Pazar “Beni kabul edemeyeceklerini söylediler”

“Beni kabul edemeyeceklerini söylediler”

12.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fenerbahçe’yi cinsel yönelimi nedeniyle ayrımcılık yapmakla suçlayan Amerikalı oyuncu Angel McCoughtry: “Bu tarzdaki bir oyuncuyu istemediklerini, beni kabul edemeyeceklerini söylediler. Şoke oldum. Bana arka çıkmadılar”

“Beni kabul edemeyeceklerini söylediler”

Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı’nda beş sene forma giyen ve şubat ayında takımdan ayrılan Amerikalı oyuncu Angel McCoughtry, geçtiğimiz günlerde Instagram hesabından bir fotoğraf paylaştı. 29 yaşındaki McCoughtry, yakın zamanda nişanlandığı kız arkadaşıyla çektiği fotoğrafın altında, “Ayrımcılığa uğradık, uğruyoruz. Arkadaşlarımızı kaybettik, ailemiz hayal kırıklığına uğradı. Tek bildiğim aşkın müthiş bir duygu olduğu” sözlerini paylaştıktan sonra, oynadığı son takımın kendisini ilişkisini yalanlamak zorunda bırakarak tehdit ettiğini yazdı. Bu mesajıyla Fenerbahçe’yi cinsel yönelimi nedeniyle ayrımcılık yapmakla suçlamış oldu.
Türkiye’yi terk eden McCoughtry, şimdi Amerika’da. Paskalya Bayramı’nda Beyaz Saray’ı ziyaret eden oyuncu, geçen hafta ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya geldiği kareleri sosyal medya üzerinden hayranlarıyla paylaştı. E-posta aracılığıyla ulaştığım McCoughtry, sorulara cevap verdikten sonra, “İşte kanıtlar” diyerek birkaç e-posta iletti. Bir tanesi, nişanlandığı haberini yalanlayan, yönetim tarafından hazırlanarak kendisine gönderildiğini gösteren açıklamaydı. Bu e-postaya not düşülen, “Facebook’tan iki metni de ayrı ayrı girsin, sonra da Twitter’dan cümle cümle girer” sözleri, bırakıldığı zor durumu ortaya koyuyordu.

Haberin Devamı

Gazetede nişanladığınıza dair haber çıktığında şaşırdınız mı? Takımdan bu kadar sert bir tepki bekliyor muydunuz?

Evet, haberi görünce şoke olmuştum çünkü Amerika’da kimsenin umrunda bile olmaz. O haberden sonra yönetim bana kötü davranmaya başladı. Fenerbahçe taraftarlarından da kötü tepkiler aldığım oldu. Ancak takımın kötü muamelesine her şeyden çok şaşırdım.

Transferinizden önce lezbiyen olduğunuzu bilmiyor muydu takım?

Bildiklerini söylemişlerdi ama o haber sonrası artık Fenerbahçe’de oynayamayacağımı ifade ettiler. Şoke oldum. Bana arka çıkmadılar.

“Üç ay boyunca hiç para almadan oynadım”

Kız arkadaşınızla ilgili olarak çıkan haberleri yalanlamanızı ilk olarak isteyen kimdi?

Yönetimdeki herkes. Başkan “Bu tarzda bir oyuncuyu istemediğini” söyledi! Ben de “Ne tarz bir oyuncu?” diye sordum. Bahsettiği oyuncu, çok çalışan ve Fener için savaş veren bir oyuncu! Beni kabul edemeyeceklerini söylediler. Sonrasında da Fener’de kalabilmemin tek yolunun, çıkan haberi yalanlayan bir açıklama yayımlamak olduğunu söylediler. Ben de yayımlamak zorunda kaldım. Herkese yalan söylemelerinden ve herkesi durumdan haberdar etmelerinden sonra takımı terk ettim. Takımı bırakana kadar bana her gün ara vermeden iki kez antrenman yaptırdılar. İşkence gibiydi. Avukatım beklememi, iki hafta içinde ayrılacağımı söylemişti. Sonunda bir ödeme yapıldı ve böylece ben de takımdan ayrıldım.

Haberin Devamı

Medyaya, koç Jacek Winnicki ile 5 Şubat’ta oynanan Bourges maçı sonrası kavga ettiğiniz ve takımda bir kriz yaşandığı haberleri yansıdı. Bu iddiaların olayla bir ilgisi var mı?

Koçla bir kavgam olmadı. Maçla ilgili, oyunu kaybettiğimiz için bir tartışma yaşadık ama kavga yoktu. Fenerbahçe bana haber vermeden yeni bir oyuncu almış. Basına, koçla kavga ettiğim ve takımı bırakıp gittiğim söylendi.

Fenerbahçeli yönetici İsfendiyar Zülfikari, kişisel Twitter hesabından, “Angel formayı hak etmiyordu” şeklinde bir mesaj paylaştı...

O mesaj, benim Twitter’da sözleşme meselesi nedeniyle ayrıldığımı ifade etmemden sonra yayımlandı. Zülfikari bu mesajı yazarken hatalıydı çünkü ben Fenerbahçe için çok çalıştım, çok emek verdim. Bu mesaj nasıl bir muameleye maruz kaldığımın kanıtı.

Haberin Devamı

Nişanlandığınız haberini yalanlayan açıklamayı siz mi yazdınız, yoksa yönetim kaleme aldıktan sonra onayınızı mı istedi?

Fenerbahçe’nin avukatları yazdı. Öyle bir açıklama yazmayacağımı onlara söylemiştim. Bunun üzerine Fener’de kalamayacağımı söylediler. Beni enayi olmakla suçladılar.

Başınızdan geçenlere takım arkadaşlarınız ne tepki verdi?

Takım arkadaşlarım çok üzüldü ama işlerine odaklanmaları gerektiğini biliyorlardı. Yönetimin elindeki güçle ilgili bir sorunu var. Sahip oldukları gücü, işinizi tehdit ederek kullanmayı seviyorlar.

Instagram’da paylaştığınız fotoğraf sonrası yönetimden sizinle iletişime geçen oldu mu?

Fenerbahçe yönetimi benden özür dilemedi. Hürriyet’te çıkan haberi yalanlayan o açıklama yayımlandıktan sonra paramı ödemediler. Üç ay boyunca hiç para almadan oynadım. Üstelik takım olarak Cumhurbaşkanlığı Kupası ile Türkiye Kupası’nı kazanmıştık.

Haberin Devamı

“Hürriyet’te yazılanların hepsi doğruydu”

Bu süreçte psikolojik destek aldınız mı?

Sadece gerçek dostlarımdan destek gördüm. Brande, takım arkadaşlarım... Bu kadar. Yapayalnız bırakıldım.

Haberi yalanladığınız açıklamada gazeteyi dava edeceğiniz ifadesi vardı. Hürriyet’e dava açmayı düşünüyor musunuz?

O açıklamada Hürriyet’e dava açacağımı kaydeden yönetimdi. Haberi yalanlayan açıklamada bunu kendileri yazdı. Hürriyet kötü bir şey yazmadı. Yazdıklarının hepsi doğruydu. Brande ile nişanlandığımızı Facebook hesabımdan görmüşler.

(McCoughtry’nin açıklamalarının ardından İsfendiyar Zülfikari’yi aradık. Yurt dışında olan Zülfikari’ye asistanı Pınar Alan ulaştı. Alan editörlerimize Zülfikari’nin bu konuda görüş vermeye gerek duymadığını iletti.)

Ne olmuştu?

Hürriyet gazetesinde, 2014’ün kasım ayında, Angel McCoughtry’nin sosyal medya üzerinden paylaştığı fotoğraflardan yola çıkılarak kız arkadaşı Brande Elise ile nişanlandığı ve bir parti düzenlediği haberi yayımlandı. Kısa bir süre sonra Amerikalı oyuncu, kişisel sosyal medya hesaplarından haberi yalanlayarak, “Benim babam rahip ve ben de Hıristiyanım. Özel hayatımla ilgili haberler geleneklerime ve karakterime aykırıdır. Haberde çıkan fotoğraflar çok eski. Özel hayatım manipüle edildi. Hürriyet gazetesini dava edeceğim” açıklamasını paylaştı.

Haberin Devamı

5 Şubat’ta Fransa’da oynanan Bourges maçı sonrası, oyuncunun danışmanı Boris Lelchitski, McCoughtry ile takım arasındaki sözleşmenin ihlal edilmesi nedeniyle 18 Şubat’ta genç kadının sözleşmeyi sona erdirdiğini duyurdu. Fenerbahçe yönetimi, bu açıklamadan sonra oyuncunun sözleşmeyi tek taraflı feshettiğini, dava açacaklarını söyledi. Kulübün kadın basketbol takımından sorumlu yöneticisi İsfendiyar Zülfikari’nin Twitter hesabından “Angel formayı hak etmediği için gitti” demesi üzerine ise McCoughtry ile arasında tartışma yaşandı. Genç oyuncu, Zülfikari’ye cevap olarak, “Beni hayal kırıklığına uğrattın” mesajını paylaştı. Perde arkası ise oyuncunun Türkiye’yi terk etmesinden sonra Instagram’dan paylaştığı fotoğrafla ortaya çıktı.