Pazar Barbie’ye neler oluyor!

Barbie’ye neler oluyor!

28.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyanın en ünlü bebeği Barbie yıllar içinde şekilden şekle girdi. Ancak Barbie’nin son imajı Meryem Ana ve İsa bazı çevreleri kızdırdı

Barbie’ye neler oluyor

Sarı saçları, incecik beli, sütun gibi bacaklarıyla 55 yıldır kız çocuklarının hayallerini süsleyen Barbie yıllar içinde kılıktan kılığa, şekilden şekle girdi. Bu değişimlerin bazıları resmi üreticisi Mattel firması tarafından pazarlama stratejisinin bir parçası olarak yapıldı, bazılarıysa artık Barbie popüler kültüre mal olduğundan sanatçıların elinden çıkmaydı.
Elbette Barbie’nin geçirdiği kimi değişimler birilerini rahatsız etti. Genelde bu birileri çocukları Barbie’yi rol modeli aldığı için anne-babalar oldu. Son örnekte ise biraz daha geniş kitlelerde rahatsızlık yarattı Barbie’ler. İki Arjantinli sanatçı Marianela Perelli ve Pool Paolini, “Barbie, Plastik Din” isimli sergileri için çeşitli dini figürlerden 33 Barbie bebek üretti. Meryem Ana ve İsa figürlerinin de bulunduğu bu sergi henüz açılmamış olsa da başta Katolik din adamlarını olmak üzere belli kesimleri kızdırdı. Hıristiyanlığın yanı sıra Yahudilik ve Budizm gibi inanışlardan da figürler barındıran sergide İslam dini yer almadı. Sergiye gelen tepkiler üzerine tüm dinlere saygı duyduklarını ve kimseyi incitmek istemediklerini açıklayan sanatçıların işlerine şimdiden yoğun ilgi var. Arjantin’de birçok galeri sergiye ev sahipliği yapmak istediğini belirtirken sanatçılar bu bebekleri satın almak isteyen kişilerin olduğunu söylüyor.
Bu vesileyle gelin tarihteki tartışma yaratan Barbie’lere göz atalım.

Engelli Barbıe
1997 yılında Mattel pembe tekerlekli sandalyede Barbie üretti. Buraya kadar her şey harika görünse de bu Barbie’nin tekerlekli sandalyesi meşhur evinin asansörüne sığmıyordu. Tekerlekli sandalyeli bir çocuğun ortaya çıkardığı bu durum üzerine firma evin asansörünü yeniden tasarlayacağını açıkladı.

BarbIe hamile ama...
Midge isimli Barbie, çocuklara aile yaşamını öğretmek amacıyla karnında bebeğiyle satılıyordu. Bu mutlu haberde anne-babaları üzen ise Midge’in parmağında bir evlilik yüzüğü olmayışıydı. Genç yaşta hamileliğe özendireceği gerekçesiyle ürün geri çekildi.

Hepsi beyaz olmaz!
Barbie’lerin beyaz tenli olması zamanla akla “Niçin siyah renkli Barbie yok?” sorusunu getirdi. Bu açığı kapatmak için 60’lardan itibaren Mattel çeşitli koyu tenli bebekler piyasaya sürse de bu bebekleri yaparken kullandıkları kalıplar beyaz ırktan bebeklerinkiyle aynı olduğu için pek “siyah” görünmüyorlardı.

Laflarına dikkat et!
1992 yılında piyasaya sürülen Barbie konuşabiliyordu ama sözlerine yeterince dikkat etmemiş olacak ki ağzından çıkanlar anne-babaların hiç hoşuna gitmedi. Birçok farklı cümle söyleyebilen çeşitleri olan Barbie’nin laflarından biri de “Matematik dersi çok zor”du. Gelen tepkiler üzerine firma müşterilerin dilerse bu cümleyi söyleyen Barbie’leri yenisiyle değiştirebilecekleri açıkladı.

HItchcock’un kuşları

Hitchcock’un meşhur korku filmi “Kuşlar”ın hiçbir çocuk oyuncağı için ilham kaynağı olamayacağı konusunda çoğu kişi hemfikirdir. Ancak Mattel tam tersini düşünmüş olacak ki kuş saldırısına uğrayan Barbie’yi piyasa sürdü.

Haberin Devamı

Barbie’ye neler oluyor

Dövmeli Barbie
2011 yılında piyasaya sürülen, Tokidoki Barbie’nin vücudunun birçok yeri dövmelerle kaplıydı. Bu “asi ruhlu Barbie” çocuklarının dövme yaptırmasını istemeyen
anne- babaları kızdırdı.

Barbie’ye neler oluyor

O kadar sıska ki...
Barbie ile ilgili gelmiş geçmiş en çok tartışma yaratan konu gerçek olamayacak kadar ince olan vücut ölçüleriydi. Hatta Finlandiya’da bir üniversitede yapılan araştırma gerçek hayatta Barbie’nin ölçülerine sahip olan bir kadının regl olmak için gereken yağ oranına sahip olamayacağını gösterdi. Nickolay Lamm isimli bir sanatçı buna tepki olarak ortalama ölçülere sahip “normal Barbie” üretti. Bu Barbie orijinalinden daha kısa, daha şişman ve düz ayaklara sahipti. Orijinal Barbie sürekli topuklu ayakkabı giydiğinden parmak uçlarında durur.

Haberin Devamı

Barbie kimdir?

BarbIe, tam adıyla Barbara Millicent Roberts, George ve Margaret Roberts’ın kızı olarak Willows, Wisconsin’de dünyaya geldi. Willows Lisesi mezunu Barbie’nin astronotluktan doktorluğa, veterinerlikten hostesliğe birçok farklı mesleği oldu. Özel hayatında ise Barbie’yi genelde büyük aşkı Ken ile birlikte gördük. 2004 yılında çift ilişkilerini sonlandırma kararı aldı ve bir süre ayrı kalmaya ihtiyaçları olduğunu açıkladı! Barbie’nin bu güzellikle yeni bir erkek arkadaş bulması uzun sürmedi tabii. Avustralyalı sörfçü Blaine, sarı saçları ve fit vücuduyla Barbie’ye çok yakışsa da ilişkileri iki yıl sürdü. Ken de bu iki yıllık sürede boş durmamış, aşkını geri kazanmak için giyim stilini değiştirmiş ve belli ki spor salonlarında vakit geçirmişti. Çift
2011 yılının Sevgililer Günü’nde barıştı.

Kızından ilham aldı, Barbie’yi yarattı

BarbIe, Amerikalı oyuncak firması Mattel tarafından 1959 yılında üretildi. Kocası Mattel’in kurucularından biri olan Ruth Handler kızının oyuncak bebekleriyle oynayışını izlerken şunu fark etti: Adı üstünde bebek yaşta olmasına rağmen kızı onlara yetişkin rolleri vererek oynamayı seviyordu. Handler pazardaki bu boşluğu fark ederek kocasına yetişkin vücudu olan oyuncak bebekler üretme fikrini önerdi. Sonunda ilk Barbie bebek üretildi. Bugün Barbie saniyede üç adet satılan dünya çapında bir ikona dönüştü.