Pazar Bu defa gelecekler...

Bu defa gelecekler...

16.12.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bu bayram da çoluk çocuk, tüm aile evinize doluşacak. Kalabalık aile yemekleri sonrası ortalığı temizlemek; çay, kahve, çikolata lekeleri ile savaşmaksa size düşecek

Bu defa gelecekler...

Bu defa gelecekler...

Bu bayram da çoluk çocuk, tüm aile evinize doluşacak. Kalabalık aile yemekleri sonrası ortalığı temizlemek; çay, kahve, çikolata lekeleri ile savaşmaksa size düşecek

Geçen yıl bayram öncesi bir reklam tüm anne-babaları "Acaba bizimkiler bayram ziyaretine gelecek mi?", tüm çocukları da "Bizi böyle mahzun mu bekliyorlar?" endişesine sürüklemişti. Bu yıl reklam değişti. "Bu defa gelecekler" deniyor şimdi.
Bayramda ailelerin bir araya gelmesi, dost ve akraba ziyaretleri adetten. İşte bu yüzden tüm evlerde bir bayram temizliği telaşı yaşandı önce. Tabii en kısa zamanda kirletilmek üzere. Zira saygı gösterme, el öpme, hazır el öpmüşken mendil, şeker, harçlık elde etme ziyaretleri sonrasında ev sahibini çay, kahve, tatlı, çikolata lekeleriyle bezeli masa örtüleri, koltuklar ve halılar, yağlı ellerle tutulmuş perdeler bekliyor. Her bayram sonrası eşyaları top yekun değiştirmek mümkün olmadığına göre evde bayram şekerinin yanında tedbir olarak talk pudrası, limon, gliserin, amonyak, maden suyu, benzin, tiner, karbonat gibi pratik leke çıkarıcılar bulundurun. İşte internetten derlediğimiz leke çıkarma yöntemleri... Kolay gelsin!

Kahve lekesi:
Pamuklularda: Leke tazeyse maden suyuna batırılmış pamukla silin. Eskimiş ise sıcak su ve deterjanla silin.
Yünlülerde: Maden suyu ile tamponlayın. Eskimiş ise birkaç damla giliserin dökün üzerine. Sonra ılık amonyaklı suya batırılmış bezle silin.
Halılarda: Lekenin rengini almak için birkaç damla gliserin sürüp, amonyaklı ılık su ile silin.

Çay lekesi:
Pamuklu ve yünlü kumaşlarda: Leke tazeyse ılık suya bastırılmış yumuşak dokulu, beyaz ve temiz bir bezle silin. Silerken çok bastırmamaya, kumaşı zedelememeye özen gösterin. Eskimiş çay lekesini ise içine limon suyu katılmış ılık suda hafifçe ıslatılmış bir pamuk parçasıyla tamponlayın. Daha sonra ılık suyla çalkalayın.
Döşemelik kumaşlarda ve halıda: Amonyaklı suya batırılmış bir bezle lekeyi silebilirsiniz.

Çikolata lekesi:
Pamuklularda: Leke tazeyse sıcak suyla silin; eskimişse kuru kuru sabun sürüp sıcak suyla yıkayarak temizleyin.
Yünlü ve ipeklilerde: Lekeyi amonyaklı suya batırılmış bir pamukla silin.
Sentetik kumaşlarda: Limon suyuna batırılmış bezle lekeyi silin. Ilık suyla durulayın.

Domates lekesi:
Pamuklularda: Çiğ domates lekesiyse soğuk su ile yıkayın. Pişmiş domates veya salça lekesi ise amonyaklı ılık suya batırılmış bir pamukla silin.
Yünlülerde : Hemen maden suyu ile tamponlayın. Eskimiş ise birkaç damla gliserinle yıkayın ve ılık amonyaklı suyla silin.
Döşemelik kumaşlarda : Maden suyuna batırılmış bezle çabucak silin. Kumaş üzerinde bir halka meydana getirebilecek olan iç dolgusunu zedelememek için hemen kurulayın.
Yün halılarda : Lekenin rengini almak için birkaç damla gliserin sürüp, amonyaklı ılık su ile ovalayın.

Tereyağı lekesi:
Pamuklularda: Kumaş beyazsa veya boyası çıkmıyorsa soğuk su ile sabunlayıp sıcak su ile çalkalayın. Boya vereceğinizden kuşkunuz varsa, ılık su ve deterjanla sürekli bir şekilde yıkayın.
Yünlü ipekli ve sentetik kumaşlarda : Lekeye talk pudrası ekin. Çıkmazsa benzine ve tinere batırılmış pamukla silip yeniden talk pudrası serpin. Kuruyunca fırçalayın.

Meyve lekesi:
Pamuklularda : Su amonyak ve oksijenli su ile silin. Leke koyu renkse karbonatlı soğuk su ile temizledikten sonra iyice yıkayın.

Dondurma lekesi:
Pamuklularda: Soğuk suyla yıkayın.
Yünlü ve ipeklilerde: Benzin ve tinere batırılmış bir pamukla tampon yapın. Sonra lekeye talk pudrası serpin ve kuruyunca fırçalayın.

Yağ lekesi:
Pamuklularda : Lekenin nemini alın, sabunla ovuşturtuktan sonra yıkayın.
Yünlüler ve ipeklilerde : Lekenin üstüne hemen tuz veya talk pudrası serpin ve ektiğiniz toz yağı içtikten sonra fırçalayın. Benzin veya tinerle silerek lekeyi çıkarın, kumaşı iki kat kurutma kağıdı tabakasının arasına koyarak ütüleyin.
Kadifelerde : Lekeyi kumaşın tersinden, benzine veya tinere batırılmış ince bir kumaşla tamponlayarak çıkartın. Yine kumaşın tersinden buharlı ütüyle ütüleyin.
Döşemelik kumaşlarda : Lekeyi hemen talk pudrasıyla örtün, bir saat sonra fırçalayın. Kumaşınız ipekli veya satense amonyaklı suya batırılmış bir parça pamukla silin, öbür kumaşlarda tinere batırılmış pamuk kullanın.

Misafirler akşam yemeğinizi koklamasın
• Bir su bardağı ılık suya 6 karanfil ve limon suyu ekleyerek kısık ateşin üzerine yerleştirin. Bir süre sonra mutfaktan tüm evinize taze bir koku yayıldığını fark edeceksiniz. Karışımdaki su buharlaştıkça üzerine ılık su ekleyebilirsiniz.
• Vitrinde uzun süre duran kristal bardakları karbonatlı su içinde biraz beklettikten sonra yıkarsanız eski parlaklıklarına kavuştuklarını göreceksiniz.




PAZAR


























Yazarlar