Pazar Bu yaz Timsah ve Daral nereye gitseniz sizinle

Bu yaz Timsah ve Daral nereye gitseniz sizinle

25.04.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Leman dergisinin en tanınmış karakterlerinden, Mehmet Çağçağ’ın imzasını taşıyan Timsah ve Daral bu yaz Tiffany’nin hem tişörtlerinde hem de terliklerinde olacak. Penguen çizeri Erdil Yaşaroğlu da Mavi Jeans için tişört tasarladı

Bu yaz Timsah ve Daral nereye gitseniz sizinle

Bir zamanlar tişörtlerin üzerini Bart Simpson ya da Garfield gibi yabancı çizgi karakterler süslerdi. Birkaç yıldır, buraların mizah dergilerinde ünlenen karakterleri de özellikle gençlerin tişörtlerinde görülür oldu: Kötü Kedi Şerafettin, Bezgin Bekir, Marlon vs. Bu yaz da Tiffany tişörtlerinin üstünde Mehmet Çağçağ’ın çizdiği Daral ve Timsah’ını göreceğiz. Üstelik onlar sadece tişörtlerde değil, terliklerde de çıkacak karşımıza.
Türkiye’nin en popüler çizerlerinden Erdil Yaşaroğlu ve Selçuk Erdem de Mavi Jeans için tişörtler tasarladı. Onlar da mayıs sonundan itibaren satışa sunulacak.


“Oğlum da çok meraklı ama her şeyin kıllısını tasarlıyor”
Mehmet Çağçağ

- Tiffany için tasarladığım tişörtlerde Timsah, Daral ve Kozalak karakterlerim var. Timsah bir “Turkish Casanova”, çapkın. Türkiye’de flörtün bile zor olduğu 80’li yıllarda, flörtün ötesinde bir karakter olarak ortaya çıktı. Bu nedenle herkes bütün hikayelerini izliyordu. İzmir için bir Timsah tişörtü tasarladım. Üzerinde “İzmir temsilcisi” yazıyor. Yani bu tişörtü giyen, Timsah’ın İzmir temsilcisi oluyor. Kozalak karakteri de çok ilgi gördü. Recep İvedik gibi biri. Bu tişörtleri erkeklerden çok kızlar alıyor. Mesela Daral kızların çok sevdiği bir karakter. Çünkü kızların dertlerini dinliyor, sıkıntılarını paylaşıyor. Daha önce Leman dergisinin Bezgin Bekir’i, Kötü Kedi Şerafettin’i de tişörtlerde vardı. Bazen bir tişört için dört saat düşünüyorum, bazen de yolda yürürken bir anda aklıma süper bir fikir gelebiliyor. Karakterlerin hepsi çok ilgi görüyor. İnsanların yıllardır okuduğu, sevdiği ve üzerlerinde taşımak istedikleri karakterler bunlar.
-7 yaşındaki oğlum Güneş de çok meraklı tişört tasarımına. Ama her şeyin kıllısını tasarlıyor. Kıllı dondurma, kıllı pilav... İnsanlar yerken içinden kıl çıkması çok komikmiş. Ayrıca birlikte dikenli, çakıllı tarlalarda dolaşmayı çok severiz. Bitkileri otları, böcekleri, doğayı çok seviyor. Pahalı oyuncakları sevmiyor, şanslıyım. Taş toplamayı da çok seviyor. Arabanın içi çakıl taşları ve ağaç kavukları dolu.


“Kendi karakterlerimden, komik durumlarda hayvan figürleri çizdim”
Erdil Yaşaroğlu

-Selçuk Erdem’le birlikte Mavi Jeans için tişört tasarladık. Bunlar mayısın sonlarında piyasaya çıkacak. Tişörtlerde görsel esprilere yöneldim. Kendi karakterlerimden komik durumlarda çeşitli hayvan figürleri kullandım. Ayrıca balonlu karikatür esprileri de olacak. Sadece karikatür değil, benim çizgilerimle farklı tasarımlar yer alacak tişörtlerde. Defilede sadece iki tanesi tanıtıldı şimdiye kadar.
-Bir-iki saatte çizimi tamamlıyorum. Ama ne çizeceğim fikri bazen 15 dakikada da gelebiliyor, bir hafta düşündüğüm de oluyor. Tişört tasarlamak çok zevkli. Bu işi tamamen keyif için yaptım. Karikatürist olarak farklı mecralarda yer almak, daha çok insanın çizimlerimi görmesi hoşuma gitti. Kız-erkek herkesin ilgisini çekecek tişörtler bunlar.
-Karikatürlerden, çizimlerden oluşan tişörtler Türkiye’de de yaygınlaşmaya başladı. Hep yabancı karakterler giyip duruyoruz. Ama artık özellikle de bizim kültürümüzü içeren motifler, espriler ilgi görmeye başladı.
-Penguen dergisi olarak yaptığımız tasarımlarımız da var ama biz bunları piyasaya sürmüyoruz. Fuarlarda ve internette satıyoruz. n