Pazar Beyoncé’den ikinci perde

Beyoncé’den ikinci perde

31.03.2024 - 01:00 | Son Güncellenme:

“Ben bir kadınım ve düşündüğümde konuşmalıyım” diyen Beyoncé, 29 Mart’ta çıkan “Cowboy Carter” albümüyle çok şey söylüyor ve tartıştırıyor.

Beyoncé’den ikinci perde

Suzan Somalı Sönmez - Küresel müzik endüstrisinin müthiş bir büyüme gösterdiği ve yatırımcıların giderek daha fazla ilgisini çektiği gözle görülür bir gerçek. Majör müzik firmaları milyonlarca dolarlık albüm anlaşmaları yaparak elde ettikleri gelirlerle pastadan daha fazla pay alma yarışındalar. Kesenin ağzını açmış durumdalar çünkü öyle yaratıcı ve güçlü isimlerle çalışıyorlar ki elde ettikleri gelirler, harcadıklarının kat be kat fazlası. Bu isimlerden biri de şüphesiz Amerikalı şarkıcı Beyoncé…  

Haberin Devamı

Beyoncé iki gün önce “Cowboy Carter” adını taşıyan yeni albümünü yayınladı. Beyoncé bugüne kadar dünya çapında 200 milyondan fazla albüm satarak tüm zamanların en çok satan müzik sanatçılarından biri hâline geldi. Solo kariyeri boyunca Beyoncé’nin 8 şarkısı Billboard Hot 100 listesinde 1 numara oldu. 32 kez Grammy ödülü kazanan ve 2023 Grammy ödüllerinde toplam 9 dalda aday gösterilen sanatçı, ayrıca birlikte çalıştığı müzisyen eşi Jay-Z ile aldığı 88 adaylıkla Grammy tarihinin en çok aday gösterilen müzik sanatçısı unvanını da taşıyor.  

4.5 milyar dolar kazandırdı 

1990’ların sonunda R&B grubu Destiny’s Child’ın solisti olarak ün kazanan Beyoncé, 2003’te solo kariyerine başladı ve 2008’de evleneceği rapçi Jay-Z’nin de yer aldığı ilk solo albümü “Dangerously in Love”ı çıkardı. İlk solo albümüyle 5 Grammy kazanan Beyonce’nin başarıları devam etti. Her albümünde müziğini yeniledi. Müzik ve görsel medyaya yaptığı katkılar onu 2000’li ve 2010’lu yılların önde gelen pop starlarından biri hâline getirdi. Beyonce bugün kendi kuşağının en büyük sanatçılarından biri olarak kabul ediliyor. 32 Grammy ödülüyle, bir kadın tarafından kazanılan birçok Grammy rekorunu elinde tutan Beyoncé bir yandan kendi şarkılarını yazıyor bir yandan da toplumsal mücadelelerde sesini yükseltiyor. Şarkıcı, oyuncu ve girişimci olarak kariyerine devam eden sanatçının özellikle siyahi toplumu yüceltme ve kutlama konusundaki süregelen kararlılığı, mirasının önemli bir parçası hâline geldi. Feminizm, ırksal eşitlik, kadınları ve kız çocuklarını güçlendirme gibi önemli sosyal ve kültürel konuları ele almak için platformunu sürekli olarak kullanıyor. Burslar finanse ediyor, taban örgütlerini destekliyor ve ihtiyaç sahibi topluluklara yardım sağlıyor. Müziği, çoğu zaman değerlerinin ve inançlarının bir yansıması olarak hizmet ediyor ve onu müzik endüstrisinde güçlü bir figür hâline getiriyor. Sadece bununla da kalmıyor, ekonomiye de katkı sağlıyor. Hayranları sadece konser bileti satın almıyorlar, aynı zamanda Queen B’nin performansını izlemek için uçak ve otellere de büyük miktarda para harcıyorlar. The New York Times’a göre Beyoncé’nin 2023 Renaissance Dünya Turu Amerikan ekonomisine tahmini olarak 4.5 milyar dolar kazandırdı, bu da 2008 Olimpiyatları’nın Pekin’e sağladığı miktarla eş değer! 

Haberin Devamı

Beyoncé’nin Rönesansı 

Haberin Devamı

Beyoncé, 2022 tarihli “Act I: Renaissance” albümünü duyurduğu andan itibaren projenin üç perdeli bir çalışmanın başlangıcı olduğunu belirtmişti. 2023’te bütün Amerika’yı kapsayan olağanüstü bir konser turnesi ve filmin ardından nihayet 29 Mart 2024’te “Renaissance Act II: Cowboy Carter” müzik marketlerde yerini aldı.  “Act:I”de, Afrofuturizm’i keşfeden; hayranlarını her renkten, boyuttan ve yönelimden kadınların kendi kendine yetebildiği ve pişmanlık duymadığı diskotek bir dünyaya götüren Beyoncé, “Act:II”de bizleri house ve disco’dan öte bambaşka bir dünyaya götürüyor ve Country müzikle buluşturuyor. 

“Bu albümün yapımı beş yıldan fazla sürdü. Yıllar önce yaşadığım ve hoş karşılanmadığım bir deneyimden doğdu… Bu türe ilk girdiğimde karşılaştığım eleştiriler beni üzerime konan sınırlamaları aşmaya zorladı. ‘Act II’ kendime meydan okumamın ve bu çalışmayı yaratmak için türleri bir araya getirip harmanlamaya zaman ayırmamın bir sonucudur” sözleriyle kendini ifade eden Beyoncé, kendisini eleştirenlere “Bu bir Country albümü değil. Bu bir ‘Beyoncé’ albümü. Bu, ikinci perde ‘Act II: Cowboy Carter’ ve bunu sizlerle paylaşmaktan gurur duyuyorum!” şeklinde cevap verdi. 

Haberin Devamı

Tarihe meydan okuyor 

Oberlin College’da Africana Studies Bölüm Başkanı Charles F. Peterson’a göre: “Beyaz atlar saflığın, özgürlüğün, bağımsızlığın, gücün ve Amerikan topraklarının genişlemesinin çağrışımlarını taşır. Bunu akılda tutarak at, ‘Cowboy Carter’ın Beyoncé’nin siyahi insanlar tarafından ve onlar için formüle edilmiş bir alan olarak ülke ve kovboy kültürünü geri kazanma girişimi olduğu yönündeki argümanları da destekleyebilir.” Neden eleştirildiğini anlamak zor değil. Beyoncé, Amerikan tarihinde yok sayılan siyahilere atıf yapıyor, üstelik tam da seçim yılında… 

Haberin Devamı

Beyoncé’den ikinci perde

En güçlü çiftlerden

Albümler, filmler, moda, plak stüdyoları ve diğer iş girişimlerinden elde edilen toplam net serveti yaklaşık 1 milyar dolar olan Beyoncé ve Jay Z, eğlence dünyasının en güçlü çifti ve birlikte Business Insider’ın en son 50 listesinde 50. sırada yer aldılar. Billboard Power 100 Listesi’ne göre ise Beyonce ve Jay-Z, dünyanın en güçlü kayıt sanatçıları ve genel olarak müzik endüstrisinin en güçlü 13. figürü olarak adlandırılıyorlar.