Pazar “Birinci olacağımı rüyamda gördüm”

“Birinci olacağımı rüyamda gördüm”

08.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Müge Aydoğmuş 31 yaşında bir buz pateni sporcusu. 23 yaşındayken hobi amaçlı başlamış buz patenine.

“Birinci olacağımı rüyamda gördüm”

Aynı anda aynı hareketlerin yapıldığı ‘senkronize’ takımına yönlendirilmesiyle yarışmalar girmiş hayatına. Ve hobisi, 2016’da Türkiye’de Yetişkinler Artistik Buz Pateni Yarışması’nın açılmasıyla boyut değiştirmiş. “Kendimi denemek için katıldım, bronz madalya aldım. O yarışmadan sonra karar verdim, profesyonel sporculuk hayatım orada başladı” diye anlatıyor. “İsteğim, bunun her yaşta yapılabileceğini kanıtlamak” diyen Aydoğmuş, geçtiğimiz haftalarda Uluslararası Buz Pateni Federasyonu’nun düzenlediği 2018 ISU Yetişkinler Dünya Şampiyonası’nda Bronze Ladies kategorisinde birinci oldu, Türkiye’ye altın madalya getirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Silivrikapı Olimpik Buz Pisti’nde buluştuğumuz sporcudan hikayesini dinledik.

Haberin Devamı

- Buz pateni sporcusu olma kararı nasıl bir karardı sizin için?

Çocukluk hayalimdi. Hep yarışmaları izlerdim. “Bu işi yapacağım” dedikten sonra işimi de bırakmaya karar verdim. Buz pateni biraz pahalı bir spor olduğu için Türkiye’deki bütün olimpik buz pistlerini araştırdım. Hem maddiyat, hem zaman açısından en uygunu Ankaraydı. O yüzden iki yıl önce İstanbul’dan Ankara’ya taşındım. Antrenörlük belgemi de aldım. Tepki aldım çevremden başta ama ailem hâlâ destek oluyor. Kesinlikle pişmanlık yaşamadım.

- Hayatınızı değiştirmişsiniz...

Evet. İş hayatıma devam ettiğim sürede hep bir şeylerin eksik olduğunu düşünüyordum ama ne, bulamıyordum. Annem de küçükken Almanya’da sürat patencisiymiş. Oradan da hevesim vardı. Geç bir yaşta başladığım için camiadaki çoğu kişi “Yapamazsın” demişti, ama “Şartlarımı sonuna kadar zorlayacağım, ne olursa olsun başaracağım” dedim.

Haberin Devamı

“Birinci olacağımı rüyamda gördüm”

Uluslararası Buz Pateni Federasyonu’nun düzenlediği 2018 ISU Yetişkinler Dünya Şampiyonası’nda altın madalya kazanan Müge Aydoğmuş: “Hedefim kesinlikle dünya birinciliğiydi. Rüyamda da birinci olduğumu görmüştüm”

Denge, disiplin ve özgüven

- Daha mı fazla çalışmanız gerekti?

Rakiplerim dünyanın her yerinden, çok tecrübeli sporcular. O yüzden beni zorlayacak rakiplerimi takibe aldım. Önceki yarışmalarda neleri yapıp yapamadıklarını izledim, antrenörüm Natalia Popova’yla birlikte arayı nasıl kapatacağıma dair bir program çıkardık.

- Buz pateninin nasıl etkileri oldu sizin üzerinizde?

Buz patenine başlamadan önce çok çekingendim, çok da sakardım. Buz pateniyle denge ve disiplin geldi hayatıma. Başardığınızda özgüveniniz de geliyor, kendinize inancınız artıyor.

- Dünya şampiyonu olmak için nasıl bir çalışma temposu gerekiyor?

Rakiplerimle arayı kapatmam için günde en az 4-5 saat buzda çalışmam gerekiyordu. Son aylarda neredeyse her gün buzdaydım. Bazen 6 saate kadar çıktı antrenmanlar. Buz dışında da 2-3 saat egzersiz yapıyordum.

- Hedefiniz neydi?

Kesinlikle dünya birinciliği. “Yapabilir miyim?” sorusu hiçbir zaman olmadı çünkü yapılması gerekenleri biliyordum. Rüyamda da birinci olduğumu görmüştüm. Kupayı aldığımda “Yaşadığım bütün streslere değdi” dedim. Ama istediğim şey bir an önce bir sonraki yarışmaya hazırlanmaktı. Bir yıl sonra mayısta olacak yarışmada hedefim yine dünya birinciliği. Bir üst tura çıkarak ilerlemeyi hedefliyorum her sene.

Haberin Devamı

“Yarışmaya katılabilmek için arabamı sattım”

- Buz üzerinde nasıl hissediyorsunuz?

Buza çıktığımda her şeyi kapatıp sadece buza odaklanabiliyorum. Stresimi orada atıyorum, gerçi en çok stresli olduğum yer de yine orası. Zaman orada duruyor benim için. İnanılmaz mutluluk veriyor.

- Antrenörlük yapıyor musunuz?

Şu an yapmıyorum ama bir sonraki yarışmaya katılabilmek için, sponsor bulamazsam maddi imkansızlıklardan dolayı yapmak durumunda kalacağım. 2015’te bize milli sporculuk veriliyordu ama 2017 sonunda bu iptal edildi bütçe gerekçesiyle. Dolayısıyla şu an kendi imkanlarımla katılıyorum yarışmalara. Yarışmaya katılabilmek için arabamı satmak zorunda kaldım hatta.