Pazar Çevreci yılbaşı için öneriler

Çevreci yılbaşı için öneriler

26.12.2021 - 03:00 | Son Güncellenme:

Yeni yıla ekolojik bir merhaba demenin ipuçlarına göz atın.

Çevreci yılbaşı için öneriler

2021’e veda edip 2022’yi karşılamaya hazırlanırken, yılbaşı listemiz de ev dekorasyonundan hediye seçimine, akşam yemeğinden kıyafet tercihine uzayıp gidiyor. Planımız ne olursa olsun, sevdiklerimizle yılbaşı heyecanını paylaşıp en güzel dileklerimizi dilerken, gezegeni de düşünen, çevre dostu bir kutlama organize etmek mümkün. Daha az tüketerek, sürdürülebilir seçeneklere yönelerek, geri dönüşüme başvurarak yeni yıla ekolojik bir merhaba demenin yollarını derledik.

Haberin Devamı

Yeşil hediye

Bir yakınınızın sizi düşünerek hediye alması her ne kadar iyi hissettirse de, İngiltere’de yapılan bir araştırma, yetişkinlerin neredeyse yarısının istemedikleri ve asla kullanmayacakları hediyeler aldıklarını ortaya koyuyor. Hediyelerin boşa gitme olasılığını azaltmanın yollarından biri, sevdiklerinize deneyim hediye etmek. Bunu kısa süreli bir eğitim, spor üyeliği, workshop, konser bileti gibi ilgi duyulacağını bildiğiniz bir alanda yapmakta yarar var. Daha çevreci arayışlar içinse Doğal Yaşamı Koruma Vakfı’nın (WWF) hayvan evlat edinme, TEMA ve ÇEKÜL’ün fidan bağışı kampanyası gibi “yeşil” seçenekler mevcut.

Ağaç kiralayın

Evde yılbaşı ruhunu en çok hissettiren kuşkusuz renkli süslemeleri ve ışıklandırmasıyla yılbaşı ağacı. Eğer gerçek bir ağaç almak niyetindeyseniz, ağacın kesilmeden kökleriyle sökülüp saksıyla size gönderilmesi sürdürülebilir bir tercih olur. Plastik bir yılbaşı ağacı alacaksanız, en az 10 yıl tekrar kullanılacağından emin olmanızda fayda var. Belki de en iyisi, bir adım daha ileri gidip bir yılbaşı ağacı kiralamak? Birçok eğlence organizasyon şirketi, farklı boylarda yılbaşı ağaçlarını süslü ve süssüz versiyonlarıyla, günlük veya haftalık olarak kiralamayı mümkün kılıyor. Evdeki kitapları ağaç formuna benzer şekilde üst üste dizerek LED ışıklandırmayla donatmanın ise hem bütçe dostu hem de çevreci bir alternatif sunacağını da ekleyelim.

Haberin Devamı

Etsiz menü

Yılbaşı menüsünün baş tacı hindi kabul edilse de, hayvancılık endüstrisinin sera gazı emisyonlarına katkısı nedeniyle iklim krizinde önemli paya sahip olduğunu biliyoruz. Bitkisel bazlı beslenmenin sağlık üzerindeki olumlu etkileri de hesaba katıldığında, etsiz bir yılbaşı menüsünün de pekala mümkün olduğunu kabul etmek zor değil. Üstelik içli köfteden suşiye, lazanyadan şarküteri ürünlerine pek çok yiyeceğin vegan alternatifleri de geniş bir skalada mevcut. Limonita, Veganarsist, Yuzu gibi restoranlar ya da Vegan Dükkan, Vegan Bakkal gibi alışveriş noktaları bunlardan birkaçı. Tabii kolları sıvayıp mutfağa girmek ve harikalar yaratmak da size kalmış: Porsiyonları tüketebileceğiniz kadarıyla sınırlı hazırlamanın, yiyecek israfını azaltmanın önkoşulu olduğunu unutmamak şartıyla!

Haberin Devamı

İkinci el alın

Döngüsel ekonominin yükselişi, dünyayı en fazla kirleten endüstrilerden biri olan moda endüstrisinin ezberlerini bozdu. Artık sıfır ürün yerine ikinci el almak, hatta daha da ileri gidip giysi kiralamak revaçta. Bu yüzden, eğer yılbaşında ne giysem diye kara kara düşünüyorsanız satın alma opsiyonlarından önce UnoMoi, Davet Çok Elbisem Yok gibi kiralama servislerine, ardından Dolap, Modacruz gibi ikinci el online satış platformlarına göz atmanızda fayda var. Üstelik dolabınızda bekletip yüzüne bakmadığınız giysi veya aksesuarları bu platformlar üzerinden satışa çıkarabilir, kendi döngüsel ekonominizin temellerini atabilirsiniz.

Ekolojik tebrik

Uzaktaki dostlarımızın yılbaşını kutlamanın en nostaljik yolu kuşkusuz yeni yıl tebrik kartları! Günümüzde her kadar dijital dünyanın nimetlerinden faydalanarak işin kolayına kaçsak da, tebrik kartları hala dolaşımda, üstelik çevreci bir duyarlılığın da taşıyıcısı. Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin özel gün kartlarından ‘yılbaşı tebriği’ni seçerek iyi dileklerinizi paylaşırken doğayla uyumlu bir gelecek için derneğin yürüttüğü çalışmalara destek olabilirsiniz.