda güvenli seyir için yardımcı bir rehber niteliğinde... Kitapta, ayrıca kıyılarımızdaki antik dönem yerleşimleri konusunda Suzan Tammer tarafından kaleme alınmış arkeolojik metinler ve fotoğraflar da yer alıyor. Daha önceki yıllarda Türk Ekonomi Bankası tarafından bastırılan ve satışa sunulan kitabın baskı ve dağıtımını bu kez Denizler Kitabevi üstlendi. Tamamı renkli ve 500 sayfa olan kitabın yeni baskısının fiyatı değişmedi. Yine 140 TL...

TEKZİP

Kıvanç Tatlıtuğ’un Erkan Özerman’a Cevabı
1. Sn. Erkan Özerman “Best Model Of The World” yarışmasında dünya birincisi olan müvekkilimi Paris’e götürmüş, orada ilk iş olarak müvekkilime, sözleşme imzalatmış, ondan sonra “Success” isimli ajans vasıtasıyla müvekkilime bazı işler yaptırmış; bazı moda katalog ve dergilerinde ve billboard’larda müvekkilime yer verilmiş, ayrıca müvekkilim ABD’ ye yollanarak orada çekilen ayakkabı tanıtımıyla ilgili bir katalogda kendisine yer verilmiş ancak bu işlerle ilgili olarak müvekkilime ödemesi gereken 100.000 USD civarındaki ücret ajans ve Sn. Erkan Özerman tarafından müvekkilime ödenmemiş bulunmaktadır. Sn. Erkan Özerman müvekkilime ajanstan, ücret ve / veya ücretine mahsuben avans talep etme yetkisini yasaklamıştır. Bu nedenle “Oradan aldığı avansın üstüne yattı” iddiası, müvekkilimi rencide eden ve gerçekle ilgisi olmayan bir beyandır.
2. Müvekkilimin ailesi, müvekkilime ekonomik yönden yük olmamış, aksine o dönemde kendisine ekonomik yönden yardımcı olmuştur.
3. Bilindiği gibi, Avrupa’da her bir harcama için makbuz verilir. Oysa, Sn. Erkan Özerman’ın elinde, müvekkilime Avrupa veya ABD’de çalışma izni alınması için ödemiş olduğu parayı doğrulayan bir makbuz ya da başka bir belge bulunmamaktadır. Bu nedenle “Çalışma izni için 50.000 dolar harcadım” iddiası da doğru değildir.
4. Müvekkilim, kendisini Sn. Erkan Özerman ile sözleşmeyi feshettikten sonra başka bir ajans ile anlaşma yapmış ve bu ajans vasıtasıyla sağlanan işlerdeki icraatı ile bugünkü başarıyı yakalamıştır.
Kıvanç Tatlıtuğ Vekili Av. Yalçın Kavak