Pazar “Burada yediğiniz yemekleri başka yerde yiyemezsiniz”

“Burada yediğiniz yemekleri başka yerde yiyemezsiniz”

27.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gallia’nın işletmecisi ve şefi Fuat Halaç: “İnsanların füzyon mutfağından yemekler yiyebilecekleri, akşamları eğlenebilecekleri bir dükkan yapmak istedim. Burada yediğiniz yemekleri başka hiçbir yerde yiyemezsiniz”

“Burada yediğiniz yemekleri başka yerde yiyemezsiniz”

Gallia Restaurant son dönemde pek çok mekanın açıldığı Topağacı’nın yeni üyelerinden biri. İki ay önce açılan restoranın sahibi ve şefi 1987 doğumlu Fuat Halaç. Mezunları arasında ünlü şef Mehmet Gürs’ün de olduğu Amerika’daki aşçılık okullarından Johnson&Wales mezunu.

Haberin Devamı

“İnsanların füzyon mutfağından ve değişik yemekler yiyebilecekleri, akşamları gelip eğlenebilecekleri bir dükkan yapmak istedim. Burada yediğiniz yemekleri başka hiç bir yerde yiyemezsiniz” diyen Halaç’ın “füzyon dünya mutfağı” olarak tanımladığı restoranın menüsünde bacon reçelli bruschetta’nın da olduğu başlangıçlar kısmının çeşitliliği göze çarpıyor.

Kahvaltı servisi yok. Halaç hafta sonları yine füzyon dünya mutfağından lezzetlerin olacağı brunch’ların başlayacağını söylüyor. Kremalı peynir sosla verilen püre haline getirilmiş Fransız soğan çorba dolgulu mantı “soğan çorbalı wonton”, ev yapımı teriyaki sosla 14 saat pişirilmiş dana kaburga, kokoreç pizza, deniz mahsullü benedict ve tatlılardan pişmaniyeli cheesecake’in denenmesini öneriyor.

Haberin Devamı

“Atom mühendisi olmaya gerek yok”

Menüdeki yemekleri Halaç geliştirmiş: “Bunlar bir haftada çıkıyor, yalan söylemeyeyim. Hepsi benim beynimden çıkıyor. Zaten genel kültürüm var, ayrıca ülkeleri, mutfakları araştırıyorum; neyle neyi işleyebilirim, neyin içine ne girebilir, üstüne ne gidebilir... İtalyanların pizzası var, bizim kokoreçimiz var... Al pizza, koy üstüne kokoreç; kokoreçli pizza. Çok zor bir şey değil, atom mühendisi olmaya gerek yok yani... Adamların cheesecake’i, bizim pişmaniyemiz var; pişmaniyeli cheesecake. Çizburgerli sigara böreği var menüde. İçini çedar peyniri ve kıymayla dolduruyoruz. Zaten hamburgerde de yediğiniz şey hamburger kıyması ve çedar.”

Önümüzdeki ay içinde geçerli olacak yeni menüye kuru fasulyeli, teriyaki somonlu ve labneli gibi sigara böreği alternatifleri, tel kadayıflı chicken fingers, hünkar beğendili pizza gibi seçenekler eklenecekmiş. Mutfak kapandıktan sonra ise sarmalar, kızartmalar ve suşileri içeren “after kitchen” servisi başlayacakmış. Halaç “Şimdi yeni menü hazırlıyorum. Bütün gün mutfaktayım. Tasarımlarını Hakan Akkaya’nın yaptığı beş-altı tane aşçı gömleğim var. Akşam servisinde aşçı gömleğiyle çıkıyorum, insanlarla muhabbet ediyorum, sorusu olan olursa cevaplıyorum” diye anlatıyor çalışma düzenini.

Haberin Devamı

“Müşteri bacon reçelini kavanozla istedi”

Şu ana kadar olumlu tepkiler aldıklarını söyleyen Halaç “Beğendili sigara böreğini kadın müşteriler çok beğeniyor. Kokoreçli pizzayı insanlar bayıla bayıla yiyor. Bacon reçelli bruschetta veriyoruz, bir müşteri bacon reçelini kavanoz olarak istedi” diyor.

Restoran 17.00’den sonra yoğunlaşıyor. İnsanlar iş çıkışında bir şeyler içmek, atıştırmak için geliyorlarmış. Halaç’ın genellikle 18-45 yaş arasına hitap ettiğini söylediği Gallia’yı hafta içi bölgede yaşayan ve çalışanlar, hafta sonları her yaştan, her yerden müşteriler ziyaret ediyormuş.

Gallia’da DJ Meto’nun hazırladığı setler çalınıyor, mekan akşamları chill out-lounge’a dönüyor. Gündem dolayısıyla henüz diledikleri etkinlikleri yapmaya başlamadıklarını söyleyen Halaç şöyle anlatıyor: “Ayda iki kere rakı günü yapacağız. O güne özel çıkacak dünya mutfağı mezeleri olacak. İnsanlar zevk alacaklar burada, daha uygun fiyata verelim, bol bol eğlensinler o günlerde istiyorum. Ayda iki kere canlı performans olarak caz düşünüyorum. Cuma, cumartesi günleri de DJ performansı düşünüyorum. Arka bahçeyi, özellikle içerisini hareketlendireceğiz.”

Haberin Devamı

“Kokteyllerden ‘İksir’ öneririm”

Votkabazlı, satsumalı “iksir”, restoranın adı Gallia’nın etkisiyle çizgi film karakterleri Galyalı Asteriks ve Oburiks’ten ilhamla hazırlanmış bir kokteyl. Halaç “Çizgi filmde Asteriks’in içtiği bir iksir vardı. Ondan esinlenerek hazırladığımız ‘İksir’i önerebilirim” diyor. Fiyatı 30 lira. Şarap, bira, viski, şampanya gibi seçenekler de var. Halaç “Bizim semtin insanı daha çok birayı seviyor. Duvel, Amsterdam, Guinness gibi elimizden geldiğince çeşitleri getirmeye çalıştık. Şaraplarda da genelde üst segment kullanmaya çalıştık. Turasan, Sevilen şarapları ile Chateau Kalpak, Torre De Benitez gibi şaraplar var” diyor. Kadeh şarap fiyatları 15-30 lira, biralar ise 14-20 lira arasında.