Pazar Beyoğlunun Zarifi

Beyoğlunun Zarifi

05.01.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Rum, Ermeni, Çerkez ve Sefarad yemekleriyle farklı bir mönüye sahip olan Zarifide müzikler de müşterinin ilgisine göre her telden çalıyor

Beyoğlunun Zarifi

Bu binanın giriş katı, kemerli, sütunlu, yüksek tavanlı bir mekandır. Bir zamanlar yetimhane ve hastane olarak hayır işlerinde kullanıldığı, yakın zamanlarda da çamaşırhane olarak kiralandığı söylenir. İşte bu mekan şimdiler "Zarifi" adı ile lokanta olarak hizmet veriyor. Beyoğlunda İstiklal Caddesi üzerindeki Büyükparmakkapı Sokaktan veya Sıraselviler üzerindeki Billurcu Sokaktan içeri giriniz. Bu yollar sizi "Çukurçeşme" veya "Tel" sokaklarına götürür. Bu iki sokağa da cephesi bulunan kocaman bina, Zarifi ailesi tarafından 1800lü yılların sonlarında yaptırılmıştır. Şarap kavında öğle yemeği keyfi İstanbulda atlı tramvay şirketini kuran kişidir. Akrabaları ile Londra, Marsilya ve Odessaya açılmıştır. Kızı Sofianın zengin bir Rum armatörüyle evlenmesi işini Romanyaya kadar uzatmasına imkan vermiştir.1884te 78 yaşında Tepebaşındaki görkemli konağında ölmeden önce İsviçrede bulunan 2 milyon altın Frank servetinin hayır ve eğitim işlerine harcanmasını vasiyet etmiştir.Zarifinin ana giriş kapısının yanında bir "yavru salon" var. Bu yavru salonun adı "Zarifi Kav". Burası şarap ağırlıklı bir mekan. Yerli ve yabancı farklı şaraplar bulunduruyorlar. İçmek de, şişe ile satın almak da mümkün. Öğle saatlerinden 02.00ye kadar açık olan bu bölümde caz, blues, klasik müzik yayını yapıyorlar. Sakin bir sohbet mekanı. Öğle ve akşam yemek servisi de var.Ana salon, Zarifi Restoran-Bar bölümü kocaman bir yer. Girişte sol kolda uzun bir amerikan bar tezgahı ve tezgahın arkasında da sempatik, konuşkan bir barmen var. İsmi Cengiz Ekinci. Arkadan kuyruklu saçı, kulağındaki küpesi, güler yüzü ile "barı bar" yapan barmenlerden...Geçen pazar günü akşamı Ali Poyrazoğlu Tiyatrosundaki gösteri çıkışı Zarifiye uğradık. Salon dolu idi. Zarifinin sahip ve yöneticilerinden Gürhan Ozanoğlu, pazar akşamları Altın Kızların alaturka müzik yapmaya başladıklarını söyledi.Servis görevlisi Turgay Demir şarabımızı açtı. Kıtır ve sıcak ekmek sepetini getirdi. Yemek listesini verdi.Zarifi mutfağının özelliği, azınlık mutfağı. Rum mutfağı, Ermeni mutfağı, Sefarad mutfağı ve Çerkez mutfağı yemeklerini bir arada sunması. Yemekler hem sunum, hem lezzet bakımından çok iyi... Fiyatlara gelince...İki kişilik meze tabakları ve ara sıcaklar 3-4 milyon lira dolayında. Sahanaki denilen sahanda İzmir usulü balık ve et çeşitleri ile ızgaralar 4-8 milyon lira arasında. Binayı yaptıran Zarifi Ailesi İstanbulun tarihinde önemli bir yeri olan ailedir. 1806 yılında doğan Yorgo Zarifi, tüccar Zafiropulosun yanında çalışırken kızı Eleni ile evlenmiştir. Patron kayınpeder ölünce kayınbiraderi ile "Zafiropulos-Zarifi Ticarethanesi"ni kurmuştur. Daha sonra diğer Rum bankerler ile ve Umumiye-i Osmaniye isimli Fransız kuruluşu ile Osmanlı devletine ve saraya borç verecek kadar palazlanmıştır. Altın Kızlardan alaturka Restoran müdürü Cengiz Hakan Yıldız, Altın Kızlardan sonra Zarifinin diskçaları Mert Leventin müşteri kesiminin ilgisine göre farklı müzik yaptığını söyledi. Mert Levent koskocaman boyu ve vücudu ile salonu şenlendiriyor, süslüyor. Bizim Zarifide bulunduğumuz gece Noel öncesi gelen yabancı misafirler çoğunlukta idi. Rum müziği ve popüler Batı müziği ile Mert Levent müşterileri oldukları yerde kıpır kıpır kıpırdattı... n(Çukurluçeşme Sokak 13 Beyoğlu, Tel: (0212) 293 54 80 Pazar akşamları "Altın Kızlar" alaturka müzik yapıyor. Gürhan Ozanoğlunun eşi Esra Ozanoğlu Altın Kızlar grubunun başı. Baldızı Berna Sarı klasik kemençe çalıyor. Kemanda Oya Şener, kanunda Burçin Bahar var. Hepsi konservatuvar mezunu genç hanımlar hem çalıyor hem söylüyor. Zarifinin özel yemekleri... Domatesli pastırma turşusu Domates, biber, nar ekşisi ve sirkeli pastırma. Balık güveç Karides, kalamar, midye, balık ve domates lokması. Boşnak usulü "isli et" Duman isi ile kurutulmuş baharatlı dana eti. Etli topik Nohut hamuru içinde; tarçın, çam fıstığı ve baharatlı et sotesi. Pazılı pastırmalı bohça böreği Pazı ve pastırma kavurmalı fırında bohça böreği, yoğurt sosu ile. Ciğer yonga Yonga şeklinde sote edilmiş, kekik ve biberiyeli ciğer. Kayısılı mehane pilavı Kuru kayısı, et, kuşüzümü, baharat ve et sulu pirinç pilavı. Pırasa köftesi Pırasa beyazı ve kıyma ile hazırlanan, kızartma köfte. Fesleğenli kalamar dolması Taze otlar ve zeytinyağı ile doldurulmuş, kalamar ızgara. Mezgit köftesi Dereotu ve mezgitli tava köftesi. Asma yaprağında küçük balıklar Marine edilmiş asma yaprağında küçük balıklar.

Yazarlar