Pazar Beyoğlu’nun ‘Zarifi’

Beyoğlu’nun ‘Zarifi’

06.01.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Rum, Ermeni, Çerkez ve Sefarad yemekleriyle farklı bir mönüye sahip olan Zarifi’de müzikler de müşterinin ilgisine göre her telden çalıyor

Beyoğlu’nun ‘Zarifi’

Beyoğlu’nun ‘Zarifi’

Rum, Ermeni, Çerkez ve Sefarad yemekleriyle farklı bir mönüye sahip olan Zarifi’de müzikler de müşterinin ilgisine göre her telden çalıyor

Beyoğlu’nda İstiklal Caddesi üzerindeki Büyükparmakkapı Sokak’tan veya Sıraselviler üzerindeki Billurcu Sokak’tan içeri giriniz. Bu yollar sizi "Çukurçeşme" veya "Tel" sokaklarına götürür. Bu iki sokağa da cephesi bulunan kocaman bina, Zarifi ailesi tarafından 1800’lü yılların sonlarında yaptırılmıştır.
Bu binanın giriş katı, kemerli, sütunlu, yüksek tavanlı bir mekandır. Bir zamanlar yetimhane ve hastane olarak hayır işlerinde kullanıldığı, yakın zamanlarda da çamaşırhane olarak kiralandığı söylenir. İşte bu mekan şimdiler "Zarifi" adı ile lokanta olarak hizmet veriyor.

Şarap kavında öğle yemeği keyfi
Binayı yaptıran Zarifi Ailesi İstanbul’un tarihinde önemli bir yeri olan ailedir. 1806 yılında doğan Yorgo Zarifi, tüccar Zafiropulos’un yanında çalışırken kızı Eleni ile evlenmiştir. Patron kayınpeder ölünce kayınbiraderi ile "Zafiropulos-Zarifi Ticarethanesi"ni kurmuştur. Daha sonra diğer Rum bankerler ile ve Umumiye-i Osmaniye isimli Fransız kuruluşu ile Osmanlı devletine ve saraya borç verecek kadar palazlanmıştır.
İstanbul’da atlı tramvay şirketini kuran kişidir. Akrabaları ile Londra, Marsilya ve Odessa’ya açılmıştır. Kızı Sofia’nın zengin bir Rum armatörüyle evlenmesi işini Romanya’ya kadar uzatmasına imkan vermiştir.
1884’te 78 yaşında Tepebaşı’ndaki görkemli konağında ölmeden önce İsviçre’de bulunan 2 milyon altın Frank servetinin hayır ve eğitim işlerine harcanmasını vasiyet etmiştir.
Zarifi’nin ana giriş kapısının yanında bir "yavru salon" var. Bu yavru salonun adı "Zarifi Kav". Burası şarap ağırlıklı bir mekan. Yerli ve yabancı farklı şaraplar bulunduruyorlar. İçmek de, şişe ile satın almak da mümkün. Öğle saatlerinden 02.00’ye kadar açık olan bu bölümde caz, blues, klasik müzik yayını yapıyorlar. Sakin bir sohbet mekanı. Öğle ve akşam yemek servisi de var.
Ana salon, Zarifi Restoran-Bar bölümü kocaman bir yer. Girişte sol kolda uzun bir amerikan bar tezgahı ve tezgahın arkasında da sempatik, konuşkan bir barmen var. İsmi Cengiz Ekinci. Arkadan kuyruklu saçı, kulağındaki küpesi, güler yüzü ile "barı bar" yapan barmenlerden...
Geçen pazar günü akşamı Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu’ndaki gösteri çıkışı Zarifi’ye uğradık. Salon dolu idi. Zarifi’nin sahip ve yöneticilerinden Gürhan Ozanoğlu, pazar akşamları Altın Kızlar’ın alaturka müzik yapmaya başladıklarını söyledi.
Servis görevlisi Turgay Demir şarabımızı açtı. Kıtır ve sıcak ekmek sepetini getirdi. Yemek listesini verdi.
Zarifi mutfağının özelliği, azınlık mutfağı. Rum mutfağı, Ermeni mutfağı, Sefarad mutfağı ve Çerkez mutfağı yemeklerini bir arada sunması. Yemekler hem sunum, hem lezzet bakımından çok iyi... Fiyatlara gelince...
İki kişilik meze tabakları ve ara sıcaklar 3-4 milyon lira dolayında. Sahanaki denilen sahanda İzmir usulü balık ve et çeşitleri ile ızgaralar 4-8 milyon lira arasında.

Altın Kızlar’dan alaturka
Pazar akşamları "Altın Kızlar" alaturka müzik yapıyor. Gürhan Ozanoğlu’nun eşi Esra Ozanoğlu Altın Kızlar grubunun başı. Baldızı Berna Sarı klasik kemençe çalıyor. Kemanda Oya Şener, kanunda Burçin Bahar var. Hepsi konservatuvar mezunu genç hanımlar hem çalıyor hem söylüyor.
Restoran müdürü Cengiz Hakan Yıldız, Altın Kızlar’dan sonra Zarifi’nin diskçaları Mert Levent’in müşteri kesiminin ilgisine göre farklı müzik yaptığını söyledi. Mert Levent koskocaman boyu ve vücudu ile salonu şenlendiriyor, süslüyor. Bizim Zarifi’de bulunduğumuz gece Noel öncesi gelen yabancı misafirler çoğunlukta idi. Rum müziği ve popüler Batı müziği ile Mert Levent müşterileri oldukları yerde kıpır kıpır kıpırdattı... n
(Çukurluçeşme Sokak 13 Beyoğlu,
Tel: (0212) 293 54 80

Zarifi’nin özel yemekleri...
Domatesli pastırma turşusu
Domates, biber, nar ekşisi ve sirkeli pastırma.

Balık güveç
Karides, kalamar, midye, balık ve domates lokması.

Boşnak usulü "isli et"
Duman isi ile kurutulmuş baharatlı dana eti.

Etli topik
Nohut hamuru içinde; tarçın, çam fıstığı ve baharatlı et sotesi.

Pazılı pastırmalı bohça böreği
Pazı ve pastırma kavurmalı fırında bohça böreği, yoğurt sosu ile.

Ciğer yonga
Yonga şeklinde sote edilmiş, kekik ve biberiyeli ciğer.

Kayısılı mehane pilavı
Kuru kayısı, et, kuşüzümü, baharat ve et sulu pirinç pilavı.

Pırasa köftesi
Pırasa beyazı ve kıyma ile hazırlanan, kızartma köfte.

Fesleğenli kalamar dolması
Taze otlar ve zeytinyağı ile doldurulmuş, kalamar ızgara.

Mezgit köftesi
Dereotu ve mezgitli tava köftesi.

Asma yaprağında küçük balıklar
Marine edilmiş asma yaprağında küçük balıklar.




PAZAR